Már szerdán tárgyalhatják az első büntetőügyet – migránsválság percről percre

Szerbia felől a zöldhatáron már nem, csak határátkelőn vagy áteresztőponton lehet Magyarország területére lépni. Déltől él a válsághelyzetről szóló kormányrendelet. Kerítés lesz a magyar-román határ egy részén. Migránsok zárják el az M5-öst. Horgosnál tüntettek a kívül rekedt migránsok. Ausztria határellenőrzést jelentett be. A rendőrség több mint 250 külföldivel szemben intézkedett.

Merkel: menedéket adunk azoknak, akik arra szorulnak


(00:50) Németország 16 tartománya egyetért abban, hogy menedéket akarnak adni azoknak, akik arra szorulnak, és ennek érdekében mindent meg fognak tenni, ami emberileg lehetséges - mondta Angela Merkel kancellár a tartományi elöljárókkal tartott megbeszélését követően. Merkel ugyanakkor azt is leszögezte, hogy akik számára "nincs perspektívája a maradásnak", azoknak el kell hagyniuk Németországot.

Horgosnál normalizálódott a helyzet


(00:10) A tüntetők többsége időközben nyugovóra tért a kerítés tövében a Horgosnál lévő kis határátkelőhelynél - jelentette az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója. Már csupán két tucatnyian néznek farkasszemet a magyar oldalon lévő készenlétis rendőrökkel és arabul próbálják őket meggyőzni arról, hogy nyissák meg a határt - tette hozzá. A tudósító szerint a tömeg feloszlott.

Nem lehet mindenkit maradéktalanul ellenőrizni


(23:21) Rendkívül ésszerű lépésnek nevezte az Ausztria határain éjféltől életbe lépett ellenőrzéseket az osztrák kancellár. Werner Faymann hangsúlyozta: az ellenőrzést megfelelő tapintattal végzik majd. Amennyiben háromezer ember érkezik, és sürgősen gyógyszerre van szükségük, akkor teljes mértékben nem tudják ellenőrizni őket a hatóságok, azonban ha tízen jönnek, akkor maradéktalanul megteszik - jelentette ki a kancellár. A Magyarországgal való közös munka több szinten is zajlik, azonban szerinte nem működik jól, például Ausztria Magyarországtól nem kapja meg a szükséges információt arról, hogy hány menekült érkezik Magyarországról Ausztriába. Magyarország más politikát folytat, úgy gondolja, hogy kerítés építésével "elintézett a dolog" - mondta a kancellár, aki szerint kerítés helyett a külső uniós határokon kellene úgynevezett hot spotokat felállítani, ahol az emberek menedékkérelmet nyújthatnának be.

Szerbia nem tudja egyedül megoldani a kialakult helyzetet


(22:45) Ezt állított a szerb belügyminiszter, Nebojsa Sztefanovics Horgoson tartott sajtótájékoztatóján - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója. Hozzátette, Szerbia nem fog erőszakot alkalmazni, a menekültek minden jogát be fogja tartani. A belügyminiszter elmondta: szerdán magyar kollégájával tárgyal, hogy megoldás születhessen a Horgoson rekedt emberek sorsának rendezésére. A tudósító elmondta, hogy a közelben lévő kishatárnál azonban továbbra is tüntetnek a bevándorlók.

Elindultak az első autóbuszok a szerb-macedón határról a horvát határ felé


(22:45)  A beszámoló szerint azok a busztársaságok, amelyek korábban Belgrád és a magyar határ felé szállították a migránsokat, felismerve az új helyzetet, azaz hogy Magyarország lezárta a határt, és ott már nem tudnak átmenni a Közel-Keletről érkezők, új járatokat indítottak a vajdasági Sid felé. Az első buszok már elindultak, de további tucatnyi busz várakozik, hogy elindulhasson - közölte az RTS helyszíni tudósítója. A buszok nagyjából a hajnali órákban fognak megérkezni. 9-10 ezer forintnak megfelelő euróért szállítják a migránsokat a horvát határra - állította az M1 helyszíni tudósítója.

