Kivégezték a halálra ítélt nőt Georgiában

Az amerikai állam egyetlen női halálra ítéltjének gyermekei és Ferenc pápa is kegyelmet kért, 70 éve ő az egyetlen nő, akit itt kivégeztek. A 47 éves Kelly Renee Gissendanernek méreginjekciót adtak be Jackson város börtönében. Tizennyolc évvel ezelőtt, 1997 februárjában ítélték halálra férje meggyilkolásáért. A nő tettét szeretőjével tervelte ki.

Ferenc pápa, aki vasárnap fejezte be egyesült államokbeli körútját, és nyílt ellenzője a halálos ítéletnek, látogatása során sürgette a helyi hatóságokat, hogy változtassák meg a nőre kiszabott büntetést. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága kedden elutasította az elítélt ügyvédje által beadott utolsó kegyelmi kérvényt.

Kelly Gissendaner kivégzése ellen tüntetők a Georgia állambeli Jacksonban 2015. szeptember 30-án hajnalban, miután a tiltakozások ellenére kivégezték a 47 éves Gissendanert szeptember 30-ára virradóra. Gissendanert, aki hetven éve az egyetlen nő, akit kivégeztek Georgia államban, 1997 februárjában ítélték halálra férje meggyilkolásáért. A 47 éves nő számára még Ferenc pápa is kegyelmet kért az egyesült államokbeli útja során. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)



Kelly Renee Gissendaner volt a 16. kivégzett nő az Egyesült Államokban azóta, hogy a legfelsőbb bíróság 1976-ban visszaállította a halálos ítélet lehetőségét az országban.