Ostromállapot után viszonylagos nyugalom a határon - migránsválság percről percre

A Horgos 2 határátkelőhelynél próbáltak áttörni a migránsok - a magyar rendőrök vízágyút és könnygázt is bevetettek. Részleges határzárat rendelt el 30 napra a Röszke-Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyen a magyar belügyminiszter. Rendőri erősítést küld Szerbia a magyar határhoz. Megérkeztek az első migránsok Horvátországba.

Az Európai Bizottság elállhat a kötelező kvóták tervétől


(23:45) A Reuters brit hírügynökség bizottsági forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az Európai Bizottság egyes keleti tagállamok, köztük Magyarország ellenkezése miatt elállhat azon tervétől, hogy kötelező kvóták alapján osszanak szét 120 ezer menekültet az Európai Unió országaiban. A hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó forrása szerint a kötelező kvóták bevezetése "már nem opció". Ehelyett a Reuters szerint a 120 ezres szám megtartásával ugyan, de önkéntes alapon oszthatnák el a menekülteket az uniós tagállamok között.

Ismét tüntetnek Horgoson


(22:30) Migránsok egy csoportja pillepalackokkal felszerelve ismét tüntet a horgosi határátkelőnél - mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója. A hangoskodók azt akarják, hogy átengedjék őket Magyarországra - tette hozzá. A fal másik oldalán a magyar rendőrök állnak. Nem sokkal később azonban lecsitultak a migránsok és többségük nyugovóra tért.

Kormányszóvivő: estére helyreállt a rend Röszkén


(21:43) Estére helyreállt a rend a röszkei közúti határátkelőhelyen, ahol felfegyverkezett migránsok egy csoportja délután szerb területről megrongálta az átkelő kerítését, majd megtámadta az államhatárt védő rendőröket - közölte a kormányszóvivő a helyszínen szerdán. Kovács Zoltán közölte: a Röszkén történtek - köztük az, hogy gyermekeket is élő pajzsként használtak - azt mutatják, nem békés migránsokról, hanem egy egészen komoly, Magyarországot fenyegető dologról van szó.

Szerb tévések azt állítják, megverték őket a magyar rendőrök


(21:37) A szerb állami televízió azt állítja, hogy a migránsválságról tudósító egyik stábját szerdán megverték gumibotos magyar rendőrök, és összetörték kamerájukat Röszkén. Az RTS honlapján számolt be arról, hogy egy riportert, egy operatőrt és annak munkatársát megverték, noha újságíróként azonosították magukat. A forgatócsoport a magyar rendőrség és a migránsok között helyezkedett el.

Az RTS szerint a magyar rendőrök egy falnak lökték az operatőrt, és a fejét és a hátát ütötték gumibottal, mielőtt összetörték a kameráját. A riporternek a karja sérült meg. Mind a három embert egy közeli kórházba vitték vizsgálatra - szól a jelentés.

Könnyű fejsérülést szenvedett a magyar rendőrség ütéseitől Jacek Tacik lengyel televíziós riporter is, miközben  a Röszke 2 határátkelőnél  tudósított - adta hírül  TVPInfo lengyel közszolgálati hírtelevízió szerda este.

Szerda este már békesség és nyugalom volt  a röszkei határszakaszon


(21:21) Ezt mondta Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az M1-en. Arról is beszélt, hogy a magyar rendőrség a szerb kollégákkal együttműködve megpróbálja egyesíteni azokat a családokat, akiknek tagjai a határ különböző oldalán rekedtek. A rendőrségi szóvivő azt is mondta, a magyar rendőrök saját ellátmányukból adnak vizet és szendvicseket a magyar oldalon rekedt gyerekeknek és nőknek.

A német védelmi miniszter szerint elfogadhatatlan a magyar fellépés


(21:08) Elfogadhatatlannak nevezte a magyar hatóságoknak a migránsokkal és menekültekkel szemben a magyar-szerb határon alkalmazott fellépését Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerdán, a CNN hírtelevízió nemzetközi csatornájának nyilatkozva.

"Ez elfogadhatatlan és ellentétes az európai szabályokkal. Ezért nagyon fontos, hogy ragaszkodjunk az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartásához. A menekülteknek joguk van a tisztességes bánásmódhoz. Ez olyan dolog, amelyről sokat kell még vitatkoznunk Európában" - jelentette ki a tárcavezető.

Szijjártó: "népvándorlás végtelen utánpótlással"


(21:04) A Die Welt című konzervatív német lap "Egy népvándorlás végtelen utánpótlással" címmel közölt interjút Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel szerdán online kiadásában. A miniszter elmondta, hogy egy "fizikai akadály" és szigorúbb törvények révén "előnyösebb a kiindulási helyzetünk, mint bármikor korábban ebben a válságban". Ugyanakkor "a problémát Görögországban kell megoldani".

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága bebocsátást kért a menekülteknek


(21:01) Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megdöbbenését fejezte ki szerdán amiatt, hogy Magyarország visszafordítja a menekülteket, és vízágyúval, könnygázzal akadályozza bejutásukat az Európai Unióba. Az UNHCR számára rendkívül megdöbbentő és elszomorító látni, hogy vízágyúval és könnygázzal akadályozzák meg szíriai menekültek bejutását az Európai Unióba, köztük gyermekes családokat, amelyek már olyan sokat szenvedtek - hangzik a szervezet nyilatkozata.

