Már csak néhányan jöttek délről

Gyakorlatilag megszűnt a déli határszakaszon az illegális migránsok országba érkezése, miután lezárták a magyar-horvát zöldhatárt: tegnap 870 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a hatóságok. Halálos késelések történtek menedékkérő-szállásokon Németországban. Az egyik késelő rátámadt egy német állampolgárra is.

Vasárnap negyvenegy migránssal szemben intézkedtek

Vasárnap este nyolc óráig összesen 41 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkednie a magyar rendőröknek a szerb határszakaszon, Horvátország irányából pedig nem volt elfogás - mondta el Bakondi György este az M1 aktuális csatornán.

A miniszterelnöki főtanácsadó Letenyén, a magyar-horvát határon nyilatkozva hangsúlyozta: a déli határzár megfelelő színvonalon működik, a szükséges erők és eszközök garantálják a határőrizet biztonságát.

Kitért arra is, hogy vasárnap sem a két horvát tranzitzónában - Letenyén és Beremenden -, sem pedig Tompán és Röszkén nem jelentkeztek migránsok menedékkérelem benyújtására.

Torlódnak a migránsok a szerb-horvát határon

Egyre több migráns várakozik a szerb-horvát határon lévő befogadóállomáson - közölte az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója.

A tudósító elmondása szerint Opatovacon már több mint ötezren várakoznak arra, hogy elszállítsák őket Horvátországon és Szlovénián keresztül Ausztriába, majd pedig Németországba.

A migránsok továbbszállításában zavart okoz, hogy Szlovénia csak annyi embert hajlandó átengedni, amennyit Ausztria biztosan beenged - tette hozzá.


Ljubljana nem tud korlátlan számú migránst fogadni

Szlovénia nem tud korlátlan számú migránst fogadni területén, Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell "az áradatot" - mondta Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára sajtótájékoztatóján.

Közölte: Horvátország azt kérte, hogy Szlovénia naponta 5000 menedékkérőt fogadjon, miközben Ausztria azt jelezte, hogy 1500 főnél többet nem tud beengedni területére.

"Nem tudjuk korlátlan számban fogadni a migránsokat, ha tudjuk, hogy nem képesek folytatni útjukat" - jelentette ki.

Az államtitkár úgy vélte: Szlovénia nem tud eleget tenni a horvát kérésnek úgy, hogy az ne veszélyeztetné a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését. Ezért csak annyi migránst enged be a területére, amennyi el is tudja hagyni - szögezte le.

"Ha ennél többen jönnek, tíz nap alatt Szlovéniában 35 ezer migráns marad, amit nem engedhetünk meg" - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: Ljubljana kitart amellett, hogy a migránsválságot Görögországban kell kezelni, ott előbb regisztrálni kell az embereket és csak azután lehet továbbengedni. A kormány továbbra is támogatja, hogy a szolidaritás elve szerint minden EU tagállam fogadjon be meghatározott számú menekültet - fűzte hozzá.

Szijjártó: közös erővel lehetséges a külső határok védelme

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon mondott köszönetet a visegrádi országok külügyminisztereinek azért, hogy bebizonyosodott: közös erővel igenis lehetséges a külső határok megvédése. Szijjártó Péter Csehország, Szlovákia, Lengyelország, valamint Ausztria külügyminisztereivel, illetve a bajor nemzetközi kapcsolatokért és európai ügyekért felelős miniszterrel beszélt telefonon.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország sikerrel védte meg az Európai Unió és a schengeni zóna külső határát, hiszen a magyar-horvát zöldhatár lezárása óta gyakorlatilag megszűnt az illegális bevándorlók Magyarországra áramlása.

"Magyarország a V4-es együttműködéssel megvédte Európát, a közös európai értékeket és szabályokat. Egyértelművé tettük, hogy közös uniós erővel Görögország külső határát is meg lehetne védeni" - mondta a külügyminiszter.

Kerítést kell építeni Németország határára a német rendőrszakszervezet vezetője szerint 

Veszélybe került a közrend Németországban a menekülthullám miatt, ezért "meg kell húzni a vészféket" és kerítést kell építeni a határra - mondta a német rendőrszakszervezet elnöke a Welt am Sonntag című hetilapnak.

