Hamarosan lezárhatják a magyar-horvát zöldhatárt – migránshelyzet percről percre

A rendőrség több mint 24 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedett a péntektől vasárnapig tartó három napban. A hideg miatt egyre többen szorulnak orvosi ellátásra, ugyanakkor sok az eldobott meleg ruha az út mentén - számolt be az M1 tudósítója Hegyeshalomról. Ismét tömegverekedés volt egy németországi menekültszálláson.

A gyékényesi vasúti átkelőnél minden készen áll a határ lezárásra 

(20:15) A gyékényesi vasúti átkelőnél minden készen áll a zöldhatár lezárásra. A kerítésépítők csak egy szűk, körülbelül kétméteres nyílást hagytak azon a szakaszon, ahol a Horvátországból a magyar határig vonattal szállított migránsokat gyalog a zákányi vasútállomásra kísérik a rendőrök - tájékoztatta telefonon Zákány polgármestere hétfő este az MTI-t.  Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy a katonák rendkívül gyorsan és szakszerűen építették meg a gyorstelepítésű drótakadályból álló határzárat. Sokszor esőben, sárban kellett dolgozniuk, ennek ellenére határidőre készen voltak - hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: nagyon elégedettek azzal, ahogyan a településre vezényelt rendőri és katonai erők segítik a migránsok utaztatását, és köszönik az önkéntesek, a segélyszervezetek segítségét is.

Szimpátiatüntetés a magyar kormány migrációs politikája mellett Prágában 

(18:10)  Európát, illetve a kereszténységen és a görög-római kultúrán alapuló európai hagyományokat védik ma a magyarok azzal, hogy megpróbálják megállítani az Európába irányuló menekülthullámot - hangzott el azon a szimpátiatüntetésen, amelyet több cseh civil szervezet tartott közösen hétfőn délután Prágában a magyar kormány migrációs ügyben tanúsított politikájának támogatására.  "A magyarok a múltban már megvédték Európát a törökök ellen, és ma is az elsők voltak, akik kiálltak Európa és értékei megvédése érdekében, s megpróbálták meggátolni az illegális bevándorlók beözönlését kontinensünkre" - jelentette ki Pavel Skácel, a Szláv Stratégiai Tanulmányok Intézetének (ISSTRAS) egyik vezetője a prágai nagykövetség előtti rögtönzött nagygyűlésen.


Csaknem félig megtelt a bősi menekülttábor 

(18:00) Csaknem félig megtelt a szlovákiai Bősön az újranyitott menekülttábor az Ausztriából ideiglenes elhelyezésre odaszállított menedékkérőkkel - jelentette belügyi forrásra hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn.  A többségében magyarok lakta, csallóközi Bősön augusztusban nyitották újra a 2009-ig ott működő menekülttábort, hogy ideiglenesen elhelyezzenek 500 olyan migránst, akik Ausztriában már beadták menekültkérelmüket. Az ausztriai Traiskirchenből áttelepített menedékkérők szlovákiai elhelyezéséről júliusban írt alá megállapodást a szlovák és az osztrák belügyminiszter, a migránsok első csoportja pedig szeptember 17-én érkezett Bősre. A menedékkérők azóta kisebb csoportokban szinte folyamatosan érkeznek Bősre, hétfőre a helyi menekülttáborban elhelyezettek száma elérte a 227-et, ami a tábor kapacitásának közel a felét foglalja le - derült ki a szlovák belügyminisztérium közléséből. A Bősön elszállásolt menedékkérők már a közeljövőben folyamatosan cserélődni fognak, várhatóan egyikük sem marad a táborban három hónapnál tovább, Ausztria ugyanis legfeljebb ennyi időre becsüli az egyes menekültkérelmek elbírálásának időtartamát. A szlovák-osztrák  megállapodás két éven át, egyszerre legfeljebb 500 menedékkérő elhelyezését teszi lehetővé a táborban.

