Lefasisztázta a szerb külügy a horvátokat

Tiltakozó jegyzéket küldött a szerb külügyminisztérium a belgrádi horvát nagykövetségnek, amelyben elítélte azt, hogy horvát tilalom miatt a szerb állampolgárok, illetve a szerb rendszámú járművek nem léphetik át a határt, a jegyzék az intézkedést a második világháború idején fennálló fasiszta Független Horvát Állam intézkedéseihez hasonlítja.

A belgrádi külügyminisztérium honlapján olvasható leírás szerint a szerb diplomácia megállapítja: "A Horvát Köztársaság rendvédelmi szerveinek ilyenfajta intézkedéseire - kiemelten a szerb úti okmányokkal rendelkező utasok elválasztására a többi utastól - nem volt példa a civilizált világban. Diszkrimináció szempontjából az intézkedés csak az egykori, fasiszta Független Horvát Állam intézkedéseihez hasonlítható. Horvátország ezzel az intézkedéssel súlyosan sérti az Európai Uniónak, az Egyesült Nemzetek Szervezetének, az Európa Tanácsnak és más olyan nemzetközi szervezeteknek az alapelveit, amelyeknek tagja."

A tiltakozó jegyzék szerint a szerb kormány azt kéri a horvát szervektől, hogy azonnal hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

Zágráb hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt a még nyitva álló egyetlen határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia válaszként szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a határnyitásra, miután ez lejárt, Belgrád megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését. Erre válaszul a horvát hatóságok éjfél óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező személyek sem léphettek be.A horvát kormány azóta Twitter-üzenetben közölte, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország felől beléphetnek a Szerbiában regisztrált járművek és a szerb állampolgárok is Horvátországba.

Horvát kormányfő: Zágráb nem enged a határzárból 

Napok óta azt kérjük Szerbiától, hogy ne árasszon el bennünket migránsokkal. Amíg nem lesz változás, Zágráb nem enged a szerb-horvát határzárból - közölte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök csütörtökön, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Kilencezer illegális bevándorló túl sok egy napra, ezen  változtatni kell - mondta.

"Vagy küldjék őket Magyarországra, vagy tartsák Szerbiában" - kötötte ki.