Pattanásig feszült a helyzet a szerb-horvát határon - migránshelyzet percről percre

Nem engedik át Horvátországba a migránsokat Opatovacnál. A bevándorlók többször kitörtek a helyi gyűjtőtáborból. Határzárat készítenek elő Letenyénél. 120 ezer menekült szétosztásáról döntöttek az uniós belügyminiszterek Brüsszelben, Magyarország a tervezet ellen voksolt.

Ponta: az Európai Tanács még felülbírálhatja a belügyminiszterek döntését 

(00:01) Az Európai Unió állam- és kormányfői szerdai rendkívüli ülésükön még felülbírálhatják a belügyminiszterek keddi döntését a menekültek kötelező kvóták alapján megvalósítandó elosztásáról - állította Victor Ponta román kormányfő kedden.

Románia - Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával együtt - a kötelező kvóták ellen szavazott a belügyminiszterek keddi tanácskozásán, de a többi uniós tagállam támogatásával (Finnország tartózkodása mellett) összejött a döntéshez szükséges minősített többség.

Ponta egy kedd esti televízióműsorban azzal hárította el az állásfoglalást a Romániára nézve is kötelező érvényű döntést illetően, hogy az még változhat. Kifejezte reményét, hogy szerdán "egyes dolgokról még lehet tárgyalni" az Európai Tanácsban, mert a "legfontosabb döntéseket" ott hozzák.

A román média arról számolt be, hogy a keddi döntés alapján Olaszországból és Görögországból szétosztandó 66 ezer menekült közül Romániának 2475-öt kell befogadnia, vagyis a korábbi - 40 ezer menekült szétosztását célzó - szeptember 14-én kiszabott kvótával együtt Bukarestnek 4.837 menedékkérőről kell gondoskodnia.

A műsorvezető kérdésére, hogy van-e Romániának pénze a tervezettnél több menekült befogadására, Ponta kifejtette, hogy ez nem pénzkérdés, hanem logisztikai és beilleszkedési probléma.

"Nem azért fogadjuk ezeket az embereket, hogy bezárjuk őket valahova: meg kell próbálnunk normális életet biztosítani számukra, amíg visszatérhetnek a hazájukba, de ebben nincs olyan tapasztalatunk, mint Amerikának vagy Franciaországnak" - magyarázta aggályait a román kormányfő.

A román Legfelső Védelmi Tanács múlt heti ülése után Klaus Iohannis államfő megerősítette, hogy Románia a kötelező befogadási kvóták ellen fog szavazni az uniós belügyminiszterek tanácskozásán, de figyelmeztette honfitársait, hogy a kvótarendszer ellenzői kisebbségben maradhatnak. Iohannis múlt heti nyilatkozatával már megelőlegezte: az Európai Unió arra kötelezheti Romániát, hogy az általa felajánlott 1785-ös keretnél nagyobb számban fogadjon be menekülteket. Ebben az esetben Bukarest uniós alapok felhasználásával tervezi a helyek számának bővítését a meglévő menekültbefogadó-központokban, vagy "szélsőséges esetben" akár újabbakat is építhet - jelezte múlt héten a román államfő.

Belgrád szerda éjfélig adott ultimátumot Zágrábnak a határnyitásra 


(19:02) Szerda éjfélig adott ultimátumot Szerbia Horvátországnak: amennyiben addig nem születik megállapodás Zágrábbal a határnyitásról, Belgrád válaszlépéseket tesz - jelentette be keddi rendkívüli belgrádi sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic szerb kormányfő.   Belgrád megegyezésre törekszik, mert bármilyen megállapodás jobb a vitánál, de Szerbia nem befolyásolhatja a migránsok útját, nem mondhatja meg nekik, hogy merre menjenek - reagált a szerb kormányfő Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azon felhívására, hogy Szerbia "szórja szét a migránsokat, küldjön valamennyit Magyarországra, Romániába és Horvátországba is". Hozzáfűzte, hogy eddig folyamatosan nőtt Szerbia kereskedelmi áruforgalma az EU-tag Horvátországgal, így a teherforgalom leállítása hatalmas károkat okozhat mindkét félnek.


Megszavazták a belügyminiszterek a menekültek szétosztását 


(17:37) Az EU-tagországok belügyminiszterei kedden nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét, miközben Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia ellene szavazott, Finnország pedig tartózkodott - jelentették közösségi források.

