Évente két velencei-tónyi gáz tűnik el „okosba”

Sportot űznek a gázlopásból, és lopják az áramot is - a kérdés Galambos Lajos ügye miatt kerülhetett most újra előtérbe. Egy felmérés szerint 50 ezer család éves fogyasztását nyúlhatják le az áram- és gáztolvajok.

Ezeket a számokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője ugyan nem tudta megerősíteni a hétfői Ma reggelben, mert az összesített adatok a szolgáltatók birtokában vannak, de Scherer Zsolt arra felhívta a figyelmet: a sufnituning, a „szabálytalan vételezés”, amikor valaki az órát manipulálja vagy még az óra előtt, a fővezetékről köt le magának áramot vagy gázt, túl azon, hogy lopás, életveszélyes játék.

A szolgáltató egyébként bármikor ellenőrizheti az órát, a plombákat, a lakáson belüli vezetékrészt, mert ez az ő tulajdona, a fogyasztónak pedig kötelessége ebben együttműködnie vele. Utóbbinak érdeke is egyébként, hogy a mérőóra hiteles legyen, mert ha nem az, a számlát becsléssel állapítják meg. Ha tehát a szolgáltató szakemberei megjelennek, kötelességünk őket beengedni, ha pedig ezt megtagadjuk, másodjára már hatósági eljárás keretében jönnek ki.

Ezért se jó szándékból, se pénzért ne engedjünk hozzányúlni a vezetékhez, az órához senkit, aki azt ígéri, hogy spórolni tud nekünk, mert ez a fajta passzivitás is ugyanolyan jogkövetkezményekkel jár, mint ha magunk machináltuk volna a berendezéseket, előbb vagy utóbb minden csaló úgyis lebukik – jelentette ki a szóvivő.

Ilyen esetben a becsült kötbér mellett a szolgáltató az eljárás költségeit is a fogyasztóra terhelheti, akár bírósági ügy is lehet belőle – tette hozzá Scherer, aki figyelmeztetett: ha valaki úgy látja, hozzányúltak a vezetékrendszeréhez, azonnal forduljon a rendőrhatósághoz.