Rendőrségi jogosítványokat kaptak a katonák – migránshelyzet percről percre

Az Országgyűlés a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat adott a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére. Orbán Viktor a parlamentben kijelentette: a bevándorlók nem csak dörömbölnek, hanem ránk is törik az ajtót. A horvát külügyminiszter szerint országának válságos a viszonya hazánkkal. A magyar-szerb határ újranyitását Zágráb úgy értékeli, hogy működik a horvát kormány "B-terve". Közben Horst Seehofer bajor miniszterelnök arról beszélt: sokan hálásak lesznek majd Orbán Viktor magyar kormányfőnek az uniós külső határ biztosításáért.

Mintegy 12 ezer migráns érkezett Hegyeshalomra hétfőn

(00:11) Az osztrák határmenti településre hét olyan vonat érkezett, amely csak migránsokat szállított, egy-egy vonaton 1500-2000 ember tartózkodott. Az utolsó vonat este fél hét körül érkezett, amiről mintegy 2000 ember szállt le - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója.

Kedden a reggeli órákban 3-4, csak migránsokat szállító vonat érkezik a közszolgálati televízió tudósítójának információi szerint. Ezeken a vonatokon is 1500-2000 ember tartózkodhat.

Újabb megyékben épülhet határzár

(23:20) A kormány ideiglenes biztonsági határzár létesítésének előkészítését és megépítését rendelte el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésével érintett megyéknek Magyarország schengeni határával azonos külső határán.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése érdekében szükséges további intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint az intézkedés célja a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése. Az intézkedés végrehajtásáért a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter felel. A nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy gondoskodjon a szükséges fedezet biztosításáról. A belügyminiszternek és a honvédelmi miniszternek gondoskodnia kell arról, hogy együttműködési megállapodás jöjjön létre a Magyar Honvédségnek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal feladataiban való közreműködéséről.

A rendelet értelmében a honvédelmi miniszternek részt kell vennie a határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár létesítésének katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő kivitelezői feladataiban. Továbbá le kell folytatnia az ehhez szükséges, valamint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fennállásakor a menekültügyi és idegenrendészeti feladatok ellátásával összefüggő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt árucikkek beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó beszerzéseket.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hat megyére hirdetett ki a kormány: kedden Bács-Kiskunra, Csongrádra, majd pénteken Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére. Vas megyének nincs külső schengeni határa, mert Szlovénia is tagja a közös uniós határőrizeti rendszernek.

Barcsra újabb migránsok érkeztek 


(20:45) Este újabb migránsok érkeztek a barcsi határhoz, ahova Horvátországból buszokkal hozták őket - erről az M1 aktuális csatorna tudósítója számolt be.

A Dráva-hídhoz nem sokkal nyolc óra előtt 10 busszal érkeztek meg a migránsok - mintegy 500-800 ember -, akiket a magyar rendőrök lekísértek a hídról az ideiglenes pihenőhelyhez, ahol segélyszervezetektől ital, élelmet, ruhát, takarót kaptak. Rövid pihenő után a rendőrök tovább kísérik őket Dráva-partján lévő sétányon a körülbelül fél kilométerre lévő vasútállomásra, ahol már bent áll egy szerelvény, ami a felszállást követően azonnal elindul.

A közszolgálati televízió tudósítójának információi szerint ma éjjel még további 500-600 migráns érkezésére számítanak a somogyi városban.

Gyurcsány: a honvédséget bevetni emberiesség elleni bűntett


(18:37) Gyurcsány Ferenc szerint nem egyszerűen tisztességtelen, de emberiesség elleni bűntett a honvédséget bevetni a bevándorlók ellen - a Demokratikus Koalíció elnöke ezt a párt Kossuth téri demonstrációján mondta, miután a parlament elfogadta az erről szóló jogszabályt.

Miközben a politikus beszélt, aktivistáik elkezdtek egy élőláncot vonni a parlament köré, amelyet a volt kormányfő "a tisztesség, a humanizmus, az európaiság kordonjának" nevezett.

Gyurcsány Ferenc azt is kijelentette, hogy a tüntetéssel azt akarják megmutatni, létezik egy Magyarország, amelyik érti, hogy "először vagyunk emberek" és csak utána vagyunk magyarok, keresztények vagy bármi mások.