 

Horvátország feloldotta a határzárat a Belgrád-Zágráb autópályán


(17:25) Horvátország kedden 17 óra körül feloldotta a határzárat a horvát-szerb határon található Bajakovo-Batrovci autópálya-átkelőn a teherforgalom előtt - közölte a szerb vámparancsnokság közlésére hivatkozva a belgrádi B92 televízió. A Hina horvát állami hírügynökség szerint csak a romlandó árut szállító teherautókat engedik át.  Horvátország hétfő éjféltől leállította a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőn a Horvátországba irányuló teherforgalmat, ami miatt keddre 12 kilométeres sor alakult ki. A számítógépes rendszer meghibásodása miatt viszont keddtől a kimenő forgalom is leállt, így Horvátországból körülbelül 5 kilométer hosszan vártak a teherautók arra, hogy beléphessenek Szerbiába.


Ismét összeültek az uniós belügyminiszterek 

(16:30) Újabb rendkívüli tanácskozást kezdtek kedden délután Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei, hogy megpróbáljanak megállapodásra jutni a migrációs válság egységes, közös kezeléséről.   A tanácskozásra érkező miniszterek közül többen a szolidaritás és a felelősség kettősét hangsúlyozták a sajtónak, kiemelve, hogy meg kell állapodni 120 ezer menekült elosztásáról a tagállamok között, ugyanakkor az ezt szolgáló hot spotok felállítását, a külső határok ellenőrzését és az elutasított menedékkérők, a gazdasági migránsok hazajuttatását is biztosítani kell.


Opatovac, 2015. szeptember 22. Egy elájult férfi a horvátországi opatovaci fogadótábor előtt 2015. szeptember 22-én. Ezen a napon a délelőtti órákban újabb migránsáradat indult el Szerbiából. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Egy elájult férfi a horvátországi opatovaci fogadótábor előtt (MTI Fotó: Balogh Zoltán)


Elszabadult a pokol szerb-horvát határon


(16:10) Nem engedik be Horvátországba a migránsokat Opatovacnál. A migránsok buszokora várnak és közben  egymást tapossák, hogy felférjenek - jelentette az M1 helyszíni tudósítója. Egy ember elájult a sorban.

 

Terrorista fedőszervezet tagja a röszkei tömegzavargás egyik gyanúsítottja, a szír férfi előzetesbe került


(15.25) A Szegedi Járásbíróság egy hónapra nem jogerősen elrendelte kedden annak a 39 éves szír férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint a röszkei közúti határátkelőhelyen kialakult tömegzavargás egyik irányítója volt - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. A férfi nemzetközi rendvédelmi információk szerint egy terrorista fedőszervezet tagja - közölte a rendőrség.

A törvényszék tájékoztatása szerint a gyanúsított rendelkezett schengeni vízummal, de jogosulatlanul lépett be Magyarországra. A szerdai röszkei zavargás után, szombaton a férfi éppen Ausztriába indult volna vonattal, amikor elfogták. Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte a honlapján, hogy nemzetközi információk szerint a szír állampolgár egy iszlám fundamentalista mozgalom tagja, amelyet terrorszervezetek fedőszervezetként is használnak.

A München-Salzburg vonalon legalább október 4-ig nem járnak a vonatok 


(14:07) A menekültválság miatt legalább október 4-ig nem járnak a személyszállító vonatok a München-Salzburg vonalon - közölte kedden a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság. A német hatóságok utasításai alapján átalakított menetrend szerint a Budapest-Bécs-Salzburg-München vonalon közlekedő Railjet 90-es járat ideiglenesen csak az ausztriai Salzburgig jár. Salzburg és a németországi München között nem közlekednek vonatok - áll a közleményben.

Soltész: Zákány példát mutat Horvátországnak


(14:04) Zákány példát mutat Horvátországnak, mert a nem egészen 1100 lakosú település az elmúlt napokban több illegális bevándorlót fogadott, mint Horvátország abban a másfél napban, amíg ott össze nem omlott a migránshelyzet kezelése - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden a magyar-horvát határon fekvő Zákány vasútállomásán.