António Guterres főbiztos arra kéri a magyar hatóságokat, hogy biztosítsanak "akadálytalan bejutást" az embereknek, mivel a háború és üldözés elől menekülnek.

Szijjártó: az ENSZ-főtitkár nyilatkozata bizarr és felháborító


(20:54) A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ-főtitkár nyilatkozata a magyarországi helyzetről "bizarr és felháborító", Ban Ki Mun "nem a valós tények alapján foglalt állást".

Szijjártó Péter szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményben arra reagált, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy szerdai New York-i sajtótájékoztatón kijelentette: "sokkolt az a látvány, ahogy ezekkel a menekültekkel és migránsokkal bántak, ez elfogadhatatlan". Minden országnak vannak belső problémái, de ez esetben háború és üldöztetés elől menekülő emberekről van szó, és "együttérzőnek kell lennünk".

Magyarország minden európai jogszabálynak megfelelően jár el


(20:50) Az Európa Tanács (ET) főtitkára megnyugodhat, Magyarország minden európai jogszabálynak és normának megfelelően jár el - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.  A tárcavezető arra reagált, hogy Thorbjörn Jagland, az ET jelenleg Svédországban tartózkodó főtitkára a svéd távirati irodának nyilatkozva élesen bírálta a magyar migrációs politikát.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében emlékeztetett: a válsághelyzet bevezetése kapcsán, amelyet a tudósítás rendkívüli állapotnak nevez, Jagland kifejtette, hogy arról neki előzetesen írásos tájékoztatást kellett volna kapnia, mert "Európában nem lehet csak úgy rendkívüli állapotot bevezetni, és azt csinálni, amit akarunk".

Kovács Zoltán a BBC-nek: Magyarország a határait próbálja őrizni


(20:47) Magyarország a határait próbálja őrizni - mondta szerda este a BBC-nek a magyar-szerb határon történtekről Kovács Zoltán kormányszóvivő. A kormányszóvivő, aki a brit közszolgálati médiatársaság hírtelevíziójának élő adásában nyilatkozott a röszkei határátkelőnél, elmondta: először néhány száz fiatal migráns csaknem tizenkét órán át jelszavakat skandált, majd délután a helyzet hirtelen erőszakba torkollt.

Kovács Zoltán szerint ennek előzménye az volt, hogy a tömeg gyakorlatilag ultimátumot intézett a határkaput őrző magyar rendőrséghez, azzal, hogy ha nem engedik be őket Magyarországra, akkor áttörik a kaput. "A hatóságok sehol a világon nem engednek ilyen ultimátumnak" - mondta. Hozzátette: a legmegrázóbb jelenet az volt, amikor a tömeg gyerekeket használt élő pajzsként.

Orbán Viktor: ha a kvótarendszer törvény lesz, Magyarországnak el kell fogadnia


(20:44) A menekültek elosztását célzó kötelező kvótarendszer terve ellentétes valamennyi európai uniós tagállam alapvető érdekeivel, és nekünk meg kell védenünk Magyarországot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök abban az interjúban, amelyet az osztrák Die Presse után a német Die Welt is közölt szerda este internetes kiadásában. A kormányfő szerint azonban ha abból uniós törvény lesz, Magyarországnak el kell fogadnia.

Készek vagyunk a kvótákról tárgyalni, de csakis önkéntes alapon, és csak akkor, ha vége van a menekültáradatnak - jelentette ki a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha az Európai Unió a kvótarendszert minősített többséggel elfogadja, a magyar miniszterelnök a Die Welt szerint azt válaszolta: "Akkor ez már törvény, és nekünk el kell fogadnunk".

Embercsempészek elleni határozattervezetet nyújtott be Nagy-Britannia az ENSZ BT-nek


(20:41) Embercsempészek elleni fellépést célzó határozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Nagy-Britannia, a testület már a jövő héten szavazhat a dokumentumról - közölték diplomáciai források szerdán. A nevük elhallgatását kérő illetékesek elmondták, a dokumentumot kedden nyújtották be a testületnek. Tájékoztatásuk szerint a tanács már a következő héten szavazhat a tervezetről, még az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának megnyitása előtt.

A határozattervezet felhatalmazná az európai uniós hatóságokat, hogy a líbiai partokhoz közeli nemzetközi vizeken átvizsgálják a gyanús hajókat, és elfogják az embercsempészeket. A bizonyítottan embercsempészetre használt hajókat a tengeren le is foglalhatják.

Kilenc ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének ügyében a Szegedi Járásbíróság


(20:28) Kilenc ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének ügyében a Szegedi Járásbíróság szerdán - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. Juhászné Prágai Erika közölte, valamennyi vádlottat elmarasztalták, három esetben egy, hat esetben két év Magyarország területéről történő kiutasítással sújtották őket. A vádlottak mind felnőttek voltak, heten iraki, ketten szír állampolgárságúnak vallották magukat.

A belügyminiszter részleges határzárat rendelt el csütörtöktől


(20:22) Részleges határzárat rendelt el a Röszke-Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyen Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöktől - közölte szerdán közleményben a Belügyminisztérium (BM). A tájékoztatás szerint a részleges határzárról a közbiztonság védelme érdekében döntött a miniszter.