Nem vesznek ujjlenyomatot a horvát hatóságok a migránsoktól 


(17:30) Nem vesznek ujjlenyomatot a horvát hatóságok a migránsoktól a regisztrációhoz. Azokat, akik nem rendelkeznek személyes okmányokkal, lefotózzák, akiknek van valamilyen igazolványuk, átírják a nevét egy papírra, majd aláíratják velük. A hatóságok azt mondják a migránsoknak, hogy ezzel a papírral elhagyhatják az országot.

Ranko Ostojic belügyminiszter az újságíróknak úgy nyilatkozott, azért nem vesznek az illegális bevándorlóktól ujjlenyomatot, "mert az megijeszti őket" - tájékoztatott honlapján a 24 sata című horvát napilap.

A nyugat-szerémségi Ilok (Újlak) melletti Opatovacon vasárnap ötezer fő befogadására alkalmas sátortábort épített fel a horvát katonaság. A kétszáz sátorból álló táborban a migránsok legfeljebb két napot maradnak, majd tovább szállítják őket a magyar határra.

Újabb migránscsoport érkezett Beremendre


(17:22) Újabb migránscsoport jelent meg a beremendi határátkelőnél délután - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A Horvátország felől 5-8 busszal érkező bevándorlókat a magyar határőrizeti szervek átszállítják, a magyarbólyi vasútállomásra utaztatják, majd, onnan vonattal viszik tovább.

Újabb ezerötszáz embert vittek el Zákányból


(17:04) Egy újabb, mintegy 1500 tagú migránscsoportot indítottak el Zákányból hétfő délután az ország nyugati határánál kialakított gyűjtőpontokhoz, Szentgotthárdra és Vámosszabadiba - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója.

Zalában is épül drótakadály a horvát határon 


(17:01) Zala megyében, a magyar-horvát határszakaszon is előkészítik drótakadály telepítését, bár a Mura folyó mint határ jelentős hosszúságban természetes védelmet is ad a migránsok ellen.

Megindult a szülés egy nőnél az osztrák határnál


(16:29) Az M1 tudósítása szerint Hegyeshalomnál egy hetedik hónapban lévő migráns nőnél megindult a szülés. A nő ellátását a mentősök már megkezdték.

Megszavazta a parlament a hadsereg bevetésének lehetőségeiről szóló törvényjavaslatot


(16:13) A törvénymódosítás szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben lehetőség nyílik a katonák határra történő kivezénylésére - a honvédek a rendőrök munkáját segítik majd. Új feladatokat és jogosítványokat kap a rendőrség is: az egyenruhások így a jövőben magánlakásba írásos utasítással beléphetnek, területet, épületet és utakat is lezárhatnak.


Szijjártó: a kötelező kvótarendszer nem oldja meg a válságot 


(15:25) Ábrándokat kerget az Európai Unió, ha azt gondolja, hogy a kötelező kvótarendszer megoldhatja a migrációs válságot - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Prágában. A magyar diplomácia vezetője a V4-ek külügyminisztereinek migrációs válsággal foglalkozó délután kezdődött rendkívüli találkozóján vesz részt. A tanácskozáson a lett, valamint az EU soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg külügyminisztere is részt vesz.

"Az igazi megoldás az lenne, ha az EU visszaszerezné az ellenőrzést saját határai felett, ha az EU ismét képes lenne megvédeni saját határait" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter a román kormányfő nyilatkozatára reagálva Európa szégyenének nevezte, hogy egy bűnvádi eljárás alá vont miniszterelnök "folyamatosan, hazug módon rágalmaz egy szomszédos országot". A román kormányfő hétfőn kijelentette: fenntartja Magyarországgal kapcsolatos álláspontját, és ismét bírálta a magyar-román határra tervezett kerítés megépítését.

Szijjártó Péter közleményében kiemelte: Magyarország az európai szabályokat betartva jár el a bevándorlás kezelésében. Az ország nehéz helyzetét a miniszter szerint éppen az okozza, hogy két másik EU-tagállam "szándékosan és demonstratívan" megsérti az uniós szabályokat: Görögország "nem tudja megvédeni határait", Horvátország pedig "regisztráció nélkül ezresével hordja be a bevándorlókat Magyarországra" - olvasható a közleményben.