Soltész Miklós a vasúti sínek mellett, a migránsok érkezési pontján tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a somogyi határtelepülés az utóbbi négy napban több mint 12 ezer embert fogadott, hogy tovább tudjanak menni a regisztrációs pontokra.
Mindezt azután, hogy Horvátország alig másfél nap alatt "összezuhant", feladta a küzdelmet, amikor valamivel több mint 10 ezer migráns átlépte a határát - tette hozzá.

A spanyol kormányfő nem ért egyet a magyar intézkedésekkel 


(13: 40) Nem értek egyet azzal, amit a magyar kormány tesz - mondta a spanyol miniszterelnök az Onda Cero nevű rádiócsatornának adott interjújában kedden, először kommentálva nyilvánosan a magyarországi migrációs intézkedéseket.  Mariano Rajoyt a műsorban arról kérdezték: mi a véleménye a magyar kormány politikájáról, illetve arról, hogy a menekültekkel szemben vízágyút és könnygázt használtak a határon.

"Én ellene vagyok" - jelentette ki a spanyol kormányfő, hangsúlyozva, hogy a menekültválság hatalmas probléma, ugyanakkor életekről és emberi lényekről van szó.

Berlin szerint mégsem kell fizetniük a menekültek befogadását elutasító tagállamoknak


(13:39) Berlini kormánykörök szerint lekerült a 120 ezer menekült tagországok közötti elosztásáról zajló brüsszeli tárgyalások napirendjéről az a javaslat, hogy a menekültek befogadását elutasító tagállamok "kivásárolhatják" magukat - jelentette kedden a dpa német hírügynökség.  Korábban arról volt szó, hogy a menekültek befogadása alól mentesülni lehet fejenként 6500 euró befizetésével. Az új elképzelés szerint inkább a határidőket módosítják, hogy valamennyi tagország el tudja fogadni a tervet.

A 28 uniós tagállamnak arról kellene egyezségre jutnia, hogy miként vesz át a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól a többi uniós tagállam 120 ezer menekültet a következő két évben, a korábbi, 40 ezer főre vonatkozó vállalásokon felül.

Hétfőn nagyköveti szinten csaknem tízórás tárgyalás után sem sikerült megállapodásra jutni. Az egyeztetés kedden reggel újrakezdték. Délután az uniós belügyminiszterek tanácsa foglalkozik a témával, és ha ők sem tudnak megegyezni, a szerdai soron kívüli uniós csúcs napirendjére kerül az ügy.

A kvótajavaslatról vitáznak Brüsszelben

Brüsszelben rendkívüli tanácsülésen vitatják meg az uniós belügyminiszterek a menekültek kvóták szerinti elosztásáról szóló javaslatot. A tárcavezetőknek 66 ezer olasz- és görögországi menekült elhelyezéséről kellene dönteniük a következő két évre, a program további egy évvel meghosszabbítható lenne. A tervezet szerint több, mint 17 ezer menekült kerülne Németországba, ötezer Lengyelországba, és csaknem kétezer Ausztriába. Magyarországnak ugyancsak be kellene fogadni menekülteket, szám szerint 1294-et. Az elosztásnál tekintetbe vennék a családegyesítési szempontokat, és a gyerekek érdekeit. Azok a bevándorlók, akik kibújnak a regisztráció alól, ki lesznek zárva az elosztásból, azokat pedig, akik elhagyják a nekik kijelölt célországot, kitoloncolják az EU-ból. Diplomáciai források szerint kérdéses a megegyezés, ugyanis a visegrádiak és a balti államok ellenzik a kvóták szerinti elosztást.

Menedékkérők nyertek pert Magyarország ellen Strasbourgban

(13:08) Három szomáliai menedékkérőnek adott igazat a magyar állam ellen 2011-ben indított perben az Emberi Jogok Európai Bírósága. A három férfi 2011 novemberében Görögországon és Szerbián keresztül érkezett Magyarországra, ahol elfogták őket. Mivel illegálisan és dokumentumok nélkül léptek be az országba, a magyar hatóságok határsértőnek minősítették őket, elrendelték fogva tartásukat, és kiutasításukat kezdeményezték Szerbiába. A három férfi ugyanakkor három nappal érkezése után hivatalosan menedékkérelmet nyújtott be Magyarországon, és azért fordultak a Strasbourghoz, mert úgy vélték, menedékkérőként fogva tartásuk már nem volt indokolt, ezért sértette a szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jogaikat.