Rainer Wendt a vasárnaponként megjelenő lap új számában megjelent nyilatkozatában kiemelte: ha a döntéshozók komolyan gondolják a - szeptember 13-án ideiglenesen visszaállított - határellenőrzést, akkor kerítést kell építeni a határon, és a tervezett tranzitzónák sem működhetnek hatékonyan, ha nyitva áll a zöldhatár.

A műszaki zár kialakítása láncreakciót indítana el, "végül Ausztria is kerítést építene a szlovén határon", Németországnak pedig "pontosan erre a hatásra" van szüksége - mondta a szakszervezeti vezető a vasárnapi lapnak.

Szerinte nem lehet már tovább kürtölni a világba azt az üzenetet, hogy "jöjjön mindenki hozzánk", mert a menekülthullám veszélybe sodorta Németországot.

"Hazánk belbiztonsága veszélyben forog, társadalmi nyugtalanság kitörése előtt állunk. Valakinek meg kell húznia a vészféket, és ez csakis Angela Merkel lehet" - mondta a rendőrszakszervezet elnöke.

Angela Merkel kancellár és kormánya nem kíván kerítést építtetni a határra, és a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták ellenkezése miatt az sem biztos, hogy bevezetik a tranzitzónák intézményét.

Ezer menekült érkezett Stájerországba 

Délelőtt ezer, Szlovéniából érkezett menekültet regisztráltak Ausztria déli határrészén. A burgenlandi határátkelőnél ez idő alatt nem érkeztek menekültek az országba.

A stájerországi Spielfeldnél szombattól a vasárnap kora reggeli órákig 1600 menekült lépte át a határt, őket buszokkal egy grazi bevásárlóközpontban berendezett szükségszállásra és a karintiai Feldkirchenbe vitték. Jelenleg 700-an vannak még Spielfeld településen, különvonatok nem indulnak a környékről. Stájerországban délelőtt megnőtt a menekültek száma, itt reggel hat órától 60-150 fős csoportokban ezer ember érkezett Ausztriába.

A hatóságok előzetes számításai szerint a hétvégén négyezer menekültet vártak Stájerországba. A spielfeldi határátkelőnél kétezer embert tudnak elszállásolni és Bad Radkersburgnál is felállítottak ideiglenes befogadóközpontot.

A szlovén rendőrség közlése szerint a szlovén-osztrák határon összesen ezerhatszázan -  Bad Radkersburgnál 330-an, a spielfeldi táborban pedig 1300-an -  várják, hogy továbbutazhassanak, őket osztrák önkéntesek segítik.

A héten először délelőtt tudták kiüríteni a miklóshalmai (Nickelsdorf) menekültbefogadó központot, vasárnap nem érkezett még senki a tartományba. Szombaton 4100-an, pénteken több mint hatezren lépték át a burgenlandi átkelőnél a határt, ahol továbbra is állnak a befogadósátrak, egyelőre nem tervezik, hogy lebontják őket.

Karintia tartományban pillanatnyilag nyugodt a helyzet, nem érkeznek menekültek.

Újabb késelés Németországban

Halálos késelés történt a mecklenburg-elő-pomerániai Neuenkirchenben is, itt egy 20 éves szomáliai fiatalember halt meg. A nyomozás első adatai szerint az áldozatot nyakon szúrta egy 24 éves, ugyancsak szomáliai származású társa. A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették, letartóztatásáról később döntenek.

A két menedékkérő tavasz óta lakott együtt egy társasházban, amelyet a település önkormányzata bérel menedékkérőknek. A helyi rendőrség közleménye szerint az eddig feltárt adatok arra utalnak, hogy a két szomáliai férfi már azelőtt ismerte egymást, hogy megérkeztek Németországba, és konfliktusuk is korábban alakult ki.