Álhírek terjednek a migránsok között a határnyitásról 


(21:43) Kedd este többször is elterjedt az M5-ös autópályán fekvő horgosi határátkelőn várakozó migránsok között a hír, hogy megnyitották az egyik átkelőt, ezért nagy számban kezdtek futni az említett létesítmény felé, ahol végül csalódniuk kellett. A horgosi határra továbbra is buszokkal érkeznek a migránsok, akik a helyzetfelmérés után csatlakoznak a rögtönzött sátortáborban pihenőkhöz, vagy a határt lezáró kapunál tiltakozókhoz.

Nem tartható sokáig a jelenlegi állapot, hiszen a határ lezárásával megbénult az egyik legfontosabb Európába vezető útvonal - mondta Varga Tibor, a migránsokat segítő Kelet-Európa Misszió munkatársa. Szerinte, ha ez így folytatódik, azaz egyre több migráns érkezik, a határ pedig zárva marad, akkor katasztrofális helyzet alakulhat ki.

Ponta: a magyarországi döntéshozók nem jobbak, mint a szíriaiak, vagy a líbiaiak 


(21:16) A román miniszterelnök szerint a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak, vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók. Victor Ponta egy Facebook-bejegyzésben reagált kedd este a nap során kibontakozott magyar-román diplomáciai pengeváltásra.

Kijelentette, nem kíván a magyar kormány képviselőinek "provokációira" válaszolni, de - mint fogalmazott - érthető módon "emberként és európai polgárként" felháborodik azok miatt a magyar intézkedések miatt, amelyekhez hasonlókat "Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott". Kijelentette: sok más európai vezetőhöz hasonlóan ő is feladatának érzi, hogy bírálja Magyarország legmagasabb rangú vezetőinek megnyilvánulásait.

Több mint 250 külföldivel szemben intézkedtek


(21:00) A rendőrség a megfelelő erőkkel biztosítja a kerítést Röszkén, ahol a migránsok egy nagyjából "százfős aktív magja" próbálja hergelni a többieket, és elutasítják a menedékkérelem benyújtását - jelentette ki Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Közölte: a rendőrség komoly erőkkel van jelen az egész szerb határszakaszon.

A bevándorlók az első napon több mint 70 menekültügyi kérelmet nyújtottak be. Közülük a hatóságok mintegy negyvenet elutasítottak - mondta. Bakondi György kitért arra is, hogy a kedden hatályba lépett szigorúbb jogszabályok nyomán - többek között a kerítés megrongálása miatt - a rendőrség több mint 250 külföldivel szemben intézkedett.

Kelemen Hunor: a kerítés nem a románokat és a magyarokat választja el egymástól 


(20:50) Nem a románokat és a magyarokat választja el egymástól a határon építendő kerítés - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden a Maszol.ro portálnak. A politikus arra a bejelentésére reagált, hogy Budapest kiterjesztené az ideiglenes határzárat a román-magyar határ egy szakaszára is.

Románia: Magyarország el akarja terelni a figyelmet saját problémáiról  


(20:14) Magyarország "mesterséges vitába próbálja belerántani Romániát, hogy elterelje a figyelmet a bevándorlók problémájának alapkérdéseiről, és arról az elszigetelődésről, amelyet a magyar fél által hozott intézkedések eredményeznek" - hangoztatta a román külügyminisztérium kedd este kiadott közleményében. A Pontosítás címet viselő dokumentum szerint "megengedhetetlen és ellentétes a két ország közötti stratégiai partnerséggel" az a mód, ahogyan a magyar fél eljárt keddi intézkedései és üzenetei révén.

Rögtönzött sátortábor alakult ki a lezárt horgosi határátkelőnél 


(19:36) Rögtönzött sátortábor alakult ki az M5-ös autópályán fekvő Horgos 1 nevű határátkelő szerbiai oldalán, ahol jelenleg legalább háromezer migráns tartózkodik - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója kedd este. A menekültek egy része, főleg a nők és a gyerekek a sátorokban pihennek, miután a napot a másik határátkelőhelyen való hiábavaló várakozással töltötték. A Horgos 2 nevű közúti átkelőt a magyar hatóságok kedd hajnali fél egykor lezárták, ott azóta nem lehet átmenni, egyelőre a rendes forgalom is szünetel.

