Eláll a korábban indított perektől a Quaestor felszámolója

A cég olyan Quaestor-ügyfelekkel szemben kezdeményezett eljárásokat, akik a csőd előtti napokban "gyanús hirtelenséggel" váltották pénzre lejárat előtti kötvényeiket.

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN), amely a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolója, honlapján közölte: a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a felszámolónak meg kell vizsgálnia a felszámolást közvetlenül megelőző időszakot.A PSFN e jogszabályi kötelezettségéből fakadóan kezdeményezett korábban pereket. (A felszámoló olyan Quaestor-ügyfelekkel szemben indított pereket, akik a csőd előtti napokban szerintük gyanús hirtelenséggel váltották pénzre lejárat előtti kötvényeiket.)

Ezzel párhuzamosan egy belső vizsgálatot is lefolytatott a PSFN, amelyben azt ellenőrizték, hogy  volt-e kirívó kereskedési nap a forgalom szempontjából. Ez a vizsgálat hétfőn lezárult, és  megállapításai nyomán a felszámoló úgy döntött, eláll a korábban megindított perektől, egyúttal azonnali hatállyal felmondja a peres képviseletet eddig ellátó ügyvédi irodával kötött szerződését.

A PSFN múlt héten azt közölte: az igényérvényesítésekkel párhuzamosan még zajlik egy vizsgálat, amely a felszámolást megelőző időszak kifizetéseire fókuszál. Figyelemmel arra, hogy a vizsgálat még folyamatban van, a törvényi határidőre tekintettel megindított perek szüneteltetését kezdeményezte.