Újabb migránsok érkeztek a horvát-szlovén határ szlovén oldalára

Migránsok egy újabb, mintegy 300 fős csoportja érkezett a horvátországi Csáktornyáról a Muraszerdahely-Petesháza horvát-szlovén határátkelőhely szlovén oldalára, Petesházára - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Már szombaton este is érkezett 300 migráns a szlovén oldalon felállított regisztrációs táborba, a menekülteket a szlovén hatóságok folyamatosan továbbszállítják Ausztria felé. A hét, menekültekkel teli busz a szlovén területig szállította a migránsokat, így nem kellett átgyalogolniuk a két országot elválasztó Mura folyó hídján.

A szlovén hatóságok egy tábori ágyakkal teli sátrat állítottak fel a fogadásukra, azonban az előző csoportnak sem a fűtetlen sátorban kellett töltenie az éjszakát, ott csak néhány órára helyezik el őket.

Egy szíriai fiatalember az MTI tudósítójának azt mondta, hogy neki nem Németország, hanem Ausztria az úti célja, mert a hozzátartozói már ott élnek.

Egy másik, az iraki Moszulból származó kurd férfi arról beszélt az MTI tudósítójának, hogy korábban az iraki hadseregben szolgált, és amikor az iszlamista fegyveresek Moszulra támadtak, súlyosan megsebesült. Szavai alátámasztására megmutatta a golyók ütötte nyomokat is a vállán, illetve egy robbanás okozta sérülést a lábfején. Közlése szerint neki sem Németország, hanem az Egyesült Királyság az úti célja, mert ott élnek rokonai.

A szlovén hatóságok felállítottak egy másik regisztrációs tábort is, közvetlenül a magyar határ szomszédságában, a rédicsi határátkelő szlovén oldalán. Ugyanakkor, az ideiglenes WC-kkel is ellátott táborban, ahová az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is kitelepült, vasárnap délelőtt nem volt senki.

Egy szlovén rendőr az MTI-nek azt mondta, hogy egész nap üres a tábor és nem is várnak menekülteket.

A rédicsi szlovén-magyar határátkelőnél az MTI tudósítóját nem állították meg ellenőrzés céljából a magyar rendőrök, a határpontot a schengeni rend szerint, megállás nélkül lehetett átlépni.

A szlovének csak lassan fogadják a migránsokat

Amióta Horvátország életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet a menedékkérőket a magyar határra, mindössze háromezren hagyták el Horvátországot - közölte a horvát sajtó.

Kovács Zoltán: az új határintézkedések óta eseménytelenül telnek az órák

Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák a magyar-horvát zöldhatár alig 24 órával ezelőtti lezárása és a magyar-szlovén határon szombat délelőtt bevezetett ideiglenes határellenőrzés életbe lépése óta - közölte a kormányszóvivő a Nagykanizsán tartott tájékoztatón.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a tájékoztatón azt mondta: péntek nulla órától szombat nulla óráig a szerb, a horvát és a szlovén határszakaszokon összesen 870 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedni.

Fidesz: egyre többen osztják az EU-ban a magyar álláspontot

A Fidesz szerint az Európai Unió legutóbbi csúcstalálkozóján kiderült, hogy egyre többen támogatják a magyar álláspontot, de az unió legfőbb döntéshozói továbbra is tétlenkednek.

Hollik István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője elmondta, hogy a visegrádi országok összefogtak, álláspontjuk szerint az uniónak egységesnek kell mutatkoznia és meg kell védenie a schengeni határokat, az intézkedéseket pedig fontossági sorrend szerint rangsorolni. Ebben első helyen szerepel a közös határok védelme - mondta a képviselő.

Közölte továbbá, hogy a visegrádi országok támogatják Magyarországot, mert nagy nyomás helyezkedik rá a migrációs helyzetben. Ezzel szemben az unió legfőbb döntéshozói a legutóbbi csúcstalálkozón a legfontosabb kérdésekben megint nem tudtak döntést hozni, nem határoztak a török-görög határ lezárásáról és a közös határellenőrzésről sem, e helyett "látszatintézkedésekkel", így a kvótarendszerrel vannak elfoglalva.

Hollik István hangsúlyozta, hogy vannak, akik ideológiai alapon, vagy pártpolitikai érdekek mentén támadják a V4-ek megállapodását. Példaként Ausztriát és Horvátországot említette a képviselő.

