Ha nem tiltakozott ellene, ön is szervdonornak minősül

Egy agyhalott ember esetében megnézik, készült-e tiltakozó nyilatkozat, ha az nincs, felhasználhatók a szervei.

Áttörés lehet az idei év, elvégezhetik az első hazai tüdőátültetést. Jelenleg húszan várnak tüdőtranszplantációra Magyarországon, tavaly 12 magyar betegen hajtottak végre ilyen szervátültetést, külföldön. Tavaly a 2013-as adatoknál harminc százalékkal több, összesen 203 elhunyt ember szerveit kaphatták meg mások.

Az átültetések száma ennél is nagyobb mértékben, közel 38 százalékkal emelkedett annak jóvoltából, hogy Magyarország 2013 közepe óta teljes jogú tagja a 8 tagállamot tömörítő Europtransplant szakmai szervezetnek - mondta el Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója az M1 aktuális csatornán.

A veseátültetés a leggyakoribb

Tavaly az 58 szívtranszplantáció mellett az élő donortól kapott szervekkel együtt 342 vesét, 75 májat ültettek át, illetve 14 olyan, kombinált beavatkozást hajtottak végre, amelynek során valaki egyszerre kapott vesét és hasnyálmirigyet. Azért vesetranszplantációból van a legtöbb, mivel egy donorból két ember kaphat vesét, hiszen egy vesével is lehet élni – mondta el ugyancsak a Ma reggelben Szalamanov Zsuzsa,  a Transzplantációs Alapítvány elnöke, aki maga is 21 éve egy vesével él.

Az élő donorok száma tavaly nőtt ugyan, de idén valamelyest csökkent, mivel a múlt évben „olyan sok, halottból származó szerv volt, hogy nem volt hely és idő az élő donoros transzplantációra” – tette hozzá.

Szalamov Zsuzsanna a műsorban azt is hangsúlyozta, hogy aki életében nem tiltakozott ellene, az potenciális szervdonornak minősül Magyarországon. Így például egy agyhalott ember esetében megnézik, készült-e tiltakozó nyilatkozat, ha az nincs, felhasználhatók a szervei. Szemben tehát az angolszász törvényekkel nem szükséges a hozzájárulásuk, felajánlásuk.

A Transzplantációs Alapítvány és a Magyar Szervátültetettek Szövetsége szervátültetett és szervátültetésre váró gyermekeknek és családjuknak szervez rendszeres programot.

Európában az erős középmezőnyben vagyunk az átültetések számát tekintve, Csehország és az Egyesült Királyság aktivitásához hasonlít a magyar adat, tavaly pedig több helyet léptünk előre az európai összehasonlítási listán – mondta Mihály Sándor.

Idén nagy erőkkel készülnek az első magyarországi tüdőátültetésre, amely eddig magyaroknak a bécsi egyetemi klinika volt elérhető, tavaly 22 magyar beteg kapott tüdőt. Komoly szakmai felkészülés zajlik a Semmelweis Egyetem és az Onkológiai Intézet együttműködésében: megvan a hely, a szakemberek felkészültek a műtétre, már csak a technikai beszerzések vannak hátra, de a remények szerint idén megvalósulhat az első tüdőtranszplantáció az Onkológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján – számolt be róla a szervkoordinációs iroda igazgatója.

Az évente elvégezhető beavatkozások száma elérheti a negyvenet is. A kormány kilencszázmillió forintot különített el tavaly decemberben, hogy megteremtse a hazai tüdőátültetés feltételeit. Beavatkozásonként 20 millió forintot fizet a biztosító. Magyarországon körülbelül 1500 beteg vár valamilyen szervre, a legtöbben, majdnem 1200-an, vesére; tüdőtranszplantációra jelenleg tizenhatan várnak.

 

 

Kapcsolódó tartalom