Szijjártó: Magyarország üdvözli a német javaslatterv egy részét 


(19:17) Magyarország üdvözli, hogy az európai menekültválsággal kapcsolatban megfogalmazott német javaslatok között kettő olyan is van, amelyet a magyar kormány is az első számú teendők közé sorol - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva kedden. Szijjártó Péter Sigmar Gabrielnek arra a négypontos javaslattervére reagált, amelyet a német alkancellár az Európai Unióra háruló bevándorlási nyomás hatékony kezelése érdekében vázolt fel.

Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális bevándorlók a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, az M5-ös autópályát lezáró kordonok előtt, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Illegális bevándorlók a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, az M5-ös autópályát lezáró kordonok előtt, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 15-én. MTI-fotó: Sóki TamásUniós csúcs lehet a jövő héten, az EP sürgősséggel tárgyalhatja a kérdést 

(18:58) Csütörtökön fogja bejelenteni Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy összehívja-e az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóját a migrációs válság miatt. Ezt a lengyel politikus maga tudatta kedden az egyik népszerű közösségi oldalon.

Tusk világossá tette, hogy a tagállami vezetőkkel folytatott egyeztetések folyamán többen is kérték, hívjon össze rendkívüli csúcstalálkozót.

A Horgosnál várakozó migránsok egy csoportja busszal visszaindult Magyarkanizsára 


(18:50) Menekültek egy csoportja visszaindult Magyarkanizsára, az ottani pihenőhelyre az értük küldött busszal a röszkei áteresztő pont szerbiai oldaláról - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről kedd késő délután. A tudósító egy újabb buszt is látott a helyszínre érkezni. Elmondása szerint a menekültek egy része még bízik a határ megnyitásában, aki nem, az feltehetően Horvátország felé indul majd el, amit többen már meg is tettek.

Az osztrák államfő fogadta a bécsi magyar nagykövetet 


(18:40) Hivatalában fogadta Heinz Fischer osztrák államfő Perényi János bécsi magyar nagykövetet, hogy bemutassa az aktuális menekültválsággal kapcsolatos osztrák álláspontot - közölte az elnöki hivatal kedden. Az osztrák belügyminisztériummal való egyeztetés alapján az államfő szorgalmazta a két ország biztonsági hatóságainak haladéktalan és rendszeres információcseréjét, amely "szükséges a jelenlegi probléma megoldásához".

Európai Bizottság: az osztrák intézkedések "első látásra" összhangban vannak Schengennel


(18:21) A határellenőrzés átmeneti visszaállításáról hozott osztrák intézkedések "első látásra" összhangban vannak a schengeni szabályokkal - állapította meg keddi közleményében az Európai Bizottság. A közlemény szerint az uniós javaslattevő-véghajtó intézmény arról kapott tájékoztatást, hogy Ausztriának szerdától szándékában áll átmeneti jelleggel visszaállítani a határellenőrzést különösen a magyar határon, de az olasz, a szlovák és a szlovén határon is.

Merkel: nem hiba barátságosan bánni a menedékkérőkkel


(17:43) Elfogadhatatlan az az érvelés, hogy azért erősödött fel a menekülthullám, mert Németországban barátságosan bánnak a menedékkérőkkel - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. "Nagyon őszintén mondom: ha most még bocsánatot is kellene kérnünk azért, mert barátságos arcot mutatunk egy vészhelyzetben, akkor ez nem az én országom" - jelentette ki Angela Merkel az osztrák kancellárral, Werner Faymannal folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján.

Bekérették a KKM-be a román nagykövetség ügyvivőjét 


(17:31) Hivatalába kérette a budapesti román nagykövetség ügyvivőjét Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

A tárca keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: miután Victor Ponta, Románia miniszterelnöke "újfent bárdolatlan stílusban nyilatkozott" Magyarországnak a migrációs helyzet kezelésére irányuló erőfeszítéseiről, Magyar Levente bekérette az ügyvivőt, és a kormány nevében hangot adott afölötti értetlenségének, hogy Románia miniszterelnöke még mindig "magyarellenes hazudozással kívánja menteni belpolitikai és megkérdőjelezett személyes erkölcsi tekintélyét".