A BM közleménye szerint a részleges határzár csütörtök 0 órakor lép életbe és 30 napig tart. A részleges határzár időtartama alatt a Magyarország és Szerbia közötti határszakaszon Magyarország államhatára nem léphető át.

Rendőri erősítést küld Szerbia a magyar határhoz


(19:45)  Rendőri erősítést küld Belgrád a magyar határhoz, hogy távolabb tereljék a migránsokat a határkerítéstől - közölte Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerdán.  A szerb rendőröket azért vezényelték a határra, hogy megakadályozzák a migránsok támadásait a magyar rendőrök ellen, és "humánus, tiszteletteljes módon" elválasszák őket a kerítéstől és a magyar rendőrségtől - tudatta Stefanovic közleményében.

Migrációs utakat mutató térképeket osztanak a migránsoknak


(19:40) A helyzet 18 óra után nem sokkal lenyugodott, több migráns is megindult az autópálya felé, azaz távolodni kezdett a szerb-magyar határtól, ők feltehetőleg más útvonalat keresnek.A rendőrök migrációs utakat mutató térképeket osztanak a migránsoknak, ezeken az áll, hogy Magyarország le van zárva, ezért menjenek Horvátország és Szlovénia felé, arra felé "nyitva áll az út".

Azonosított terroristát fogtak el Röszkénél


(19:20) A migránsok között elfogtak egy azonosított terroristát Röszkén - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről szerda kora este, hangsúlyozva, hogy ezt az információt hivatalosan senki nem erősítette meg. A tudósító beszámolója szerint az elfogott személyt minden bizonnyal a magyar rendőröket dobáló tömegben azonosították, és onnan emelték ki. A kihallgatása megkezdődött - tette hozzá.

Szerb tiltakozás a vízágyú bevetése miatt 


(18:50) A szerb kormány egyik tagja a "leghatározottabban" tiltakozott szerdán amiatt, hogy a magyar rendőrség vízágyút vetett be az agresszívvé vált migránsok ellen a két ország közös határán.  Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter Horgoson, élőben nyilatkozott a szerb állami televíziónak, és kijelentette, hogy Magyarországnak ehhez nincs joga.  Szerinte a migránsok csalódottsága érthető, miután Magyarország lezárta a határt.

Kormányszóvivő: felfegyverzett migránsok támadták meg a röszkei átkelőt


(18:09) Felfegyverzett migránsok támadták meg a Röszke 2 közúti átkelőt szerda délután, bedöntötték a kerítést, a helyszínen rendőrök tartják vissza a magyar területre betörni próbálókat - közölte a délután fél hatkor a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a kormányszóvivő.  Kovács Zoltán elmondta: több száz migráns negyed négykor botokkal, csövekkel felfegyverkezve támadt a rendőrökre, kövekkel, vizespalackokkal dobálta őket. Bedöntötték azt a kerítést, amely éjszakára lezárja a határátkelőhely területét. A rendőrök órák óta testükkel tartják vissza az erőszakos tömeget - tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, az összecsapásokban fél hatig húsz rendőr sérült meg. Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre, a mentők őket is ellátták.

A rendőrök visszaszorították a kaput áttörő migránsokat


(17:47) A magyar rendőrök visszaszorították a kaput áttörő migránsokat a Röszke 2 határátkelőnél a magyar-szerb határon szerda délután.Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a migránsok mintegy ezer fős tömege hátrálni kezdett, és eközben több gyermek, illetve felnőtt megsebesült. Nem sokkal később egy körülbelül ötven fős csoport folytatta a kövek dobálását a rendőrök felé. A magyar rendőrök vízágyút és könnygázt vetnek be.

Megérkeztek a szerb rendőrök is Horgosra


(17:17) Eddig nem avatkoztak be az eseményekbe. A  magyar külügyminiszter,  Szijjártó Péter határozottan arra kérte Ivica Dacic-ot, hogy a szerb hatóságok haladéktalanul lépjenek fel az agresszív bevándorlók csoportja ellen. Szijjártó Péter öt körül telefonon egyeztetett Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel amiatt, hogy bevándorlók egy csoportja kövekkel és betondarabokkal folyamatosan támadja a magyar rendőröket.  Közben újabb készenléti rendőrcsapat érkezett a magyar oldalra is.

Az EP sürgősséggel szavaz a 120 ezer menedékkérő áttelepítéséről


(17:12) Az Európai Parlament (EP) sürgősségi eljárással, már csütörtök délelőtt szavaz arról az európai bizottsági javaslatról, amelynek értelmében 120 ezer menekültet telepítenének át Görögországból, Olaszországból és Magyarországból más tagállamokba - döntött az EP plenáris ülése szerdán Brüsszelben.

A sürgősségi eljárás alkalmazását Martin Schulz parlamenti elnök javaslatára fogadták el a képviselők az ülés megnyitásakor. Így az eredetileg csak szerdára tervezett plenáris ülést csütörtökig meghosszabbítják. Az áttelepítésről az uniós országok belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak hétfőn, de az egyetértés nem volt teljes körű, számos tagállam a kvóták szerinti elosztás ellen foglalt állást.

Füst a Horgos 2 átkelő felett 


(17:10) Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál szerda délután az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy több száz migráns "ostrom alá vette" a Röszke 2-es, úgynevezett régi határátkelőt. Délután öt óra előtt füstfelhő borította a határátkelőt, illetve a migránsok újabb és újabb rohamokat indítottak a magyar határkerítést védő rendőrök sorfala ellen.