Az ENSZ újabb 120 ezer migráns letelepítésére szólította fel az EU-t

(12:48) Az ENSZ menekültügyi hivatala fölszólította az uniót, egyezzen bele további 120 ezer, azaz összesen 240 ezer migráns befogadásába. A hivatal szóvivője Genfben emlékeztetett: csupán tengeren 480 ezer ember ékezett Európába, és naponta átlagosan 6 ezren jönnek. Hangsúlyozta, hogy egy széttelepítési program önmagában nem fogja stabilizálni a helyzetet. A szóvivő szorgalmazta azt is, hogy az EU sürgősen állítson föl befogadóhelyeket Görögországban, ahova emberek tízezrei érkeznek, főként Szíriából.

Szerbia újratervez?

(12:40) A szerb hatóságok hétfő óta új útvonalon, a tovarniki határátkelő helyett a néhány kilométerrel északra lévő Babska körzetébe szállítják a migránsokat, feltehetően a horvát oldalon felállított opatovaci fogadótábor közelsége miatt - közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója. Éjszaka mintegy háromezer illegális bevándorló haladt át a határon, többségüket csak reggel engedték be az opatovaci táborba. Horvátország folyamatosan érkeznek Szerbiából a zöldhatáron át amigránsok, akiket a horvát hatóságok a magyar határra szállítanak tovább.

Prága elutasítja a menekültek elosztásának mechanizmusát

(12:32) Prága elutasítja a menekültek elosztásának mechanizmusát, Csehország álláspontja a migrációs válság megoldását illetően változatlan - közölte a cseh miniszterelnök Prágában. Bohuslav Sobotka hozzátette: a cseh kormány meg kívánja őrizni önállóságát a migrációs problémák kezelésében. A kormányfő szerint a kvóták semmiképpen sem oldják meg a problémákat, azokat keletkezésük helyszínén, a gyökereknél kell orvosolni.

Párizs: a válság Európa működését veszélyezteti

(12:20) A francia külügyminiszter szerint "a menekültválság Európa működését és létének lényegét" kérdőjelezi meg. Laurent Fabius az uniós tagállamok belügyminisztereinek keddi tanácskozása és a szerdai állam- és kormányfői csúcstalálkozó előtt nyilatkozott. A tárcavezető szerint a menekültek számára ellátó és regisztrálására alkalmas központok (hot spot) kellenek azokban az országokban, ahol beléptek az EU-ba, egy "méltányos elosztási rendszerre" és az unión kívüli, első vonalban lévő országok (Törökország, Jordánia, Libanon) támogatására van szükség.

Vádat emeltek a rendőrautóknak hajtó szerb embercsempész ellen

(12:05) Embercsempészés, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt emelt vádat a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség egy szerb embercsempész ellen, aki tucatnyi szírt szállítva a furgonjával nekihajtott az őt üldöző rendőrautóknak az M5-ösön augusztusban. A nyomozó ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Zágráb nem érti...

(11:44) Ha Szerbia továbbra is Horvátországba hozza a migránsokat, Zágráb lezárja utolsó, nyolcadik határátkelőjét is szomszédja felé – mondta kedden a horvát miniszterelnök, aki hozzátette: nem érti, a szerbek miért nem egyenesen Magyarországhoz viszik a menekülteket – jelentette nemrégiben az M1 zágrábi tudósítója.Varsó ötezer menekült befogadását vállalná?

(11:35) Lengyelország ötezer menekült befogadását fogja felajánlani az uniós belügyminiszterek keddi találkozóján, ez kevesebb az Európai Bizottság által előirányzottnál, de több az eddig vállaltnál - írta a Rzeczpospolita című napilap egy lengyel kereskedelmi rádió meg nem nevezett luxemburgi diplomatától származó értesüléseire hivatkozva.

Rugalmasabb lesz az uniós kassza?

(11:30) Az Európai Bizottság annak a lehetőségét vizsgálja, hogy a migránsválságot olyan "rendkívüli körülménynek" nyilvánítsa, amely az európai költségvetési szabályok rugalmasabb kezelését teszi lehetővé - közölte a gazdasági ügyekért felelős biztos. Korábban Ausztria és Olaszország is azt kérte Brüsszeltől, hogy alkalmazza a stabilitási és növekedési paktum azon cikkelyét, amely rendkívüli helyzetben engedélyezi, hogy a költségvetési hiány meghaladja a GDP-arányos 3 százalékot anélkül, hogy az szankciós eljárást vonna maga után. Moscovici a France2 francia közszolgálati televízióban megerősítette: a stabilitási és növekedési paktum tekintettel van a rendkívüli körülményekre.

