Megkéselték a szuperexpressz hősét

Az amerikai légierőnél szolgáló Spencer Stone-ra szerda este a délnyugat-amerikai szövetségi állam fővárosában, Sacramentóban támadtak rá, többször is megszúrták, és bár súlyos sebesüléseket szenvedett, állapota stabil.

Megkéselték az egyesült államokbeli Kaliforniában annak a három amerikainak az egyikét, akik augusztusban egy Amszterdamból Párizsba tartó szupergyorsvonaton megakadályoztak egy terrortámadást - tájékoztatott csütörtökön a helyi média.Az esetről elsőként a CBS News televíziós csatorna számolt be anélkül, hogy megnevezte volna értesülésének forrását. Az NBC News nem sokkal később megerősíttette az információt az amerikai légierővel, amely a támadás pontos részleteiről nem adott tájékoztatást. "Él és állapota stabil" - mondta a légierő egyik szóvivője a 25 éves fiatalemberről.

A sacramentói rendőrség - amely először nem erősítette meg az áldozat kilétét - azt közölte, hogy nincs szó életveszélyes sebesülésről, és az esettel összefüggésben nem lehet "terrorcselekményről" beszélni. Az incidens "egy bár közelében történt, és az alkohol valószínűleg szerepet játszott benne" - olvasható a rendőrség Twitter-oldalán.

Stone két barátjával, a 22 éves Alek Skarlatosszal és a 23 éves Anthony Sadlerrel közösen a Thalys szuperexpresszen augusztus 21-én ártalmatlanított egy 26 éves marokkói férfit, aki előzőleg lövöldözni kezdett, megsebesítve három embert. Stone a támadóval való összecsapásban kis híján elvesztette az egyik hüvelykujját.

A három fiatalembert tettükért világszerte hősként ünnepelték, és Franciaországban, valamint hazájukban is magas kitüntetésben részesültek. Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban fogadta őket, és azt mondta róluk, hogy "az amerikai jellem legjavát képviselik".

A napokban egyébként Alek Skarlatos neve is szerepelt a hírekben, ő ugyanis éppen annak az oregoni főiskolának a hallgatója, ahol múlt héten vérfürdőt rendezett egy 26 éves férfi. Skarlatos a támadás idején nem volt előadáson, mert éppen Los Angelesben gyakorolt az ABC televízió Dancing With the Stars című, celebtáncos showműsorára.