Az M1 felvételei szerint a rendőrség jelentős erőket vetett be, köztük pajzsokkal és harci járművekkel a Terrorelhárítási Központ (TEK) egységeit is odavezényelték a határ védelméhez. A rendőrség és a honvédség helikopterei is ott köröznek a környéken. Az MTI tudósítója elmondta: a migránsok bedöntötték a határátkelőhelyre vezető úton található kerítést, majd minden kezük ügyébe eső tárggyal dobálni kezdték a magyar oldalon szolgálatot teljesítő rendőröket, és megpróbáltak áttörni Magyarországra.

A magyar rendőrök vízágyúk alkalmazásával, illetve könnygáz bevetésével próbálják hátrálásra kényszeríteni a több száz fős tömeget. Ugyanakkor a védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrök pajzsokkal is védekeznek a dobálás ellen. Eközben szerb oldalon a szerb rendőrök, illetve határőrök tétlenül szemlélik az eseményeket. A helyszínre több mentőautó is érkezett.

Szlovénia ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar határon


(16:59) Szlovénia a migrációs válság miatt ideiglenes határellenőrzést vezet be a Magyarországgal közös határán - jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök szerdán. Az STA szlovén hírügynökség korábban arról számolt be, hogy a ljubljanai kormány tanulmányozza a lehetőségét az útlevél-ellenőrzés visszaállításának a magyar határon.

A román külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetet


(16:55) A román külügyminisztérium bekérette szerdán Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét. A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a nagykövettel több témában  ismertették a román álláspontot, így a Budapest által a magyar-román határra tervezett kerítés megépítéséről, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek Victor Ponta román miniszterelnökre vonatkozó "elfogadhatatlan" nyilatkozatairól, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott múlt heti erdélyi látogatásáról - derül ki a közleményből.

Egyre többen indulnak Horvátország felé a szerb-magyar határról


(16:34) Egyre több Horgoson várakozó migráns dönt úgy, hogy inkább elindul Horvátország felé, és megpróbál ott bejutni az Európai Unióba - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. Míg kedden körülbelül ötven migráns döntött úgy, hogy igénybe veszi az M5-ös autópályán fekvő horgosi átkelőnél várakozó, Magyarkanizsára induló autóbuszt, addig szerdán már öt-hat busz indult a pihenőhely felé. A migránsok úgy értesültek ugyanis, hogy onnan indulnak járatok a szerb-horvát határon fekvő Sid irányába.

Rogán: Európának is szigorítania kell álláspontját


(16:10) A Fidesz-KDNP-frakció azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a migrációs válság európai kezelésekor három pontban tegye világossá a magyarok véleményét, többek között azt, hogy Európának is szigorítania kell a migrációval kapcsolatos álláspontját - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán Velencén.

A politikus a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: azt is kérik Orbán Viktortól, tegye egyértelművé, hogy a magyar emberek szerint elsőként a külső határokat kell megvédeni, valamint azt, hogy Magyarország nem akar új, európai pénzből finanszírozott gigantikus menekülttábort, úgynevezett hotspotot. Ezekre az Európai Unió határain kívül van szükség - tette hozzá.

A magyar rendőrök folyamatosan vízágyúznak a magyar-szerb határnál


(16:02)  A migránsok megpróbálnak áttörni Horgosnál, folyamatosan támadják a kerítést, a magyar rendőröket dobálják. A magyar rendőrök korábban könnygázt vetettek be, és aztán vízágyúval próbálták (és jelenleg is próbálja) megfékezni a mintegy 300 fős kemény magot. A migránsok nem akarnak tágítani a kerítéstől.

A magyar rendőrség által bevetett vízágyú és könnygáz elől futó migránsok a magyar-szerb határnál, a szerb oldalon 2015. szeptember 16-án. (Fotó: Reuters/Marko Djurica)

A magyar rendőrség által bevetett vízágyú és könnygáz elől futó migránsok a magyar-szerb határnál, a szerb oldalon 2015. szeptember 16-án. (Fotó: Reuters/Marko Djurica)


Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján megerősítette az akciót


(15:45) Röszkén a bevándorlók bedöntötték az átkelőkaput. A közlemény szerint a tömeg fél három körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput. A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a "magából kivetkőzött emberek" megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti.

Zavargások Horgosnál - könnygázt használtak, vízágyút vittek a határhoz


(15:05)    A magyar  rendfenntartók könnygázt vetettek be szerda kora délután a régi  horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőhelynél, amikor a  migránsok egy kisebb csoportja megpróbált áttörni az utat  eltorlaszoló kapun.   A szerb rendőrök arra figyelnek, hogy rend legyen, ne verekedjenek össze az emberek. A magyar rendőrség előkészített egy vízágyút is. Közben négy tankhoz hasonló TEK feliratú páncélozott jármű és további rendőrök érkeztek a helyszínre.