Feltételezett iszlamista csoportra csapott le a német rendőrség

(10:45) Több hónapig tartó nyomozás után nagyszabású razziát tartottak reggel Berlinben két feltételezett szélsőséges iszlamista ügyében - jelentette az MTI helyszíni tudósítója az M1 hírfolyamában. A rendőrök átkutattak egy mecsetet, amely a szalafizmus berlini központjának számít, és házkutatást tartottak hét lakásban. A belső elhárítás adatai szerint a szalafizmus követői közül 350-en lehetnek hajlamosak erőszakos cselekmények elkövetésére.

Megjött a barcsi vonat Hegyeshalomra

(10:25) Délelőtt megérkezett Hegyeshalomba az a menekülteket szállító vonat, amelyik hétfő este indult Barcsról - jelentette a helyszínről az M1 tudósítója. A beszámoló szerint 1700-1800, de akár 2000 ember is utazhatott a 16 kocsiból álló szerelvényen, amelyet a nap folyamán még három követ, a következő várhatóan dél körül érkezik. Az érkezetteket étellel várják a segélyszervezetek képviselői. A beszámoló szerint az első szerelvénnyel sokkal több nő és gyerek érkezett, mint eddig.

Felszólítottuk az uniós vezetőket

(10:18) Határozatban szólította fel az Országgyűlés az EU vezetőit a kontinens és polgárai védelmére a migrációs válsággal összefüggésben. A kormánypárti képviselők kezdeményezésére elfogadott indítvánnyal a parlament a kormányt is felszólította arra, hogy pénzügyi forrásokkal és jogszabályokkal tegye lehetővé, hogy Magyarország minden szükséges eszközzel meg tudja védeni a határait. A határozati javaslat benyújtói indoklásukban arról is írtak, hogy nem megengedhető, hogy az illegális bevándorlók veszélyeztessék a magyar emberek munkahelyeit és szociális biztonságát.

Tuzson: kellettek a katonák

(10:15) Az ellátandó feladatok növekedése miatt szükséges, hogy a katonaság is részt vegyen a határ ellenőrzésében - erről beszélt a Fidesz szóvivője a Ma Reggelben. Tuzson Bence hozzátette: a katonák eddig csak a háttérben tudtak dolgozni, de a hétfői parlamenti döntés után már a határvédelemben, a közvetlen intézkedési rendszerben is ott lehetnek.

Muszlim segélyszervezet is segít Beremenden

(09:41) Reggel két teherautóval jelentek meg a határnál, és élelmiszereket, ruhákat, cipőket, egészségügyi csomagokat vittek a rászorulóknak - közölte az M1 tudósítója. Egyelőre nem tudni, mikor érkezik újabb migránscsoport Beremendre, a magyar rendőröket még nem értesítették a horvát hatóságok.

Folytatódik a magyar-horvát szócsata

(09:40) Visszautasította a horvát miniszterelnöknek a magyar hatóságokat és Orbán Viktort bíráló kijelentéseit Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter közleményében felidézte: Zoran Milanovic hétfő esti televíziós interjújában azt is mondta, hogy Magyarország egy éven át regisztráció nélkül engedte átmenni a migránsokat, hogy ne lehessen visszaküldeni őket Nyugat-Európából. Szijjártó Péter szerint a horvát miniszterelnök veretes hazugságaival sem tudja elfedni, hogy a migránsokat ellátó rendszer egy napon belüli összeomlásával csúnyán megbukott első igazi európai tesztjén.

Nem forgathatott az M1 a horvát-szlovén határnál

(09:36) Egy horvát rendőr szlovén oldalon megtiltotta a forgatást az M1 stábjának, és visszaküldte azt Horvátországba – jelentette az M1 tudósítja a horvát-szlovén határról.

Tömött sorok Szentgotthárdnál

(09:30) Folyamatosan szállítják el buszokkal az osztrák határtól a menekülteket - jelentette Szentgotthárdról az M1 tudósítója, aki azt látta, hogy az emberek tömött sorokban, de fegyelmezetten várakoznak, és úgy tudja, a buszok Felső-Ausztriába, a német határ mellé viszik őket.

