Meggyalázták egy kurd lázadó holttestét török rendőrök

Török rendőrök a nyakánál fogva az autójuk után kötötték egy kurd lázadó holttestét, és végighúzták egy délkelet-törökországi város utcáin. Az eset hatalmas felháborodást keltett az országban és világszerte.

Az AFP francia hírügynökség és a The Huffington Post beszámolója szerint a 24 éves Haci Lokman Birlik szombatra virradó éjszaka vesztette életét a rendőrség különleges egységének műveletében, Sirnak városban. Holttestét ezután a nyakánál fogva hozzákötötték egy rendőrautó lökhárítójához és végighúzták a kurd többségű város utcáin.

Török rendőr. (MTI/AP/Lefterisz Pitakarisz)A holttest meggyalázásáról videofelvétel is készült, amelyet később közzétettek az interneten. A történtek óriási felháborodást keltettek a közösségi oldalakon és az ellenzéki sajtóban. A kormánypárti média kezdetben megkérdőjelezte a felvétel hitelességét, később azonban arról írt, hogy a rendőrök így akartak meggyőződni róla, hogy a holttestre nincs pokolgép erősítve.

Ahmet Davutoglu török kormányfő az esettel kapcsolatban kijelentette, a kurd férfi "fegyveres terrorista volt, aki rakétavetővel támadt a biztonsági erőkre, azonban ez semmi esetre sem igazolja ezt a bánásmódot". A miniszterelnök elmondta, az ügyben vizsgálatot indítanak.A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) tudomása szerint Haci Lokman Birliket, aki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd lázadószervezet ifjúsági szárnyának (YDG-H) volt a tagja, elfogták, majd kivégezték a rendőrök. "A halottakkal még a primitív törzseknél sem bánnak ilyen módon" - mondta Levent Gök, a balközép ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője.

Kurd fegyveresek kedd este egy robbanószerrel teli teherautóval nekihajtottak a török biztonsági erők egyik állásának a Törökország délkeleti részén fekvő Van tartományban. Ezután tűzharc kezdődött, amelyben a támadók mindegyike életét vesztette. Az összecsapásban tizennégy katona megsebesült.