Tízezer migráns léphet át Ausztriába Hegyeshalomnál


(16:09) Körülbelül tízezer migráns léphet át Ausztriába Hegyeshalomnál az elkövetkező órákban. Egy szerelvény már befutott a vasútállomásra, erről mintegy 1600-an szálltak le, ők már Ausztriában vannak. Valószínűleg ma még három vonat érkezik, éjszaka és hajnalban továbbiak várhatók.

Soros EU-elnökség: Magyarország kimaradhat a kedvezményezettek köréből a menekültek elosztásánál 


(15:24) Magyarország mégsem kerül be azok közé az országok közé a 120 ezer menekült elosztását szolgáló európai uniós tervben, ahonnan menekülteket helyeznének át más tagállamokba - mondta a keddi belügyminiszteri tanácskozást előkészítő luxemburgi soros elnökség egyik tisztviselője.

Lezárták a breganai határátkelőt


(14:45) A rendőrség lezárta a a Bregana határátkelőt Horvátország és Szlovénia között - számolt be az M1 tudósítója.

Benkő: a honvédség felkészült a rá váró feladatokra


(14:24) A honvédség felkészült az illegális bevándorlásból fakadó további feladatokra - szögezte le a Honvéd Vezérkar főnöke. Benkő Tibor vezérezredes hozzátette, hogy békeidőszak van, semmiféle összeírás, mozgósítás nincs Magyarországon.

Orbán: a horvát és a szlovén határszakasz védelméhez kell a honvédség is 


(14:07) A szerb határt a rendőrség meg tudja védeni, a horvát és a szlovén határszakasz együttes védelméhez azonban fel kell használni a honvédséget is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben, parlamenti felhatalmazást kérve a katonák bevonásához.

Azon ellenzéki képviselőknek, akik a parlament rendkívüli ülésén elutasították a honvédség bevonásának tárgyalását, azt üzente: azok, akik megtagadták a felhatalmazást, most pedig a hatékonyságot kérik számon, "képmutatóak és farizeusok".

Pártreakciók a miniszterelnök beszédére


(14:00) A minsizterelnök beszédére reagálva Schiffer András LMP-s frakcióvezető azt mondta: nincs nemzetállami megoldás. A közös európai határok nem védhetők meg önállóan.

Vona Gábor a Jobbik frakcióvezetője kiemelte: nemzeti összefogásra van szükség, a migránskrízis kezelése érdekében félre kell tenni a pártpolitikai megfontolásokat.

Soltész Mikló,s a KDNP országgyűlési képviselője szerint a gyökerénél kell megragadni az illegális bevándorlás problémáját, és helyben kell segítséget nyújtani, minden más csak felszíni kezelés.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője azt mondta: a konfrontatív és feszültséget keltő politika nem vezet eredményre, ezzel nem lehet hosszú távon megbirkózni a menekültügy kihívásaival.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte az ellenzéket, hogy ma szavazzák meg, hogy a magyar honvédséget be lehessen vetni a határok védelménél. Felidézte, hogy júniusban még az ellenzék álproblémának tartotta a bevándorlási helyzetet, most pedig módosító javaslatukban európai rendőrökkel és katonákkal akarják megvédetni a magyar határokat.

A török rendőrség útját állta migránsok egy újabb menetének


(13.13) A zömmel szíriai férfiakból, nőkből és gyermekből álló 700 fős menet Isztambulból kerekedett fel még vasárnap éjjel, és vágott neki gyalog a 250 kilométeres útnak az északnyugatra fekvő Edirne városa felé. Többüknek sikerült autóstoppal, vagy buszra szállva folytatnia útját, ám több száz fő az autópálya leállósávjában gyalogolt a reggeli, egyre élénkebb forgalomban. A rendőrség Isztambultól 50 kilométerre állította meg őket.

A menet azért indult útnak, mert megelégelte, hogy egy egész hétre Isztambul fő buszpályaudvarán rekedt, mert a közlekedési vállalatok - engedelmeskedve a hatóságok utasításának - nem adtak el nekik jegyet.