A télre készülnek az opatovaci táborban 

(17:15) Az M1 stábja bejutott az opatovaci menekülttáborba. A tábor hétfőre szinte teljesen kiürült. Opatovacból 25, migránsokkal teli autóbusz indult útnak Magyarország, vagyis Barcs és Beremend felé a nap folyamán. A tábor kiürítése arra utalhat, hogy Horvátország készül a magyar-horvát zöldhatár lezárására, hiszen hasonló történt Szerbiában is, mielőtt Magyarország lezárta volna a közös zöldhatárt.. Fűtőtesteket és ágyakat vittek a táborba. A  horvát táborokban hosszú távra rendezkednek be, a télre is elhúzódó migrációs nyomásra számítanak.

Továbbra is közlekednek a migránsokat szállító különvonatok Ausztria és Németország között 

(15:30) Hétfőn délelőtt 400 ember szállításáról gondoskodtak a salzburgi városvezetés tájékoztatása szerint. A tervek szerint hétfőn ismét kiürítik, kitisztítják és kifertőtlenítik a parkolóházat, és csak este 10 óra után nyitják meg a menekültek előtt. Az épület befogadóképességét higiéniai és biztonsági okokból napokkal ezelőtt ezer helyett 800 főben határozták meg. Wilfried Haslauer tartományi vezető szóvivőjének tájékoztatása szerint hétfőn várhatóan két vonat indul majd Németország fele, az egyik a Ruhr-vidék a másik pedig Berlin irányába. Hétfőn délelőtt ismét sokan, csaknem 700-an érkeztek a salzburgi főpályaudvarra.

Svédországban tízezer elutasított menedékkérő bujkál


(13:48) Mintegy tízezer elutasított menedékkérő bujkál a hatóságok elől, és tartózkodik illegálisan Svédországban - jelentette hétfőn a svéd televízió. A tudósítás szerint összesen 17 ezer migránsnak utasították el eddig a menedékkérelmét. "Egyre kevesebben hagyják el az országot azok közül, akik nem kaptak tartózkodási engedélyt" - jelentette ki Fredrik Bengtsson, a bevándorlási hivatal szóvivője. Svédországba naponta mintegy ezer migráns érkezik.

Rejtélyes iratokat találtak Szegednél


(13:20) Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő érthetetlennek tartja, miért dobálták szét a szír állampolgárok azon irataikat - köztük regisztrációs papírokat, útleveleket, menekültstátuszt igazoló dokumentumokat - melyek lényegesen könnyebbé tennék az Európai Unióba való törvényes belépésüket. Az M1 annak kapcsán kérdezte meg a szakértőt, hogy egy Szeged környéki férfi regisztrációs papírokat, szerb személyigazolványt, érvényes svéd tartózkodási engedélyt, Jordániában kiadott politikai menekültstátuszt igazoló dokumentumot, katonakönyveket, útleveleket gyűjtött össze egy az elmúlt hetekben. A papírokat szinte kivétel nélkül szír állampolgárok nevére állították ki - hangzott el a Híradóban. Georg Spöttle azt mondta: "nagyon-nagyon nyomós okuk kellett hogy legyen" arra, hogy egy szír útlevelet eldobjanak, amellyel most Németországban mindenféle regisztráció és menedékjog kérése nélkül három évig tartózkodhatnának.

Kiürült az opatovaci és tovarniki tábor


(13:10) Hétfő délre Horvátországban kiürült az opatovaci és a tovarniki befogadótábor - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója. Opatovacból 25, migránsokkal teli autóbusz indult útnak Magyarország, vagyis Barcs és Beremend felé. A tábor kiürítése arra utalhat, hogy Horvátország készül a magyar-horvát zöldhatár lezárására, hiszen hasonló történt Szerbiában is, mielőtt Magyarország lezárta volna a közös zöldhatárt - hangzott el.

Közösen járőröznek a magyar és szlovén rendőrök


(12:40) Közös járőrözésbe kezdenek a teljes magyar-szlovén határszakaszon a magyar és a szlovén rendőrök, illetve folyamatos, valós idejű információval látják el egymást - közölte a belügyminiszter a Rédics-Hosszúfalu határátlépési pontnál. Pintér Sándor a határ szlovén oldalán tartott megbeszélést szlovén kollégájával.