Magyar rendőrök a magyar-szerb határnál 2015. szeptember 16-án. (Fotó: Reuters/Dado Ruvic)

Magyar rendőrök a magyar-szerb határnál 2015. szeptember 16-án. (Fotó: Reuters/Dado Ruvic)



Hegyeshalomnál óriási dugó nehezíti a forgalmat, mert az osztrák határőrök  szúró próba szerűen ellenőrzik az autósokat .  Emiatt az autópálya forgalmát egy sávosra szűkítették, emiatt a járművek araszolva haladnak a határ felé. Az osztrák rendőrség bejelentette, hogy az összes határátkelőhelyen beindul az ellenőrzés délutántól az embercsempészek kiszűrésére.

Megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése a román határon, Kübekházánál


(14:56) Megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése szerdán a román határnál, a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található Kübekházánál - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Egyelőre az látható, hogy facölöpökkel kijelölték a leendő határkerítés helyét onnan, ahol befejeződik a szerb-magyar határra kiépített műszaki zár.  A területet, vagyis az érintett román-magyar határszakaszt rendőrök és katonák biztosítják.

Egy évre kiutasított a bíróság egy, a határzáron keresztül érkező iraki migránst


(14:48)  Egy évre kiutasított Magyarországról jogerősen a Szegedi Járásbíróság egy, a határzáron keresztül érkező iraki férfit szerdán. A bíróság a határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a bagdadi férfit, aki kedden hajnalban testvérével lépte át illegálisan a magyar-szerb zöldhatárt. A vádlottat kötelezte mintegy 19 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Ez volt az első ítélet a jogszabályi szigorítás keddi életbe lépése óta. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette így jogerőre emelkedett.  A bíró közölte, a kiutasítás a jogszabályok alapján azonnal végrehajtható.

Szlovénia megerősítette határait 


(14:16) Szlovénia megerősítette határait, mozgósította a rendőrséget, és helikoptereket rendelt a szlovén-magyar és a szlovén-horvát határra - közölte Sefic Bostjan államtitkár szerdán Lendván. A belügyminisztérium illetékese elmondta, már biztos, hogy Lendván regisztrációs központot hoznak létre. Egyelőre nem tudni, hány migránsra kell számítani - mondta. Újságírói kérdésre, hogy Szlovénia hány menekültet tud fogadni, azt válaszolta: "attól függ, mennyien jönnek".

"A jelenlegi kapacitás 5-7 ezerre tehető, de mindenkiről gondoskodni fogunk" - mondta. A tömeg pedig szerinte csökkenni fog, hiszen ezeknek az embereknek nem Szlovénia az úti céljuk.

Szijjártó: hazugságspirálba keverték magukat a román politikusok


(13:47) Hazugságspirálba keverték magukat a román politikusok: közös megoldásról beszélnek, miközben ellenséges viselkedésükkel és hazugságaikkal teljesen ellehetetlenítik ezt az együttműködést - jelentette ki szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román kormányfő Magyarországot bíráló megjegyzéseire reagálva.

"Victor Ponta (román miniszterelnök) az elmúlt másfél napban olyan méltatlan kirohanásokat intéz folyamatosan Magyarország ellen, amely kirohanások kulturált európai politikushoz teljes mértékben méltatlanok" - mondta a tárcavezető az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában.

Szijjártó Péter szerint talán az okozhatja a román politikusok frusztrációját, hogy a mostani helyzetben könnyen kiderülhet, fel vannak-e készülve a schengeni tagságra, és meg tudják-e védeni a határaikat.

Jobbik: meg kell nevezni a válsághelyzet felelőseit 

(13:47) Meg kell nevezni a migrációs probléma felelőseit, a kormánynak rá kell mutatnia arra, hogy a Magyarországot most kritizáló nyugat-európai vezetők aktívan segédkeztek a válsághelyzet kialakításában, Irak, Afganisztán, Szíria és Líbia destabilizálásában - mondta a Szegedre kihelyezett frakcióülés szünetében Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik véleménye szerint a kormánynak nem azt kellene hangoztatnia, hogy Európa határait védi a határzárral, a kabinetnek "kizárólag Magyarország határait és érdekeit kell védenie" - húzta alá.

Kifejtette: követelik a kormánytól, hogy csak zárt menekülttáborokat létesítsenek, és hogy függesszék fel a Dublin-III. egyezményt, különös tekintettel a regisztrációs kötelezettségre.

EU-biztos: nem olyan Európát akarunk, ahol falak épülnek


(13:45) Bármilyen kísérlet, amely falak és kerítések építésére irányul, "nem az az Európa, melyet mi akarunk" - szögezte le Cecilia Malmström uniós biztos Brüsszelben, az Európai Bizottság szokásos szerdai ülését követően.

Mina Andreeva, a brüsszeli testület szóvivője az egyik népszerű közösségi oldalon egyértelművé tette: a politikus arra aart reagálni, hogy Magyarország a szerb határ után a román határ egy szakaszán is ideiglenes határzárat tervez létesíteni.

Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez


(12:42) A határellenőrzés bevezetése után sem küldenek vissza migránsokat Magyarországra az ottani állapotok miatt, azonban Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter. A tárcavezető szerint a határellenőrzés szabályos beutazást tesz majd lehetővé, cél azonban, hogy mindenkit regisztráljanak. Mikl-Leitner elmondta azt is, hogy megállapodásuknak megfelelően Németország még nem küldött vissza menekülteket Ausztriába.

