Nem számítanak jelentős élénkülésre az építőiparban az elemzők

A szerződésállomány és azon belül az új szerződések volumenének csökkenése miatt továbbra sem számítanak jelentős élénkülésre az építőiparban az MTI-nek nyilatkozó elemzők. Az NGM jelezte, a kormány vizsgálja az ágazat élénkítésének lehetőségeit, közöttük a lakásépítések áfacsökkentését.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett jelentése szerint az építőipar teljesítménye augusztusban 6,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Munkások dolgoznak az árvízvédelmi betongáton a 2017-es vizes világbajnokságra épülő Dagály Uszodaközpont építési területén a XIII. kerületi Népfürdő utcában 2015. október 9-én. MTI Fotó: Máthé ZoltánSzámítani lehetett rá

Németh Dávid a K&H Bank Zrt. vezető elemzője az MTI-nek eljutatott kommentárjában kifejtette: a friss KSH-adatok nem jelentenek meglepetést, számítani lehetett arra, hogy az ágazatot hajtó állami és uniós beruházások, azaz az egyéb építmények építése - a közmű-, út- és vasútfejlesztések - előbb-utóbb kifutnak. Hozzátette: a jövő sem túl biztató, a szerződésállomány és az új szerződések volumene is csökkenést mutat.

Összességében továbbra is lassulás várható az ágazatban, az év egészében az építőipar teljesítménye elmaradhat az első nyolc hónapban mért 4,7 százalékos növekedéstől. A jövő év első felében sem várható jelentősebb növekedés, részben a bázishatás miatt. Németh Dávid szerint kérdés, hogy az utóbbi hónapokban megfigyelt hitelélénkülés a lakóingatlanok piacára milyen hatással lesz, ez ugyanis enyhítheti a lassulás ütemét.Az újlakások építése még nem indult be

Balogh László, az Ingatlan.com szakértője az online portál közleményében úgy fogalmazott: az augusztusi és az év első nyolc hónapjára vonatkozó adatok is azt mutatják, hogy bár a lakáspiac élénkülése valóban elkezdődött, az újlakás-építések még nem indultak be, azonban a kilátások sem kedvezőek, ugyanis az épületek építésére vonatkozó új szerződések állománya szintén csökkent augusztusban.

Az ingatlan.com szakértője szerint az alacsony lakáshitel kamatok, a korábbi évekről elhalasztott lakásvásárlások, valamint az állami támogatások, elsősorban a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) fenntarthatja a keresletet a lakáspiacon, ezen belül is az újlakás-építésekre is kedvező hatással lehet a következő időszakban.

Ösztönzőket tervez a kormány

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-nek eljutatott közleményében úgy fogalmazott: a kormány vizsgálja a lakásépítés további ösztönzésének lehetőségeit, a tervek között szerepel a lakáshitelezés kiterjesztése és a lakásépítések általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése is.

A közlemény szerint az építőipar augusztusi megtorpanása mögött részben a tavalyi év kiemelkedő teljesítménye miatti magas bázis húzódik meg, másrészt a szerződésállomány csökkenése már előrevetítette az ágazat teljesítményének gyengülését.

A kormány mindemellett vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tartható fenn az ágazat tartós növekedése - tették hozzá.