Ponta fenntartja Magyarországot bíráló álláspontját


(13.11) Victor Ponta román miniszterelnök közölte, hogy fenntartja Magyarországgal kapcsolatos álláspontját, és ismét bírálta a magyar-román határra tervezett kerítés megépítését. A kormányfő saját pártja, a Szociáldemokrata Párt tanácskozása után újságírói kérdésre válaszolva beszélt Magyarországról. Elmondta: egyelőre fenntartja álláspontját, ami megegyezik a szerb, a horvát, az osztrák miniszterelnök, az Európai Bizottság és az ENSZ-főtitkár véleményével. Eszerint - tette hozzá - Magyarországnak a menekültkérdésben tanúsított magatartása Európa-ellenes, és szégyen Európa számára.

Szlovéniával feszült, Magyarországgal válságos Horvátország viszonya


(13.10) Tagadhatatlan, hogy Horvátországnak válságos a viszonya Magyarországgal, Szlovéniával pedig feszült - jelentette ki Mate Granic volt külügyminiszter az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában. Olyan világméretű migrációs válságról van szó - a legnagyobbról a második világháború óta -, amelyre sem a világnak, sem az Európai Uniónak nincs válasza - mondta.

Macedónia és Szerbia megtette, amit tudott. Amikor pedig Magyarország eldöntötte, hogy kerítést épít szerbiai határán, Horvátországnak kész tervekkel kellett volna előállnia, és nagy regisztrációs táborokat kellett volna létesítenie a szerb, a magyar és a szlovén határon - tette hozzá. A volt külügyminiszter szerint komolyan kell venni Magyarországnak azt a fenyegetését, hogy meggátolja Horvátország csatlakozását a schengeni zónához.

Délelőtt 5 ezer migráns lépett be Szerbiába Macedóniából


(12.52) A becslések szerint a hétfőn délelőtt tíz óráig körülbelül ötezer közel-keleti migráns érkezett Szerbiába Macedóniából - számolt be a Vöröskereszt legfrissebb migrációs adatairól a szerbiai közszolgálati televízió. A vesti.mk című macedón portál ugyanakkor hétfőn azt közölte, hogy a balkáni országon csak vasárnap több mint négyezren utaztak át. A macedón-görög határ melletti Gyevgyelijából mintegy 2800 embert vittek vonatokkal a macedón-szerb határ melletti Tabanovceba, további legalább 800 migráns pedig máshogy kelt útra.

Orbán: A bevándorlók nemcsak dörömbölnek, hanem ránk is törik az ajtót


(12:29) Az illegális bevándorlás kérdése olyan erővel tört be az életünkbe, hogy most erről kell jelentést tennem - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben napirend előtt. A kormányfő köszönetet mondott a határon szolgálatot teljesítő rendőröknek és katonáknak.

A probléma egyszerűen nevén nevezve a gyereket, tömeges népvándorlás. A bevándorlók nemcsak dörömbölnek, hanem ránk is törik az ajtót. Több százezer bevándorló ostromolja Európa határait, milliók készülnek az útra – fogalmazott.

Újabb menekülthullám Zákányban


(11.45) Migránsok újabb, több mint ezerfős csoportja érkezett a gyékényesi határátkelőn át a Somogy megyei Zákányba, a határhoz vonattal hozták őket - közölte az M1 aktuális csatorna tudósítója. Beszámolt arról, hogy a migránsok egy újabb csoportja délután várható Zákányba. Arról egyelőre nincs információ, hogy a délelőtt érkezőkkel a vonat mikor indult tovább valamelyik gyűjtőpont felé.

MTI Fotó: Máthé ZoltánJankó Szabolcs, Zákány polgármestere a helyszínről telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a migránsokat a horvát határtól kisebb csoportokban, gyalogosan kísérik rendőrök a vasútállomásra, ahol ugyancsak rendőrök sorfala mellett azonnal felszállítják őket a rájuk várakozó, legalább 14-16 vasúti kocsiból álló szerelvényre.

A migránsok többsége fiatal felnőtt férfi, de sok kisgyermek is van a határról mintegy százfős csoportokban érkezők között - mondta a polgármester. A gyerekek közül többen köhögnek, lázasak, őket a mentőszolgálat munkatársai látják el.