Kijelentette továbbá, hogy mindenki, aki Ausztriában akar benyújtani menekültkérelmet, természetesen megteheti. Tájékoztatása szerint hétfőn 800 kérelmet adtak be, a legtöbb migráns azonban Németország vagy Svédország felé akar továbbutazni.

A tárcavezető szerint az osztrák határellenőrzés bevezetése fontos jelzés a világnak. Nem mehet úgy tovább minden, ahogyan eddig volt, nem alakulhat ki "korlátlan migrációs áradat", újra vissza kell térni a rendes kerékvágásba - hangsúlyozta a miniszter, és egyúttal közös európai megoldást, valamint az uniós külső határok ellenőrzését szorgalmazta.

Horvátországban további migránsok érkezésére számítanak


(12:39) A horvát rendőrség azzal számol, hogy a horvát-szerb határ mellett fekvő Tovarnik körzetébe további 500 migráns érkezik, akik még szerdára virradóra, buszokkal indultak Horvátország felé a macedón-szerb határról, Presevóból - jelentette a horvát média szerdán.

A menedékkérők azután indultak meg az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon - amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre - kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe.

Már a szerb-magyar határról is indult busz a horvát határ felé


(12:35) A szerb-magyar határ melletti Magyarkanizsáról is elindult egy busz a horvát határ felé szerda délelőtt - közölte az MTI tudósítójával Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke.  Az autóbusz ötven emberrel indult el a szerb-horvát határ melletti szerbiai Sidbe. A járműre a magyarkanizsai pihenőhelyen tartózkodó migránsok között mutatkozott igény, és egyelőre nem lehet tudni, hogy ki - egyes információk szerint a szerbiai menekültügyi főbiztosság, más információk szerint egy sidi vállalkozó - megszervezte az indulást.

Ponta ismét bírálta Magyarország magatartását 


(12:33) Victor Ponta román miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy "az európai politikusokhoz csatlakozva elítéli Magyarország szégyenletes magatartását migránsügyben", ahányszor az indokolt lesz, függetlenül attól, hogy Budapest ezen megsértődik vagy sem.  A kormányfő a bukaresti parlament folyosóján nyilatkozott újságíróknak. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a Magyarország által épített kerítéssel kapcsolatban ő nem tett egyebet, mint a többi európai politikussal összhangban, elítélte Budapest Európára nézve szégyenletes magatartását.

Egy másik kérdésre válaszolva hozzátette: Budapest nem Bukaresttel, hanem valamennyi európai politikussal vitatkozik. Rámutatott: a kerítésépítés, valamint a kutyák és fegyverek használata nem oldja meg a menekültkérdést.

PM: az önkormányzatok is vegyenek részt a menekültválság megoldásában!


(12:16) A Párbeszéd Magyarországért azt javasolja, hogy a szerencsésebb helyzetben lévő önkormányzatok vegyenek részt a menekültválság megoldásában - közölte az MTI-vel szerdán a párt szóvivője.  A PM szerint bebizonyosodott, hogy a Fidesz-kormány nemcsak "embertelen", de alkalmatlan is a menekültválság kezelésére - mondta Tordai Bence, aki szerint az állam feladatát önszerveződő mozgalmak látják el.

Balog Zoltán: humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozni


(12:05) Humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozni az elmúlt napokban azzal az összehangolt munkával, amelyet a magyar hatóságok a segélyszervezetekkel együtt végeztek a szerb-magyar határ térségében - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere az illegális bevándorlásról tartott szerdai szegedi sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán elmondta, hogy a rendvédelmi szervek feladata a határ védelme mellett a segélyszervezetekkel, a gyermekvédelemmel, az egészségüggyel együttműködve megvédeni és ellátni azokat, akik menedéket kérnek. A kormány döntött arról, hogy 200 millió forinttal támogatja azt a három humanitárius szervezetet - a Magyar Vöröskeresztet, az Ökumenikus Segélyszervezetet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot -, amelyek segítik Magyarországon, valamint - testvérszervezeteikkel együtt a szerb oldalon - a migránsok ellátását - közölte a miniszter.

DK: a romániai magyarok szabad mozgását is akadályozni fogja a határra tervezett kerítés


(11:51)A Demokratikus Koalíció (DK) elutasítja a román határra tervezett kerítést, az szerinte a romániai magyarok szabad mozgását is akadályozni fogja - mondta az MTI-nek szerdán a párt elnökségi tagja.  Kerék-Bárczy Szabolcs úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök lebukott, mert kiderült, hogy nem érdeklik őt az erdélyi magyarok, nem érdekli, hogy tartják a kapcsolatot Magyarországgal, a Fidesz csak politikai haszonszerzésre használta fel őket. Az újabb kerítéssel egy EU-n belüli határzár jön létre - mondta.

A DK elutasítja Orbán Viktor "szögesdrót-politikáját" - összegzett.

Ismét torlódnak az autók az M1-esen Hegyeshalomnál


(11:33) Ismét csaknem egy kilométeren torlódnak az autók az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, miután az osztrák rendőrség folytatja a korábban felfüggesztett szúrópróbaszerű határellenőrzést az Ausztriába belépő járművek esetében. Az ellenőrzést a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál felfüggesztették. Ott korábban sem alakult ki torlódás a gyér forgalom miatt.

Az erre utazóknak azt javasolják Köpcsény és Pomogy fele kerüljenek, illetve figyeljenek arra is, hogy a közelben lévő B10-es út biztonsági okokból még mindig le van zárva.

