Első fokon felfüggesztett börtönre ítéltek két volt MSZP-s országgyűlési képviselőt

Hűtlen kezelés miatt első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság két volt MSZP-s országgyűlési képviselőt - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.

A beszámoló szerint Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) korábbi főigazgatója 1 év 10 hónap, Vári Gyula volt vadászpilóta pedig 1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott, egyaránt három év próbaidőre felfüggesztve.

Az ítélet szerint 2008 és 2010 között fiktív megbízási szerződésekkel mintegy nyolcmillió forinttal károsították meg az államot. Az ítélet ellen a két volt politikus felmentésért, az ügyészség súlyosításért fellebbezett - hangzott el a Híradóban.



A Fővárosi Főügyészség 2013 szeptemberében emelt vádat hűtlen kezelés miatt a két volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. A vádirat szerint Kárpáti Zsuzsanna az EKI főigazgatójaként 2008 októbere és 2010 januárja között több megbízási szerződést kötött tanulmányok készítésére Vári Gyulával. A szerződések alapján Vári Gyula négy tanulmányt el is készített, ám ezek - az ügyészség szerint - az EKI számára értékelhetetlenek voltak. Az intézet mégis kifizetett értük nyolcmillió forintot a volt MSZP-s országgyűlési képviselőnek.