Német lap: nem sikerült megállapodni a 120 ezer menekült elosztásáról

(09:20) Brüsszelben hétfőn csaknem tízórás tárgyalás után sem sikerült megegyezni a 120 ezer menekült elosztásáról a tagországokat az uniós intézményeknél képviselő nagyköveteknek - értesült a Die Welt. A német lap online kiadása szerint a kemény vitában nem közeledtek egymáshoz a rendkívül eltérő álláspontok. Az egyeztetés kedden folytatódik, az uniós belügyminiszterek tanácskozása kora délután kezdődik, az állam- illetve kormányfők pedig holnap vitatják meg ismét a kérdést. A 28 tagállam képviselőinek arról kellene egyezségre jutniuk, hogy miként vesz át a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól a többi uniós tagállam 120 ezer menekültet a következő két évben.

Verekedés volt Opatovacban

(09:10) Reggel összeverekedett egymással két társaság a horvát-szerb határ mentén fekvő Opatovacban (Valkóapáti) – jelentette a helyszínről az M1 tudósítója. A horvát rendőrség korábban bemondásos alapon két részre – szírekre és nem szírekre - osztotta a Szerbiából éjszaka érkezett közel háromezer embert, a két csoport közt támadt csetepaté, hogy ki juthasson be a dróttal körülvett befogadótáborba. Különösen az afgánokra panaszkodnak, akik a hírek szerint nagyon agresszívek.

Opatovac, 2015. szeptember 22. Szerbiából érkezett illegális bevándorló egy újonnan létesített befogadóállomáson, a horvátországi Opatovacban, a szerb határ közelében 2015. szeptember 21-én. (MTI/EPA/Antonio Bat)

Szerbiából érkezett illegális bevándorló egy újonnan létesített befogadóállomáson, a horvátországi Opatovacban, a szerb határ közelében (MTI/EPA/Antonio Bat)32 újabb eljárás

(09:01) Harminckét újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt hétfőn. A húsz szír, hat török, három koszovói, két afgán és egy bangladesi állampolgár a kerítésen átmászva vagy alatta átbújva, illetve a korábban megrongált határzáron keletkezett réseken jutott be Magyarország területére. A vádlottak a bűncselekmény elkövetését minden esetben elismerték, egy elkövető szabadlábon, míg a többi őrizetben várja a bírósági tárgyalást.

Benkő: a hadsereg felkészült

(08:50) A honvédség felkészült az illegális bevándorlásból adódó további feladatokra. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a katonák elsősorban a rendőrökkel közös járőrözésben, a rendőrség munkájának biztosításában vesznek részt. Az Országgyűlés tegnap szavazta meg, hogy a válsághelyzetben dolgozó katonák rendőri jogosítványokat kapnak. Egyebek mellett igazoltathatnak, elfoghatnak és előállíthatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat és járműveket, továbbá idegenrendészeti intézkedésben és határforgalom-ellenőrzésben is részt vehetnek.
Benkő: Felkészültek a katonák

Újabb csoportok érkeztek Zákányra

(08:38) Az éjszaka nyugodtan telt, reggel 8 óra körül azonban már újabb csoportok érkeztek a zákányi vasútállomásra – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről.

24 óra alatt 5530 illegális bevándorló

(08:35) Az elmúlt 24 órában a rendőrök 5530 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek, 178-cal a magyar-szerb, 5338-cal a magyar-horvát határszakaszon - írja a police.hu. Közokirat-hamisítás miatt további nyolc főt, embercsempészés miatt egy főt fogtak el a rendőrök. Tegnapig több mint 174 ezer menedékkérelmet regisztráltak a magyar hatóságok, az eljárások folynak, már döntések is születtek - hangzott el az M1 reggeli műsorában. Januártól mostanáig több mint 230 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. Szeptember 15-től, amikor szigorodott a Btk., 164 esetben indult eljárás illegális határátlépés miatt.

Lánczi: nem éri meg menekültekkel feltölteni a munkaerőpiacot

(08:15) Nem éri meg a menekülthullámmal érkezőkkel feltölteni az európai munkaerőpiacot; ehelyett a kontinens déli államainak állástalan fiataljait kellene helyzetbe hozni - hangsúlyozta az M1-en reggel a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Lánczi Tamás szerint az érkezők 80-90 százaléka csak általános iskolát végzett, ráadásul olyan államokban, ahol - akár évtizedes polgárháború miatt - nincs is mód megfelelő képzettséget szerezni. Példaként hozta fel a 20 százaléknál magasabb írástudatlansággal bíró Szíria esetét is.