Horvát lap: az ország fellélegezhet


(11.10) A magyar-szerb határ újranyitását Zágráb úgy értékeli, hogy működik a horvát kormány "B-terve" - közölte a Vecernji List című horvát napilap. Miután Magyarország vasárnap délelőtt újra megnyitotta az M5-ös autópályán fekvő röszkei határátkelőhelyet, a Vecernji List egy kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta: a horvát kormány úgy véli, a migránsok ismét a szerb-magyar határt használják majd arra, hogy eljussanak Nyugat-Európába.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely


200 ezer felett az illegális bevándorlók száma


(10.59) Átlépte a 200 ezret a Magyarországra érkező illegális bevándorlók száma, január 1. óta 224 235-en érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. Tájékoztatásuk szerint a magyar-szerb szakaszon 201 687 ember lépte át a határt, a magyar-horvát határszakaszon pedig 21 966.

Orbánt dicsérte a bajor miniszterelnök


(10.50) Horst Seehofer szerint sokan hálásak lesznek majd Orbán Viktor magyar kormányfőnek az uniós külső határ biztosításáért. A bajor miniszterelnök szavait a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap idézte Seehofer pártja, a konzervatív CSU tartományi törvényhozási frakciójának kedden kezdődő tanácskozásával kapcsolatban, amelyre meghívták Orbán Viktort.

A Süddeutsche Zeitung szerint vitatott a magyar kormányfő meghívása, Horst Seehofer viszont a védelmébe vette azt, és elmondta: "sokan hálásak lesznek még azért, amit a határokon tesz" Orbán Viktor.

Felmérés a bevándorlók befogadásáról


(10.37) A felnőtt magyar lakosság 84 százaléka utasítja el azt az állítást, hogy aki ellenzi a bevándorlók befogadását, az rasszista lenne, a megkérdezettek mindössze 13 százaléka ért ezzel egyet - derült ki a 888.hu portál megbízásából készült közvélemény-kutatásból. Az országos, reprezentatív, szeptember 10-15. között készült felmérés eredményei szerint a magukat baloldali választóként azonosítók 73 százaléka utasítja el az állítást, a centrumszavazók körében ugyanez 81 százalék, a jobboldalon pedig 91 százalék.

MTI Fotó: Varga GyörgyA magyarok 71 százaléka a Szíriából, Irakból érkező menekülteket (tehát nem csak az illegális bevándorlókat) sem fogadná be. A baloldaliak esetében az elutasítás 55 százalék, középen 67 százalék, a politikai jobboldalon pedig 87 százalék - olvasható a 888.hu portálon megjelent közvélemény-kutatásban.

Lezárták a legfontosabb szerb-horvát határátkelőt a teherforgalom előtt


(9.40) Vasárnap éjféltől Zágráb lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt - számolt be a szerbiai közszolgálati televízió. A Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőnél Szerbia irányából már körülbelül 10 kilométeres sorban állnak a kamionok. A két nyugat-balkáni országot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már korábban lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Batrovci-Bajakovo átkelőhöz irányították.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kifejtette: "inkorrekt lépésnek" tartja a határzárat, amely nem használ a jószomszédi kapcsolatoknak.

Félszáz eljárás határzár tiltott átlépése miatt


(9.25) Negyvenöt újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt a hétvégén - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t. A huszonnégy afgán, nyolc pakisztáni, négy-négy kongói és szír, két albán, valamint egy-egy iráni, bangladesi és algériai vádlott közül tizenöten a kerítésen átmászva vagy alatta átbújva, harmincan a korábban megrongált határzáron keletkezett réseken jutottak be Magyarország területére. A vádlottak közül harminchatan Mórahalom, öten Ásotthalom, négyen Kelebia térségében lépték át illegálisan a határt.

Kósa Lajos: a törvénytisztelő polgárok életét keserítik meg a bevándorlók


(9.02) A törvénytisztelő, adófizető polgárok életét keserítik meg a bevándorlók minden nap, hiszen a határlezárások miatt az ingázók nem tudnak eljutni munkahelyükre, és az áruforgalom is nehézkessé válik a határokon - mondta a Fidesz frakcióvezetője az M1 aktuális csatornán. Úgy fogalmazott, ha ez így folytatódik tovább, akkor kimondhatjuk, a schengeni rendszer megbukott.

