Szeptember végéig több mint két és fél ezer csok iránti kérelem érkezett az OTP Bankhoz

Több mint 2500 csok (családi otthonteremtési kedvezmény) iránti kérelmet fogadott be az OTP Bank közel 2,5 milliárd forint összegben szeptember 23-ig. A becslések szerint minden második csok-igénylés az OTP-hez érkezett.

A folyósítások is megkezdődtek, eddig több mint 800 igénylő már megkapta a támogatást - tette hozzá.

Kifejtette: a csok fontos mérföldkő a hazai ingatlanhitelezési piac fellendítésében, tekintettel arra, hogy használt lakások vételére és bővítésére is igénybe vehető. Az év második felére jelentősebb hitelbővüléssel számol az OTP Bank - jelezte a vezérigazgató-helyettes. Mint mondta: az új támogatás bevezetésekor a kormányzat egész évben 4000 kérelemmel számolt, azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel a támogatási keretet később megemelték.

Elmondta: a jelzáloghitelek keresletében és folyósításában a növekvő tendencia változatlan, az első fél évben 25 százalékkal nőttek az OTP jelzáloghitel kihelyezései az egy évvel korábbihoz képest. A bank az idei év első felében 39,6 milliárd forint jelzáloghitelt nyújtott, így 26,6  százalékos piaci részesedést ért el - emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

A csok használt lakás vásárlására és bővítésére igényelhető július 1-től. A használt lakásra igényelhető kedvezmény megegyezik az új lakásra igénybe vehetővel, a támogatás összege 500 ezer forint és 3,25 millió forint között változhat a gyermekszámtól, a lakás nagyságától és energetikai minősítési osztályától függően - idézte fel Kovács Antal. Megjegyezte, hogy a kormány 10-11 000 csok igényléssel számol, míg a szocpol korábbi formájából (lakásépítési támogatás) 2012 februárjától 2015 közepéig mindössze 2 ezer szerződést kötöttek."Már a bevezetés első hónapjában is nagy volt az érdeklődés a konstrukció iránt. Az idén hozzávetőleg 6000 csok igénylésre számítunk, de az igazi fellendülést 2016-ra várjuk" - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az OTP szerint a támogatást igénylők 70 százaléka fog lakáscélú hitelt is igénybe venni. "Amennyiben a támogatás igénybevételén túl lakáshitelt is szeretne az ügyfél, érdemes a hitelt ugyanannál a banknál felvenni, mivel így az elbírálás maximum 30 ezer forintos díját nem kell megfizetni" - emelte ki Kovács Antal.

Kifejtette: a lakáspiacon a válság alatti és utáni években a tranzakciószám évente körülbelül 70 ezerrel maradt el az optimális 150 ezertől. Így az elmúlt években több mint 400 ezer lakásvásárlást halasztott el a lakosság. A lakáspiac felfutását segíthetik a történelmileg alacsony hitelkamatok (amelyek alacsonyabbak, mint a 2000-es évek eleji támogatott hitelek kamatai, vagy akár mint a korábbi svájci frank alapú hitelek kamatai), a kiterjedt állami lakástámogatási rendszer, és az is, hogy az alacsony kamatok miatt sokak számára vonzó befektetéssé válik a bérbeadási céllal vásárolt ingatlan - sorolta a vezérigazgató-helyettes.

A növekedést főképp a használtlakáspiaci tranzakciók idézik elő, míg az újépítésű lakások részesedése a lakáspiaci forgalomból várhatóan csupán 12 százalék lesz 2015-ben. Az OTP Ingatlanpont prognózisa szerint idén, a csok hatásaival is számolva, az eddig tapasztalt tendenciák alapján a használtlakáspiac megközelítheti a 150 ezres eladási szintet is, míg az átadott új építésű lakások száma mintegy 10 ezerre becsülhető. Ezek már a válság előtti utolsó évben mért értéket megközelítő adatok - fűzte hozzá.

Kovács Antal elmondta: a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan az OTP is folyamatosan csökkentette a rövid kamatperiódusú hitelkamatait. Ráadásul a kiterjedt kamatkedvezményeinek köszönhetően a bank jó minősítésű ügyfelei - a referencia kamathoz kötött konstrukcióban - már 3,5 százalék körüli kamatszinten is lakáshitelhez juthatnak.  Emellett jelenleg egyre nagyobb igény mutatkozik a hosszabb távon fixált kamatok iránt is. Az 5 éves kamatperiódus mellett 4,5-8 százalékos sávban lehet lakáshitelhez jutni.

Felidézte azt is, hogy 2014. január 1-jétől vezették be az új lakáshitel cafetériát, ami lehetőséget biztosít a munkáltatók számára, hogy adó és járulékmentesen támogassák a dolgozóik lakáshitel törlesztését. Ez a lehetőség a munkáltató számára jelent olcsóbb juttatási formát, a munkavállaló számára pedig nagyobb juttatási összeget  - fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Kovács Antal kiemelte: a szolgáltatás adminisztratív terheinek átvállalására a bank tavaly májusban elsőként vezette be a piacra a lakáshitel cafetéria szolgáltatását OTP ADLAK néven, amelyet már mintegy 40 nagy- és közepes vállalat vesz igénybe. A bank így mintegy 2600 munkavállalónak folyósított támogatást. Ezen felül 4000 kisvállalattal kötött szerződést a pénzintézet a szolgáltatás nyújtására, esetükben 2000 munkavállalónak folyósítottak támogatást. Ez az új forma eddig közel 1 milliárd forint adó és járulék megtakarítást hozott a bank ügyfeleinek - mondta a vezérigazgató-helyettes.