Nagy durranásra készülnek a dzsihadisták – állítja Georg Spöttle

Valós veszély van Európában - mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a hirado.hu-nak. Úgy véli, az embereknek el kell kezdeni másként gondolkodni, és figyelni kell az őrizetlenül hagyott csomagokra például a pályaudvarokon.

Drasztikusan nőtt a terrorveszély Európában, így látja Nógrádi György és Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő is.

Georg Spöttle a hirado.hu-nak elmondta, hogy valós veszély van, de ezt gyakorlatilag Magyarországon kívül minden európai ország elbagatellizálja. A szakértő úgy látja, hogy Németország a fő célja a dzsihadistáknak, de bármelyik európai országban, így hazánkban is végrehajthatnak terrorcselekményt. Spöttle szerint nagy durranásra készülnek, „tavasz óta azt mondják, hogy lesz európai szeptember 11. is” – tette hozzá.

(MTI-fotó: Balogh Zoltán)



Magyarországon is tervezhetnek terrortámadást

A szakértő szerint félő, hogy Magyarországra is megorroltak, például a regisztráció miatt, és bosszúból itt is terrortámadást tervezhetnek. Éppen ezért fontos, hogy mind a rendőrség, mind a titkosszolgálatok ellenőrizzék a bevándorlókat, figyeljenek arra, hogy kontrolláltan juttassák el őket a gyűjtőpontokra, fontos, hogy szabadon ne járkálhassanak az országban.

Ami a magyar emberek védelmét jelenti, Spöttle úgy véli, hogy a titkosszolgálatok, a katonai elhárítás és a TEK nagy valószínűséggel fokozottan figyeli az itt élő muszlim közösségeket. Figyelik az arab állampolgárokat, hogy rendelkeznek-e olyan kapcsolatrendszerrel, ami veszélytényező lehet. Folyamatosan ellenőrzik az áthaladók csomagjait is, mert fegyver vagy robbanóanyag bármikor lehet náluk. Továbbá készül az új határzár is – nyilatkozta a szakértő.

„El kell kezdeni a lakosságnak is máshogy gondolkodni”

Spöttle szerint fontos, hogy a lakosság is óvatos legyen, és kezdjen el máshogy gondolkodni, mint eddig. „Odafigyelőbbnek kell lenni az embereknek, figyelni kell az őrizetlenül hagyott csomagokra például a pályaudvarokon vagy a metrón” – magyarázta a szakértő.

A hirado.hu megkereste a Terrorelhárítási Központot, a Köztársasági Elnöki Hivatalt és az ORFK-t is, hogy megtudja, milyen óvintézkedéseket vezettek be a növekvő terrorveszély miatt a közjogi méltóságok védelmében, de a cikk publikálásáig nem kaptunk választ.

Jobban védhetik a közjogi méltóságokat

A biztonságpolitikai szakértő szerint a közjogi méltóságok védelmét biztosan megerősítették, részint páncélozott járművekkel, másfelől a biztonsági személyzet számát is emelhették.



Külföldön nehezebb a védelem

Spöttle kitért arra, hogy külföldön nehezebb a politikusok védelme. Ugyanis az útra meghatározott számú személyi védő mehet, és az adott ország szabályaitól függ, hogy a biztonsági szakemberek milyen fegyvereket vihetnek magukkal. Vannak országok, ahol kiképzett kommandósok vannak, ott nincs gond, de például Albániában vagy más, kevésbé fejlett országban nehezebb a védelem.

„Merkel boszorkányüldözést folytat”

A biztonságpolitikai szakértő szerint Angela Merkel egy másik valóságba zárta magát, és boszorkányüldözést folytat mindenki ellen, aki megkérdőjelezi az ő biztonságpolitikáját, holott több mint 600 migráns ellen folyik eljárás lopás, drogok és nemi erőszak miatt Németországban. Az utóbbi időszakban megugrott a nemi erőszakok és a nemierőszak-kísérletek száma is.

Háttér

Két héttel ezelőtt brit lapoknak nyilatkozva az IÁ egy tagja azt állította, hogy az Iszlám Állam 4 ezer harcost küldött a menekültáradattal Európába. Georg Spöttle szerint elgondolkodtató, hogy a migránsok 85 százaléka fiatal, 20-30 év közötti, kisportolt férfi, frissen edzett izomzattal – mondta a szakértő, aki szerint sokakon látni, hogy katonai kiképzést kaptak.

Az is feltűnő, hogy nem visznek magukkal még egy zsebkést sem, azaz nincs náluk olyan tárgy, amivel egy rendőrségi csomagellenőrzésen fennakadnának. Továbbá nincs náluk Korán sem, ellenben indokolatlanul sok pénzük, modern okostelefonjuk és bankkártyájuk van. Spöttle felvetette: sokuknál 20-30 ezer euró van , de az talány, ugyan ki vette volna meg a házukat Irakban, Szíriában vagy Szomáliában.

4 millióan úton, csekély részük integrálható

Becslések szerint 4 millióan vannak úton. A szakértő véleménye szerint télen sokan ott rekednek a mediterrán térségben, de tavasszal majd hirtelen itt teremnek.

A szakértő felhívta a figyelmet a német szövetségi munkaügyi hivatal igazgatójának nyilatkozatára is. Az igazgató közölte, hogy a Németországban lévő migránsoknak, csak a 10 százaléka lesz integrálható. Ennyiüknek van olyan foglalkozásuk, ami használható, a többieknek nincs, vagyis ők életük végéig segélyből fognak élni.

FRISSÍTÉS: Az M1 aggasztó fotókat kapott terroristagyanús emberekről. Erről bővebben itt olvashat.