A szaúdi király fiának konvoja okozhatta a tragédiát

Egy libanoni lap szerint a szaúdi király fiának konvoja okozta a mekkai zarándoklat alatt bekövetkezett, több mint hétszáz halálos áldozatot követelő tülekedést. A szaúdi hatóságok cáfolják az efféle híreket.

Az ad-Dijár újság honlapján szaúdi sajtóforrásokra hivatkozva azt írja, hogy Mohamed bin Szalmán Al Szaúd herceg a csütörtök reggel 9 és 10 óra között bekövetkezett tragédia idején 200 katonából és 150 rendőrből álló kíséretével igyekezett a sátán megkövezését jelképező rítus helyszínére, ami komoly zavart keltett az embertömegek örvénylő folyamában.

Sebesült muzulmán zarándokot visznek mentők a Mekkától 5 km-re délkeletre fekvő Minában 2015. szeptember 24-én, miután legalább több száz halálos áldozatot követelő tülekedés volt a mekkai zarándoklaton, a hadzson. (MTI/AP)Az időközben több arab hírportálon - az ad-Dijárra hivatkozva - közölt hír szerint a herceg a hatalmas kíséretétől körbefogva a zarándokok között haladt át a Mekkától néhány kilométerre keletre fekvő Minán, ami miatt sokan megváltoztatták útvonalukat, és az eredeti haladási iránnyal szembemenve próbáltak kikerülni a tömörülésből.

A libanoni újság szerint Mohamed kíséretével a tömegszerencsétlenség láttán azonnal távozott a helyszínről.

Az ad-Dijár a szaúdi hivatalos jelentésnél is jóval nagyobb pusztításról, 912 halálos áldozatról és több mint kétezer sebesültről ír. A szaúdi hatóságok szerint 717 ember vesztette életét, és 863-an szenvedtek el sérülést.

A libanoni lap tudni véli továbbá, hogy Szalmán király elrendelte 28 felelős lefejezését, az ítéletet a pénteki nap folyamán végre is hajtják, méghozzá a zarándokok szeme láttára.

A monarchia belügyi szóvivője csütörtök esti sajtótájékoztatóján minden olyan hírt cáfolt, amely bármiféle hivatalos konvoj jelenlétével hozta összefüggésbe a történteket. Manszúr at-Turki arra emlékeztetett, hogy a baleset Mina északi részén történt, a díszvendégeket és állami küldöttségeket pedig a település déli részén szállásolják el.

Turki elmondása szerint a magas rangú látogatók nem keverednek a zarándokokkal, és az ördög megkövezésének helyt adó, négyszintes Dzsamarát hídon sem érintkeznek a többi hívővel. Az említett hidat egyébként arra reagálva építették néhány éve, hogy a kövezési rítus alatt nemegyszer több száz ember életét követelő tömegpánik alakult ki. Legutóbb 2006-ban következett be ott ilyen tömegszerencsétlenség, akkor 360 ember vesztette életét.

A belügyminisztériumi szóvivő az ad-Dijárban megjelenthez hasonló hírekre utaló újságírói kérdésre válaszul arra szólította fel a média képviselőit, ne használjanak hivatalosan meg nem erősített sajtóforrásokat, és ne bízzanak olyan független platformokban, amelyek "saját magukon kívül senkit sem képviselnek".Turki szerint a Dzsamarát hídhoz vezető 204-es főútra egyelőre ismeretlen okokból zúdult rá hatalmas embertömeg egy olyan mellékutcából, amelyet normális körülmények között csak azok használnak, akik ott is szállnak meg. Az egészségügyi miniszter, Háled al-Fálih a zarándokokra hárította a felelősséget, mivel "ha követték volna az utasításokat, el lehetett volna kerülni a balesetet", megjegyezve, hogy az érintettek egy része a megkövezési rítusra kijelölt időpontokon kívül próbált feljutni a Dzsamarát hídra.

Idén több mint kétmillió ember vesz részt a mekkai zarándoklaton, amelynek egyik fő helyszíne a mintegy 160 ezer légkondicionált sátornak helyt adó Mina völgye.