Német állampolgárra támadt egy bevándorló 

Meghalt egy menedékkérő a németországi Gothában, az afgán fiatalembert egy másik afgán leszúrta - közölte a helyi rendőrség.

A gyilkosság egy lakásban történt, ahol három afgán menedékkérőt helyeztek el. A 18, a 20 és a 22 éves fiatalember egyelőre ismeretlen okból összekülönbözött, és a 18 éves afgán a vita hevében leszúrta 20 éves társát, aki belehalt sérülésébe. A harmadik fiatalembernek sikerült elmenekülni a lakásból.

Elmenekült a késelő is, és az épület előtt rátámadt egy német állampolgárra, aki súlyos sérüléssel kórházba került.

Az elkövetőt őrizetbe vették, az eset körülményeit vizsgálják.

Jól működik a határzár

Drasztikusan csökkent a bevándorlók száma: sokkal kevesebb illegális migráns jött tegnap Magyarországra. A rendőrség friss adatai szerint 870 határsértő érkezett a horvát zöldhatár lezárása utáni első nap. Ez nagyjából tizedannyi, mint a korábbi napi átlag.

Németországban gyújtogatás történt egy menedékkérő- és hajléktalanszálláson

Tűz ütött ki egy menedékkérőket és hajléktalanokat befogadó állomáson a németországi Hamburgban, a helyi rendőrség tájékoztatása szerint gyújtogatás miatt.

A szombaton késő este keletkezett tűzben kiégett 14 kétszintes lakókonténer. Sikerült mindenkit biztonságba helyezni, sérülés nem történt. A rendőrség megállapította, hogy gyújtogatás történt, és őrizetbe vett egy egyiptomi származású fiatalembert. A feltételezett elkövető indítéka nem ismert.

A befogadóállomás eredetileg 364 férőhelyes és kisebb faházakból áll, nemrég bővítették a lakókonténerek révén további 40 hellyel. A kiégett konténerek lakóit elköltöztetik más állomásokra.

Földi László: Európa háborúban áll, Angela Merkelnek le kell mondania

Földi László volt titkosszolgálati vezető szerint a bevándorlás kérdésének kezeléséhez először is ki kellene mondani, hogy Európa háborúban áll, Angela Merkel német kancellárnak pedig le kellene mondania.

Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója a Kossuth Rádió Európai idő című vasárnapi műsorában hangsúlyozta: a háború alatt nem azt érti, hogy lőni kell, de "Európát meg kell védeni, mert Európát megtámadták", egy válsághelyzetben pedig "egészen más rendtartást kell kialakítani".

Földi László egyértelműnek nevezte, hogy Európa jelenlegi vezetője Angela Merkel német kancellár, és teljesen alkalmas is a kontinens vezetésére, de - kérdezte - "mikor nyert meg háborút egy nő?". Szerinte ilyen helyzetekben, mint a mostani, lehetőleg érzelmektől mentes, kristálytiszta logikájú válaszokat kell adni. A titkosszolgálati szakértő úgy látja, Angela Merkel ma gátja egy egységes, "a védelem logikája" szerinti koncepció kialakításának, ezért le kellene mondania, hogy megvédje Németországot és Európát.



A műsor másik vendége, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója úgy fogalmazott: "nagy baj, ha háború van, mert az Európai Uniónak nincs hadserege, nincs felkészülve erre a helyzetre". A német kancellár lemondását szorgalmazó véleményre úgy reagált, hogy ő nem menne el eddig, mert nem látja, ki jönne Angela Merkel után, ki léphetne a helyére.
Földi László és Kovács István egyetértett abban, hogy Európa külső határainak megvédése nélkül nem lehet megfékezni a jelenlegi krízist.

A migránsok hazaküldésének várható nehézségeit is hasonlóan látják a szakértők. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ezzel kapcsolatos jelenlegi uniós előírások nem tudják betölteni a funkciójukat, mint fogalmazott, a mai jogszabályok "rengeteg jogot garantálnak a migránsoknak, és nagyon kevés jogot az államnak". Földi László ehhez azt tette hozzá, hogy a kiutasítás radikalizálódással járhat majd.

A tegnapi nap történéseiről itt olvashat bővebben.