Tradíció és innováció, dobostorta és málnás-pisztáciás macaron - Niszkács Anna és családja élete a gasztronómia körül forog. Világhírű cukrászdák és Michelin-csillagos étterem jelzik sikerüket.
Niszkács Anna 16 éves korában kezdett el dolgozni, gyakornok volt a Gerbeaud-ban, fagylaltot mért. Ma már a legendás kávéház értékesítési és marketingigazgatója. De nemcsak ő, hanem egész családja itt tölti ideje java részét. A patinás vendéglátóhelyet ugyanis családi vállalkozásban működtetik.
Ez egy olyan tradíció, ami nem csak kiváló dobostortából és bazsalikomos citromból áll, hanem egy életérzésből, egy igazán színvonalas gasztrokultúrából - mondja Niszkács Anna édesanyja, Pintér Katalin az M1 Tessék című műsorában.
A Gerbeaud a tradíciók követéséről és a folyamatos megújulásról szól. A cukrászda alapítói, Kugler Henrik és Gerbeaud Emil szemléletét a Niszkács család is magáénak érzi. Ahogy Anna mondja, elsőként szeretnék megmutatni a mai magyarországi cukrászati trendeket.
A család 2007-ben – a cukrászda mellett – saját éttermet is nyitott, és ez a hely kapott először Magyarországon Michelin-csillagot. A magyar ételeket és az édességeket nem csak idehaza népszerűsítik: 2009 óta Tokióban, 2014-től pedig Szöulban üzemeltetnek cukrászdát.
Egy budai villát is megvásároltak és felújítottak, újabb éttermük nyílt benne. A hagyományoknak itt is nagy szerepük van, hiszen a kiállított étkészlet és a kávéscsészék a családi örökségből származnak.
Azt a kávéházi kultúrát szeretnék visszahozni, amely a 20. század elején jellemző volt Budapestre. A gasztronómiai különlegességek mellett kulturális ínyencségekkel is szolgálnak: az első kiállításra Urbán Ádám képeiből válogattak. Az étterem konyhájában dolgozó fiatalok közül sokan – köztük a konyhafőnök, Kövér Gergely – azért jöttek haza külföldről, hogy Niszkácsékkal dolgozhassanak. Azt mondja, nagyon komoly szakmai hátterük van, ami megalapozza az elvárásaikat, s nincsenek irreális elképzeléseik arról, milyen egy új üzletet nyitni.
"Az álmunkat valósítjuk meg ezzel a hellyel" - teszi hozzá Niszkács Attila. Egy gasztronómiai központot akarunk létrehozni, egy olyat, amilyen nincs még egy a városban, meséli.
A család minden tagja hisz benne, színvonalas vendéglátás csak úgy valósítható meg, ha arra törekednek, hogy a legjobb szakemberekkel dolgozzanak együtt és mindenből a legjobb minőségű alapanyagot használják fel.
"Ez a környezet alkalmas is arra, hogy olyan ötletek születhessenek itt, amitől jobbá is tudjuk tenni - akár az országot is" - teszi hozzá Anna.