Orbán Viktor az ENSZ-ben

(08:05) Orbán Viktor is részt vesz a migrációval foglalkozó jövő heti rendkívüli ENSZ-tanácskozáson, New Yorkban. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet közgyűlése alkalmából hívta össze a tanácskozást, hogy megvitassák azokat a kihívásokat, amelyeket a növekvő migrációs mozgás és a menekültek számának világszerte tapasztalt növekedése jelent.

Kósa: elég a hadsereg a határ megvédéséhez

(07:47) Elegendő a hadsereg létszáma a határok védelmére - mondta a Fidesz megválasztott frakcióvezetője kedd reggel a TV2 reggeli műsorában. A szerb határon le vannak kötve az erőink, ha a horvát határt is meg kell védenünk, akkor értelemszerűen már szükség van a katonák segítségére - fogalmazott Kósa Lajos.

 

Kilométeres sorok Szerbiában a horvát határ felé

(07:40) A szerb-horvát határ menti Bapskánál is megjelentek már a migránsok – jelentette az M1 tudósítója. Áradnak az emberek, és visszatartani biztosan nem fogja tudni őket az igen egyszerű határállomás, de a horvátok nem is nagyon akarják őket megállítani - jelentette az M1 tudósítója a helyszínről.

Öt busz jött Szentgotthárdra

(07:20) Öt buszon 273 migráns érkezett éjszaka Szentgotthárdra. Innen a rendőrök átkísérték őket osztrák oldalra, ahol a nők és a gyerekek fűtött sátrakban alhattak. Magyar oldalon is kapnak ellátást a migránsok, hiszen a vöröskereszt és több karitatív szervezet is jelen van, de a menekültek sokszor elutasítják a segítséget, mert az osztrák oldalon szeretnék azt igénybe venni.

80 ezren érkezhetnek Szerbiába Macedóniából

(06:44) Nem vesznek ujjlenyomatot a migránsoktól a horvát hatóságok – jelentette az M1 tudósítója reggel a szerb-horvát határról, Opatovacból (Valkóapáti), ahol háromezren próbáltak éjszaka átjutni Horvátországba. A horvát hatóságok két csoportba – szírekre és nem szírekre - osztják az embereket, de a beszámoló szerint mindez bemondásra megy. Az M1 híradása szerint Macedóniából 80 ezren érkezhetnek Szerbiába.

Barcson nyugalom van

(06:44) Nem érkezett meg a hétfő éjfélre várt, 500-600 migráns Horvátországból Barcsra - számolt be az M1 akutális csatorna tudósítója. A horvátok korábban azt mondták a magyar hatóságoknak, hogy éjfél körül és hajnalban is várható bevándorlók érkezése. Kedden várható, hogy újabb bevándorlókat hoznak Horvátországból Barcsra, a Dráván átívelő, a két országot összekötő határhídhoz.

Kevesebb migráns érkezik Letenyére

(06:43) Letenyén, ahol már katonai helikopterrel és drónnal is felügyelik a horvát határszakaszt, nyugalom van, hétfőn alig érkeztek migránsok, a határátkelő rendben működik - jelentette az M1 tudósítója.

Levél az EU-nak

(06:35) Kedden fogadhatja el az Országgyűlés azt a javaslatot, amelyet a migrációs válsággal összefüggésben küldenek az Európai Unió vezetőinek. Ebben a kormánypárti politikusok Európa és polgárainak védelmére szólítanák fel az az unió vezetőit. A kormánypárti politikusok indítványukkal egyúttal a kabinetet is felszólítanák arra, hogy pénzügyi forrásokkal és jogszabályi feltételekkel tegye lehetővé, hogy Magyarország minden szükséges eszközzel meg tudja védeni a határait. A ház ülése reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezután jönnek majd a szavazások. A Ház ülését a hirado.hu élőben közvetíti, és a döntésekről folyamatosan beszámol az M1 is.

