Átadták a Vakok Állami Intézetének rehabilitációs központját Tatán

Az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, a fehér bot világnapján átadta a Vakok Állami Intézetének tatai rehabilitációs központját, amelyben egyszerre 45 embert képezhetnek bentlakásos formában.

Balog Zoltán köszöntőjében azt mondta: "A jó kormányzati politika célja, hogy lehetőségeket teremtsen olyanoknak, akiknek kevesebb lehetőség jutott az életben. Ez az intézet lehetőség arra, hogy a látásukat elvesztő emberek ki tudják teljesíteni magukat. Megkapjanak minden törődést és azzá válhassanak, akik fogyatékosság nélkül is lehettek volna."

A miniszter az integrált és szegregált nevelésről szóló vitára utalva kijelentette: "Van, amikor arra van szükség, hogy a különös figyelem összegyűjtse azokat, akiket segíteni kell, hogy újra ki lehessen őket engedni az épek világába."Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója elmondta, a rehabilitációs központ 45 embert láthat el, és egyszerre 132 szakember számára biztosíthat továbbképzési lehetőséget.

Az 1,7 milliárd forintos beruházás egy állami ingatlanon, a volt Dobi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola helyén valósult meg. A bentlakók számára saját fürdőszobával ellátott lakótereket létesítettek, a 36 szobából 8 nagyobb helyiség kerekes székkel közlekedők számára is használható lesz.

A 2600 négyzetméteres épület mellett 8000 négyzetméteres terápiás kertet alakítottak ki. Ennek egy részén a közlekedés tanulására alkalmas övezetet létesítettek szilárd és laza burkolatú út, járdaszegély, rámpa és lépcső kialakításával, emellett konyha- és pihenőkertet hoztak létre.

A rehabilitációs ellátás mellett öt előadó- és szemináriumi terem a látássérültekkel foglalkozó szakemberek továbbképzéseinek és a látássérültek különféle tanfolyamainak ad otthont.

A rehabilitációs intézet átadása volt a Fehér bot hetek 2015 rendezvénysorozat megnyitója. Az eseményen részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok miniszteri biztosa.