Közös sajtótájékoztatón számolt be Balog, Soltész és Bakondi


(11:25) Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart a migránsok védelméről és ellátásáról.

Balog Zoltán elismerően szólt a rendőrök munkájáról, akik tevékenységét Erzsébet utalvánnyal is igyekeznek elismerni. A miniszter kiemelte: sikerült megakadályozni egy humanitárius katasztrófát, legalábbis egyelőre.

Balog kitért a számokra is: ebből többek között kiderült, hogy 44 ezer kiskorú bevándorlót regisztráltak eddig, ebből 8600 volt kísérő nélküli. A karitatív szervezetek kiemelt kormányzati támogatásban részesülnek.

A miniszter és az államtitkár sajtótájékoztatóját követően Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó számolt be a menekültekkel kapcsolatos aktuális eseményekről, adatokról.

Zágráb átengedi a migránsokat


(11:00) Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segíteni fog nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába - közölte Zoran Milanovic miniszterelnök. Az M1 értesülései szerint a horvát hatóságok a szlovén határhoz közeli táborba viszik a bevándorlókat.

Ismét tüntetnek Horgosnál


(10:25) Újra tüntetnek Horgosnál a határ szerb oldalán lévő migránsok, akik mielőbb szeretnének bejutni Magyarország területére. A határ magyar oldalán teljes a nyugalom. Lapértesülések szerint Szerbiában a rendőrök Horvátország felé terelik a bevándorlókat.

Nincs torlódás az ásotthalmi határátkelőnél, felfüggesztették az ellenőrzést Hegyeshalomnál


(10:10) Nem alakult ki torlódás Ásotthalomnál azt követően, hogy szerda délelőtt újra lezárták a település közelében található határátkelőt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Úgy tűnik, a magyar és a szerb autósok időben értesültek az átkelő lezárásáról, mert csak német rendszámú autót vezető törökök várakoztak tanácstalanul az átkelő előtt. Ők arról próbáltak információt szerezni, hogy hol mehetnek át Szerbiába. Hivatalos tájékoztatás híján - ugyanis hivatalos embert csak a sorompó után, hallótávolságon kívül lehetett látni - az MTI tudósítója igazította útba őket.

Ugyanakkor a határ környéki utak mentén szerda délelőtt számos migránscsoporttal lehetett találkozni. Velük szemben az környéken cirkáló rendőrök intézkednek.

Eközben megszűnt a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalom térségében, miután az osztrák rendőrség ideiglenesen felfüggesztette a szúrópróbaszerű ellenőrzést a határátlépési pontnál. A Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál jelenleg is tart az ellenőrzés, de a gyér forgalom miatt ott nincs torlódás.


Afgán határsértőket fogtak el a román határrendészek a hármashatár közelében


(10:08) Két afgán határsértőt fogtak el a román határrendészek kedd délután a magyar-román-szerb hármashatár közelében. A határsértőket a romániai Óbéb (Beba Veche) térségében vették őrizetbe. Azt mondták a határőröknek, hogy Magyarországon át szeretnének Németországba jutni, de eltévedtek, ezért kerültek román területre.

A két afgán férfi azt kérte, hogy engedjék vissza őket Szerbiába. A román hatóságok a vonatkozó román-szerb egyezmény értelmében el is indították a visszabocsátási eljárást.

Megérkeztek az első migránsok Horvátországba


(09:48) Az első migránscsoport már szerda reggel nyolc órakor megérkezett a horvátországi Tovarnikba. A migránsok azzal a busszal érkeztek a szerb-horvát határra, amely még kedd este indult a macedón-szerb határról, Presevóból.

A horvát közszolgálati televízió tudósítója szerint a bevándorlók - mintegy ötvenen - gyalog indultak el a horvát határátkelő felé, majd útközben váratlanul a kukoricás felé vették az irányt, és illegálisan lépték át a határt.

Csend és nyugalom van Horgoson


(09:20) Az M1 tudósítójának elmondása szerint Horgosnál a szerb oldalon továbbra is nyugalom van. A bevándorlók az elmúlt egy-két órában néhányszor elkezdték skandálni a korábbról már ismert rigmusokat, de viszonylag hamar elcsendesedtek. A migránsok éhségük csillapítására előszeretettel dézsmálják a környékbeli gazdák terméseit.

Hosszú sorok alakultak ki a szerb-magyar határ működő átkelőhelyein


(08:36) A szerbiai autós és motoros szövetség tájékoztatása szerint Kelebiánál és Béregnél (Backi Breg) megnőtt a forgalom, 20 percnél hosszabb várakozásra azonban nem kell számítani. Az MTI tudósítója a vajdasági Kelebián azt tapasztalta, hogy ennél jóval többet kell majd várnia annak, aki Szerbiából Magyarországra szeretne jutni, a kocsisor ugyanis a határzónán kívülre ér, körülbelül négy kilométer hosszú.

Répássy Róbert: megalapozatlanok az új jogszabályokat érő bírálatok


(08:31) Megalapozatlannak és félrevezetőnek tartja Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kedden hatályba lépett menekültügyi jogszabályokat érő bírálatokat.  Répássy Róbert az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában kiemelte, hogy az új jogszabályok teljes egészében megfelelnek a nemzetközi menekültügyi eljárásokban szokásosaknak.

