A Sziriza nyert, elismerte vereségét az Új Demokrácia vezetője

Az előre hozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 29 százalékának összesítése alapján ugyanis a baloldali Sziriza 35,3 százalékos eredményre számíthat, míg az Új Demokrácia 28,1 százalékra.

Elismerte a konzervatív Új Demokrácia vereségét Evangelosz Meimarakisz, a párt vezetője a görög televízióban vasárnap este elhangzott nyilatkozatában, egyben gratulált a győztes Sziriza párt elnökének, Alekszisz Ciprasznak.


Az előre hozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 29 százalékának összesítése alapján ugyanis a baloldali Sziriza 35,3 százalékos eredményre számíthat, míg az Új Demokrácia 28,1 százalékra. A harmadik helyre várhatóan a szélsőjobboldali Arany ajnal esélyes 7,2 százalékkal.

Az abszolút többség megszerzéséhez a 300 tagú görög parlamentben legalább 151 mandátumot kell megszerezni. Az eddigi eredmények alapján a Sziriza már magáénak tudhat 144 helyet.

Az elemzők szerint várhatóan kilenc párt kerül majd be a parlamentbe, de szinte biztosra veszik, hogy a Szirizát nemrég az Athénnak szánt 86 milliárd eurós újabb uniós mentőcsomag feltételei miatt elhagyó képviselők közelmúltban alapított pártja, a Népi Egység nem éri el a bejutási küszöböt.

Tekintettel a csekély különbségre, a Sziriza székhelyén a hírügynökségi jelentések szerint óvatosan, de derűlátóan nyilatkoznak. A párt szóvivője az EFE spanyol hírügynökségnek "egyértelmű előnyről" beszélt, amely szerinte a szavazatok összeszámlálása után csak növekedni fog.

Panosz Szkurtletisz volt energiaügyi miniszter is úgy vélekedett, hogy pártja nagyobb hosszal előzi majd meg legfőbb riválisát. Evklidisz Cakalotosz volt pénzügyminiszter így fogalmazott: "Még nem győztük meg teljesen az embereket arról, hogy van megoldásunk (a válságra), ezért újból meg kell próbálnunk meggyőzni őket".

Kosztisz Hadzidakisz, aki az Új Demokrácia vezette korábbi kormányban a fejlesztési tárca vezetője volt, a Skai televíziónak kijelentette: ha a Sziriza kapja a legtöbb szavazatot, jó lenne, ha közös kormányzásra hívná meg az Új Demokráciát.

Erre azonban nincs nagy esély - vélik megfigyelők. Emlékeztetnek: Evangelosz Meimarakisz, az Új Demokrácia miniszterelnök-jelöltje korábban úgy nyilatkozott, hogy bármelyik párt is nyeri a szavazást, önmagában vélhetően nem lesz majd képes kormányt alakítani, ezért nemzeti egységkormányra lenne szükség a 86 milliárd eurós legutóbbi nemzetközi mentőprogramja fejében vállalt reformok végrehajtásához. Csakhogy a Sziriza már jelezte: nem kíván ilyen koalíciót alakítani.