A honvédségi törvény módosításáról, amelyről hétfőn dönthet az Országgyűlés, azt mondta, azért van rá szükség, hogy a "bevándorlási vészhelyzet" végéig közreműködhessen a katonaság a rendőrség munkájában.

Csaknem 19 ezer határsértőt fogtak el a hétvégén


(8.40) Országszerte 18 757 határsértőt fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt péntektől vasárnapig - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint a magyar-szerb határszakaszon 950 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek.

Az utóbbi 72 órában 11 emberrel szemben közokirat-hamisítás, további három emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Tízezer migráns érkezhet Hegyeshalomra


(8.01) Tízezer migránsra számítanak hétfőn Hegyeshalomnál, ahova reggel érkezett egy 1500-1600 embert szállító vonat Horvátország irányából – jelentette az M1 tudósítója. Vasárnap 6000 migráns érkezett az osztrák határra.

Letenyén nyugalom van


(7.20) A letenyei határátkelőn nyugalomban telt az éjszaka, nem érkeztek újabb migránsokat szállító buszok – jelentette az M1 tudósítója. A rendőrség tájékoztatása szerint napközben 7-8 busz érkezésére számítanak.

Hajnalban újabb csoport érkezett a barcsi határra


(6.50) Hajnalban újabb csoport migráns érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A migránsokat az éjszaka folyamán négyóránként szállították Horvátországból a határra buszokkal, összesen 800-1000 ember érkezett. A rendőrök a barcsi vasútállomásra kísérik, majd vonatra szállítják őket. Az M1 tudósítója úgy tudja, hogy a 15 kocsiból álló szerelvény nyolc órakor indul Hegyeshalomra.

Zákányból vonatokkal szállítják a migránsokat a regisztrációs pontokra


(03.10) Megérkezett Zákányba az a 12 kocsiból álló vonat, amelyikkel a pályaudvaron rekedt 500 migránst is el tudják szállítani - közölte az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről hétfő hajnalban.

MTI Fotó: Máthé ZoltánKorábban egy 1600 és egy 1000 férőhelyes vonat már elindult a regisztrációs pontok felé. A vonatra való felszállás a rendőrök irányításával, szervezetten zajlik. A migránsok között sok a beteg gyermek, többségük megfázott és lázas. Őket az állomáson ellátják.

Újabb csoport érkezett a barcsi határon át éjszaka


(02.20) Migránsok újabb csoportja érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra Horvátországból. Az M1 aktuális csatorna tudósítója arról számolt be, hogy mintegy 400 ember éjfél körül gyalog jött át a határon.

A migránsokat a Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai várják, akiktől ételt, italt és meleg ruhát is kapnak. Ezután gyalog teszik meg az utat a Dráva partján a barcsi vasútállomáig. Az első csoport vasárnap este érkezett meg.

A menekültek lezártak egy határátkelőt Horvátország és Szlovénia között


(02.15) A javarészt Közel-Keletről érkező menekültek teljesen lezárták a Bregana határátkelőt Horvátország és Szlovénia között, akadályozzák az autók áthaladását, és emiatt végeláthatatlan kocsisor alakult ki a határnál - jelentették hétfőre virradóra horvát lapok internetes felületükön.

A migránsok előtt élő pajzsot alkotott mintegy 60 rohamrendőr. Rendőrkutyákkal érkeztek oda. Helyszíni jelentések szerint helikopterek köröznek a határátkelő felett, és reflektoraikkal pásztázzák a környéket. Egyes értesülések szerint a határátkelőhöz érkeztek olyan szlovén aktivisták, akik helyeslik a migránsok áthaladását Szlovénián keresztül, és arra buzdították a menekülteket, hogy zárják le a határt, ezzel gyakoroljanak nyomást a szlovén rendőrségre, amely nem engedi be őket az országba. A menekültek fogadkoznak, hogy addig tartják lezárva a határátkelőt, amíg át nem engedik őket Horvátországból Szlovéniába.

A vasárnap történteket itt olvashatja.