Rogán: csak a magyar megoldás működik

A történelemben a magyarság többször volt védőbástya, és ahogy a gazdasági válság kezelésében, úgy a migránsválság kezelésében is csak a magyar megoldás működik, "helyettünk senki nem védi meg az országot" - mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ünnepi beszédében a belvárosi Vértanúk terén.

A politikus hangsúlyozta, hogy nemzeti ünnepeink közül az '56-os forradalomra való emlékezés a legmagasztosabb, és a forradalom volt az első nagy repedés a kommunizmus betonmonstrumában, amely nem egészen három és fél évtized múlva össze is omlott.Úgy fogalmazott, a forradalom és szabadságharc egy dicsőséges és tragikus eposz, amelyet az akkori hősök, a műegyetemi és debreceni diákok, a munkások, a sortüzekben legyilkolt áldozatok írtak. "Ők mindannyian, ezrek, százezrek írták azt a fenséget és tiszta történelmi művet, amit szerte az országban ünnepelünk. Ők mindannyian a forradalom főszereplői, szabadságharcunk hősei voltak" - jelentette ki.

Rogán Antal hozzátette: a forradalom győzött, azonban a szabadságharcot a "kommunista szörnyeteg túlereje eltiporta", és 33 éven át érezték úgy Magyarországon, hogy ez a nagyszerű mű valahogy befejezetlen.

1989-ben hihettük úgy, - amikor újratemethettük hőseinket, mártírjainkat, akiktől a végtisztességet is megtagadták a kommunista megtorlók - hogy ezzel az '56-os mű beteljesedik - mondta Rogán Antal, hozzátéve, akkor azt hittük, hogy kezünkbe vettük a sorsunkat, amit a nyugati világ hagyni és pártolni fog.

Rogán Antal kiemelte, a forradalom 59. és a rendszerváltás 25. évfordulóján ez az ünnep nem csak a megemlékezésről és nem csak a tiszteletadásról szól. Nem csak arról, ami egykoron történt, hanem arról is, ami most van, hiszen a múlttal együtt, annak folyományaként a mindenkori jelent is örököltük.
Mint mondta, meg kellett tanulnunk azt is, hogy az igazságért és a szabadságért mindenkor minden nemzedéknek meg kell küzdeni, ingyen nem adják, és csak úgy örökölni sem lehet.

Rámutatott, 2010 ebben a tanulási folyamatban történelmi fordulatot hozott, hiszen milliók döntött az ország sorsáról, és azóta többször is megerősítették a döntésüket. "2010 óta nem gazsulálunk senkinek, nem úgy táncolunk, ahogy más országok fütyülnek".

Az elmúlt öt esztendő bebizonyította, hogy vannak olyan reformok, amelyek működnek, új, erős alapokra helyeztük az országot, a családok jövedelme nő, a megélhetési költségeik pedig csökkennek, elszámoltattuk a bankokat, lefektettük a munka alapjait - idézte fel a politikus a kormány intézkedéseit.

Beszédében hangsúlyozta azt is, hogy ma már a saját lábunkon állunk, legyűrtük a gazdasági válságot, és újra van önbecsülésünk és képesek vagyunk az összefogásra, és megvédjük az országokat, az embereket, ahogy megvédtük a spekulánsoktól, az IMF-diktátumaitól, az árvizektől, és a napokban az illegális bevándorlók erőszakos tömegeitől.

Úgy vélte, megint ütközőzónában vagyunk, akárcsak a hidegháború idején, amikor ideológiák, kultúrák, hatalmi és gazdasági érdekek feszülnek egymásnak. "Körülöttünk mindenki a maga igazát hirdeti, az általuk vélt igazságot akarják ránk erőltetni. Akárcsak a kommunizmusban a kommunisták, ma Brüsszel is csak a saját igazát ismeri".

Rogán Antal szerint történelmünk során többször voltunk védőbástya, és ahogy a gazdasági válság kezelésében, úgy a migránsválság kezelésében is csak a magyar megoldás működik, helyettünk senki nem védi meg az országot.
A jövő mindig azoké, akiknek van hitük megharcolni érte, '56 hőseinek volt hite - fogalmazott a miniszter.