Sikeres volt a Testmozgás az iskolában program

Sikeresnek nevezte a Testmozgás az iskolában elnevezésű programot az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a kezdeményezés pénteki zárórendezvényén, a Baranya megyei Sásdon.

Rétvári Bence elmondta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Magyar Diáksport Szövetség programjában idén 144 általános iskolában és középiskolában 288 pedagógus és számos önkéntes közreműködésével 20 ezer diák vett részt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Kovács AttilaA Te is elnevezésű projekt azért indult, hogy hátrányos helyzetű vagy hátrányos helyzetű települések iskoláiban tanuló gyerekeknek tanítási órákon kívül, önkéntes diákok irányításával testmozgásra és közös játékra ösztönző eseményeket szervezzenek, erősítve a befogadás, az önkéntesség értékeit.

A program koncepciójának az az alapja, hogy a gyerekek játékosan sajátítsanak el fontos készségeket, a csapatmunka bizalmat ébresszen társaik és önmaguk iránt, illetve elfogadásra ösztönözzön, a résztvevők tapasztalatokat gyűjtsenek munkaszervezésben, irányításban, segítségnyújtásban.Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt öt évben egyértelművé vált, hogy a kormány "a sportolás pártján van", a tömegsporttól a versenysportig "minden úton és módon" igyekszik elősegíteni, hogy minél többen szánjanak időt a testmozgásra. Rétvári Bence úgy vélte, a Te is kezdeményezésnek a jellemre, a csapatszellemre gyakorolt kedvező hatása mellett az egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy a résztvevők olyan sportágakkal ismerkedhettek, amelyek szeretete megmarad, s ha nem is a mostani aktivitással, de azt idős korukban is űzhetik.

Kellett hozzá a Klik is 

Az államtitkár a Klikről szólva megjegyezte, hogy a központ létrehozása, az iskolák egységes fenntartásba vétele szükséges volt a tankerületek, oktatási intézmények között az elmúlt két évtizedben kialakult és egyre nagyobb, a diákok fejlődési lehetőségeit befolyásoló különbségek leküzdése érdekében.

Rámutatott arra, hogy a Klik nélkül a Te is program eseményei a diákok csak szűkebb köre számára lett volna elérhető. Példaként hozta fel, hogy a központ és az MDSZ különböző együttműködéseinek eredményeként az elmúlt időszakban már 300 ezer fiatalt sikerült testmozgásra ösztönözni.