Megalapozatlannak nevezte például azt a bírálatot, amely szerint a menedékkérők nem használhatják az anyanyelvüket az eljárás során, hiszen a tolmácsoláshoz mindenkinek joga van, ez csak akkor mellőzhető, ha az illető nyilatkozik arról, hogy nem kéri a fordítást.

Azt a kritikát pedig, amely szerint Szerbia nem biztonságos ország, mert ott nem megfelelő a bevándorlók ellátása, félrevezetőnek tartja, mert Szerbia uniós tagjelölt ország, és az Európai Unió is biztonságos származási országként ismeri el.

Ismét lezárták az ásotthalomi átkelőt


(08:26)  Az országos rendőrfőkapitány szerda reggel 7 órától ismét felfüggesztette az ásotthalmi közúti határátkelő működését - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI-t.  A közlemény szerint a határforgalom azért szünetel, mert a szerb oldalon kialakult helyzet miatt a határátlépés feltételei jelenleg nem biztosíthatók

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a röszkei autópálya- és közúti határátkelőhely sem működik. Várkonyi Gergely azt tanácsolta az utazóknak, válasszák a tompai vagy a tiszaszigeti határátkelőhelyet, ez utóbbi 7 és 19 óra között üzemel.

Egy kilométeres a torlódás Hegyeshalomnál


(07:50) Egy kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál, ahol az osztrák hatóságok reggel hét órától ellenőrzik a Magyarországról kilépőket. A magyar-osztrák határszakaszon a hegyeshalmi mellett a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) és a Bucsu-Schachendorf határátlépési pontnál is ellenőrzik az autókat. Ott egyelőre folyamatos a haladás.

Ausztria legalább tíz napig fenntartja az ellenőrzést.

Feltorlódott járművek az M1-es autópálya Bécsbe vezető szakaszán, Hegyeshalom közelében 2015. szeptember 16-án. Ezen a napon reggel az az osztrák rendőrség megkezdte a határellenőrzést a magyar-osztrák határátkelési pontokon. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Feltorlódott járművek az M1-es autópálya Bécsbe vezető szakaszán, Hegyeshalom közelében 2015. szeptember 16-án (MTI/Krizsán Csaba)



 

Megkezdték az osztrákok a határellenőrzést


(07:05) Hegyeshalomnál hét órakor megkezdődött a határellenőrzés. A szúrópróbaszerű ellenőrzések miatt már most nagy a torlódás. Főként az embercsempészetre alkalmas gépjárműveket - például kisbuszokat - vizsgálják át. Három határátkelőt érint az ellenőrzés: Hegyeshalom mellett Kópházát és Búcsút. Az osztrák rendőrség azt közölte, hogy napközben további tíz átkelőre is kiterjeszti az ellenőrzést. Bécsben szimbolikus lépésnek tartják a határellenőrzést.

Továbbra is folyamatosan érkeznek a határ szerb oldalára, de egyre népszerűbb a horvát útvonal


(06:05) Éhségsztrájk és sátortábor. Ez volt tegnap a lezárt horgosi határátkelőnél. A migránsok elfoglalták az M5-ös autópálya határátkelőjét. Az M1 tudósítói szerint több százan ott is éjszakáztak. A tüntetések már délután elkezdődtek: azt követelték, hogy nyissák meg a határt. Közben pedig Németországot és Angela Merkelt éltették. A szerb hatóságok azt mondják: Magyarország miatt van zárva az autópálya-átkelő. A szerb rendőrök egyelőre meg sem próbálták felszabadítani a sztrádát - amely Közép-Európa egyik legfontosabb tranzitútvonala.

Az M1 tudósítója Horgosról, a határ szerb oldaláról bejelentkezve azt mondta, jelenleg nyugalom van a sátortáborban, a migránsok alszanak, de a kedélyek csak hajnal előtt nem sokkal csillapodtak le. A határra eközben továbbra is folyamatosan érkeznek a bevándorlók.



A magyar oldalon az áteresztő pontnál sincs jelenleg probléma. Hivatalos adat nincs arról, hogy hány helyen rongálták meg tegnap a határzárat, illetve lépték át illegálisan a határt, de a rendőrök több kisebb csoportot is feltartóztattak. Az áteresztő pontnál a konténereknél 58-an éjszakáztak, ők tegnap beadták kérelmüket, ügyükben ma várható döntés.

Hivatalosan éjféltől, gyakorlatilag kora reggeltől Ausztria határellenőrzést vezetett be a magyar, az olasz, a szlovák és a szlovén szakaszokon, jelenleg ennek hatása nem érezhető Hegyeshalomnál.

Eközben a szerb buszosok gyorsan reagáltak a megváltozott magyar helyzetre: a határzár miatt Horvátország felé viszik a migránsokat Dél-Szerbiából. Horvátországból aztán Szlovénia, Ausztria és Németország az új útvonal. Presevóban már húsz busz várja a migránsokat: Horvátország felirattal.

Rogán: a migrációs válsághelyzet lesz a fő téma a kihelyezett frakcióülésen is


(05:00) A migrációs válsághelyzet lesz a fő témája a kormánypártok kétnapos kihelyezett frakcióülésének, amelyet szerdán és csütörtökön tartanak Velencén - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A keddi eseményekről részletesen itt olvashat.