MTI Fotó: Varga György


Újabb migránscsoport érkezett Beremendre


(12:01) Újabb migránscsoport lépte át a magyar-horvát határt a Baranya megyei Beremendnél hétfő délelőtt - számolt be az M1 tudósítója. A Horvátország felől 10 busszal érkező illegális bevándorlókat a magyar határőrizeti szervek átvizsgálják, magyar buszokra szállítják át, de ezúttal nem a magyarbólyi vasútállomására, hanem Gyékényesre viszik és onnan utaztatják tovább őket. Ennek oka, hogy a közeli Magyarbólyban már nincs elegendő vasúti szerelvény. Beremendre vasárnap mintegy 1500 bevándorló érkezett, s hétfőn is hasonló tömegre számítanak.

Az idén 200 ezer migráns haladt át Szerbián


(11:38) Idén a becslések szerint eddig már 200 ezer migráns haladt át Szerbián - jelentette ki Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője a szerbiai közszolgálati televízióban. A népvándorlás még tart, annak ellenére, hogy jelenleg a múlt hetinél kevesebben érkeznek Szerbiába - tette hozzá. Mint mondta: négy-öt nappal ezelőtt még körülbelül négyezren voltak a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban, most viszont ennél kevesebben vannak, naponta körülbelül ezren.

Rekordszámú migráns érkezett Horvátországba


(11:34) 12 ezer migráns érkezett az elmúlt hét végén Horvátországba, csupán hétfőre virradóra 5 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt - közölte az Index.hr horvát hírportál. A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember 16. óta 78 ezer menekült érkezett Horvátországba. A migránsokat továbbra is a magyar határra szállítják a horvát hatóságok.

Délután várják a vonatokat Hegyeshalomnál


(10:50) Délelőtt nem érkezett migránsokat szállító vonat Hegyeshalomra a hajnali szerelvény után – jelentette az M1 tudósítója, aki szerint a nap második felében várhatóak az újabb vonatok. Elmondta: a tapasztalatok szerint sokan arra panaszkodnak, hogy fáznak, betegek, ezért a segélyszervezetek munkatársai Hegyeshalomnál egészségügyi sátrat állítottak fel. Tudósítónk ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy sok migráns eldobálja a korábban kapott meleg ruházatot, takarót.

Másfél év börtönre ítéltek egy embercsempészt Kecskeméten


(9:44) Nem jogerősen egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy román embercsempészt Kecskeméten, aki 40 szír migránst szállított autójában. A vádlott augusztus 27-én egy ismeretlen férfi megbízásából, annak tehergépkocsijával Szegedre utazott és felvett a teherautóba 40 szír migránst, akikről tudta, hogy illegálisan lépték át a szerb-magyar államhatárt. A migránsokkal az M5-ös autópályán el is indult Budapest felé, azonban az autóval Bács-Kiskun megyében felborult.

A hétvégén hatvannégy eljárást kezdeményeztek tiltott határátlépés miatt


(9:04) Hatvannégy újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt szombaton és vasárnap. A vádirat szerint a migránsok Kelebia, Röszke, Csikéria és Mórahalom térségében érkeztek Magyarország területére. Huszonhárman a már mások által megrongált kerítésen keresztül, negyvenegyen a kerítés alatt vagy azon átmászva lépték át illegálisan a határt. A migrációs válsághelyzet kihirdetése óta a Szegedi Járási Ügyészég összesen 246 elkövetővel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást határzár tiltott átlépésének bűntette miatt.

Ismét tömegverekedés volt egy német menekültszálláson


(8:55) Ezúttal egy Kassel melletti sátortáborban verekedtek össze több százan, az összecsapás több óráig tartott. A konfliktus ebédosztás közben alakult ki, amikor nagyjából 60 pakisztáni és 60 albán menedékkérő esett egymásnak. Nyolc ember megsérült. A helyszínre mintegy 50 rendőr érkezett, és sikerült is helyreállítani a rendet, de este ismét elmérgesedett a helyzet. Ekkor egy 60 és egy 300 tagú csoport verekedett össze, többen botokkal, gázspray-vel voltak felfegyverkezve. A rendőrök csak több óráig tartó küzdelemmel tudták megfékezni az erőszakot

Majdnem 25 ezren jöttek péntektől vasárnapig


(8:45) A rendőrség 24 258 illegális bevándorlóval szemben intézkedett a péntektől vasárnapig tartó három napban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A tájékoztatás szerint közülük 636 embert a magyar-szerb határszakaszon, 23 591 embert a magyar-horvát határszakaszon vontak intézkedés alá. Közokirat-hamisítás miatt 5 embert fogtak el a rendőrök - közölték.