Katonák a határon

(05:59)Hétfőn a parlament elfogadta azt a javaslatot, amely alapján katonákat is vezényelhetnek a határok védelmére, a jogszabály keddtől hatályos. A törvénymódosítással azok a katonák, akik a migrációs válsághelyzetben szolgálatot teljesítenek, hasonlóan járhatnak el, mint a rendőrök. Igazoltathatnak, előállíthatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, a csomagokat és a járműveket, részt vehetnek az idegenrendészeti intézkedésekben és a határforgalom ellenőrzésében, szükség esetén pedig kényszerítő eszközöket is alkalmazhatnak.

Sokba kerül

(05:38) Több szempontból is sokba kerül a magyar államnak a migránsok áradata. Naponta tucatnyi szállodafoglalást mondanak le a turisták a migránsválság kapcsán Magyarországról megjelenő hamis híradások miatt - írja a Magyar Idők. A napilap értesülése szerint idén konferenciát, nagyszabású vállalati rendezvényeket is visszamondtak a külföldi megrendelők. A Magyar Idők úgy tudja: nem csupán a pályaudvarok környékén vagy a menekültek útvonalai mentén lévő szállókból marad el a korábbiaknál több vendég, hanem egész Budapesten és egyes vidéki régiókban is érezhető, hogy kevesebb a szobafoglalás. Ha a migránsválság nem csitul, akkor a szállodaszövetség javasolni fogja egy nemzetközi médiakampány elindítását.

Nickelsdorfból taxival

(05:30) Nickelsdorfból már buszokkal és már taxikkal is mehetnek a migránsok Bécsbe. Az osztrák fővárosból Salzburgba, majd a németországi Freilassingba mennek tovább.

MTI Fotó: Krizsán Csaba12 ezren jöttek

Mintegy 12 ezer migráns érkezett hétfőn a hegyeshalmi vasútállomásra - jelentette az M1 tudósítója. A határ menti településen hét olyan vonat állt meg, amely csak migránsokat szállított, egy-egy vonaton 1500-2000 ember utazott. Közben nem érkezett meg az éjfélre várt 500-600 migráns Horvátországból Barcsra. A Somogy megyei településre korábban érkezett 540 bevándorlót a rendőrök útnak indították, ők reggelre juthatnak el az osztrák határhoz. Csaknem 20 ezren lépték át a napokban a horvát-magyar határt. Az egyre erősödő nyomás miatt újabb megyékben épülhet biztonsági határzár.


HÉTFŐN TÖRTÉNT

Megszavazták

(05:49) Hétfőn megszavazta a parlament a honvédség és a rendőrség kibővített feladatait szabályozó-, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére vonatkozó törvényt. A jogszabály kedden lép hatályba. A törvénymódosítással a migrációs válsághelyzetben szolgálatot teljesítő katonák hasonló jogosítvánnyal rendelkeznek majd, mint a rendőrök.

Magyarországra törik az ajtót

Csak a honvédséggel lehet megvédeni a határokat - erről beszélt Orbán Viktor a Parlamentben. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a bevándorlók már nemcsak dörömbölnek, hanem Magyarországra törik az ajtót. A kormányfő azt mondta: addig amíg nincs közös fellépés, a tagállamoknak egyedül kell megvédeniük magukat.

Szijjártó: a kvótarendszer nem megoldás

A kvótarendszer nem megoldás, hanem egy fikció, mert nincsenek meg az előfeltételei és nem lehet kivitelezni - erről beszélt Szijjártó Péter a V4 külügyminiszterek tanácskozásán. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: az igazi megoldást az jelentené, ha az unió visszaszerezné az ellenőrzést a saját határai felett. Ehhez pedig elsősorban Görögországot kell segíteni a határvédelemben. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ehhez egy masszív európai erőre van szükség, amelyben Magyarország hajlandó részt

Megszólalt az ENSZ-főtitkár

Minden migránst méltósággal és az emberi jogok tiszteletben tartásával kell fogadni - erre szólította fel az európai vezetőket az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun közleményében rendkívüli aggodalmának adott hangot a migránsok és menekültek európai helyzetének romlása miatt. A világszervezet főtitkára sürgette, hogy az európai államok tegyenek eleget a nemzetközi kötelezettségeiknek, beleértve a menedékkérelemhez való jog és visszaküldésre vonatkozó tilalom tiszteletben tartását. A főtitkár kritizálta az európai határok lezárását, valamint azt, hogy nem állnak rendelkezésre megfelelő befogadó kapacitások.

A tegnapi nam történéseiről bővebben itt olvashat.