MTI Fotó: Sóki Tamás


Helyreállt a forgalom a szerb határokon


(8:30) Helyreállt a forgalom a szerb-horvát és a szerb-magyar határon, a nyitva tartó átkelőhelyeken zavartalan a közlekedés. A szerbiai határőrség információi szerint a szerb-horvát határszakasz nyolc átkelője közül hármat lehet használni, ennyit nyitottak meg a horvát hatóságok.

Embercsempészt értek tetten a rendőrök Ásotthalmon


(8:20) Tíz határsértőt szállított volna Ásotthalomról Bécsbe egy szerb férfi, az embercsempészt a rendőrök tetten érték. A 21 éves szerb állampolgár Ásotthalom külterületén hét szír és három iraki állampolgárt vett fel olasz rendszámú autójába vasárnap későn este.

"Borzalmas nagyságrendű" az utánpótlás


(7:50) A migránsok között 79 ország állampolgárait regisztrálta eddig Magyarország - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán. Bakondi György hozzátette, természetesen nagyságrendi különbségek vannak közöttük, a legtöbben - bevallásuk szerint - Szíriából érkeztek, de sokan jöttek Irakból, Pakisztánból és Bangladesből is. "Borzalmas nagyságrendű" az utánpótlás a migránsokból - fogalmazott a főtanácsadó, hozzátéve Fekete-Afrikából és távolabbi ázsiai országokból is jöhetnek még.

A magyar-horvát határon kialakult helyzetről azt mondta, folyamatos a nyomás, ezért rendkívüli erőfeszítést igényel a rend fenntartása. A legfontosabb feladat a gyors ellenőrzés, a minimális ellátás és a továbbutaztatás - fűzte hozzá.

Szijjártó: eurómilliárdokba is kerülhet az unión belüli határellenőrzés


(7:20) Akár eurómilliárdokba is kerülhet Magyarországnak, ha visszaállnak a határellenőrzések a schengeni térségen belül - mondta a Világgazdaság hétfői számában megjelent interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.  Mint fogalmazott, a migrációs válságnak komoly gazdasági hatása van, és a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra nagyon vigyázni kell a jelenlegi helyzetben. A bevándorlási kihívások kezelésének eltérő megítélése jól láthatóan politikai konfliktusokat okoz, vigyázni kell, hogy ezek ne alakuljanak át a gazdasági együttműködés területén érzékelhető visszaesésre. Rámutatott arra, hogy mivel a termelő nagyvállalatok a kiszámíthatóságra építik működésüket, ezért nagy veszteséget jelenthet számukra, ha a schengeni zónán belüli határellenőrzés miatt később érkezik be az alapanyag és az alkatrész a termeléshez.

Várják az újabb migránsokat Horvátország felől


(7:10) Beremenden reggel nyugodt a helyzet, a migránsokat szállító utolsó buszok éjfél után nem sokkal hagyták el a települést. Az M1 tudósítójának beszámolója szerint jelenleg 5-6 csuklósbusz várja az újabb migránsokat. Nyugalomról számolt be az M1 a barcsi határátkelőről is, ahova vasárnap este 1270-en érkeztek buszokkal Horvátország felől. A migránsokat rendőrök kísérték a vasútállomásra, ahonnan vonatokkal szállították őket tovább Hegyeshalom felé.

Hegyeshalomnál éjszaka 3500-an lépték át a határt, a migránsok három különvonattal érkeztek – jelentette tudósítónk, aki beszámolt arról is: a hideg időjárás miatt egyre többen szorulnak orvosi ellátásra, ugyanakkor rengeteg eldobált takarót és meleg ruhát is látni az út mellett.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A vasárnap történtekről itt olvashatja részletes híradásunkat.