Rendőrök ételt osztanak migránsoknak az M5-ös autópálya közelében kialakított áteresztő ponton 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Rendőrök ételt osztanak migránsoknak az M5-ös autópálya közelében kialakított áteresztő ponton 2015. szeptember 15-én. MTI-fotó: Sóki Tamás


Idén eddig 44 693 kiskorú nyújtott be menedékkérelmet


(17:07) Növeli a kísérő nélkül érkező kiskorúak ellátásához szükséges gyermekvédelmi kapacitásokat a kormány - közölte kormányszóvivő Szegeden.

Kovács Zoltán elmondta: az idei évben eddig 44 693 kiskorú nyújtott be menedékkérelmet Magyarországon, közülük mintegy 8600-an felnőtt hozzátartozó nélkül érkeztek. Hozzátette: 2015-ben eddig 51 kiskorút részesítettek a magyar hatóságok nemzetközi védelemben, őket nevelőszülőknél, illetve a gyermekvédelmi rendszerben helyezték el.

"Mindenkiről igyekszünk gondoskodni, a gyermekek a jelenlegi helyzetben is különleges elbánásban részesülnek" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Ausztria éjféltől határellenőrzést vezet be több határszakaszon


(17:00) Ausztria éjféltől ideiglenesen határellenőrzést vezet be, az intézkedés elsősorban a magyar, az olasz, a szlovén és a szlovák határt érinti - jelentette be kedden a bécsi belügyminisztérium.

Román külügyminisztérium: nem helyes kerítést építeni két EU-tagállam közé 


(16:22) A román külügyminisztérium szerint az Európai Unió két stratégiai partnerségben levő tagállama közé kerítést építeni "nem helyes lépés politikai szempontból, az európai szellemiség szerint". A minisztérium kedden honlapján közölte, hogy Magyarország külügyminisztériuma kevéssel a nyilvános bejelentés előtt tájékoztatta a román külügyminisztériumot a két ország határára tervezett kerítés építésének előkészületeiről.

Az Európa Tanács főtitkára érdeklődik


(16:18)  Levelet ír Orbán Viktor miniszterelnöknek Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, hogy megkaphassa és megvizsgálhassa a migrációs válság miatt módosított jogszabályok végső, hatályos szövegét. Ezt maga a norvég politikus közölte kedden.

"Aggaszt a jogszabály-módosítások sorozata Magyarországon, amely a többi között lehetővé teszi, hogy a kormány a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet hirdethessen ki" - fogalmazott közleményében Jagland.

A főtitkár emellett garanciákat vár a miniszterelnöktől arra, hogy Magyarország a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet idején is elkötelezett marad az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségei mellett.

Körülbelül háromezren várakoznak a röszkei áteresztő pont szerbiai oldalán 


(16:15) Mintegy háromezer migráns várakozott kedd délután a röszkei áteresztőpont szerbiai oldalán, akik időnként megdöngették az átjárót lezáró vaskaput, és azt skandálták: "kinyitni, kinyitni, kinyitni" és "Németország, Németország". A migránsok egy része éhségsztrájkkal tiltakozik az ellen, hogy nem folytathatja útját Németországba, mert Magyarország lezárta határait. Többen is azt kérdezték az újságíróktól, miért most zárták le a határt, hiszen társaik előző nap még át tudtak menni.

Röszke, 2015. szeptember 15. Rendőrök őrzik a megrongált műszaki határzáron átjutott illegális bevándorlókat a röszkei átkelő közelében 2015. szeptember 15-én. A 16 tagú csoport tagjai először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak azon. A rendőrök elfogták, majd előállították őket. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Rendőrök őrzik a megrongált műszaki határzáron átjutott illegális bevándorlókat a röszkei átkelő közelében 2015. szeptember 15-én.  MTI-fotó: Máthé Zoltán


Szegedi Törvényszék: nem lesznek konténertárgyalók 


(16:11) Nem konténerekben, hanem a Szegedi Törvényszék, illetve a Szegedi Járásbíróság Széchenyi téri épületében fogják tárgyalni az illegális határátlépők és a kerítésrongálók büntetőügyét, illetve plusz két tárgyalót alakítanak ki a rendőrségen - jelentette ki a Szegedi Törvényszék elnöke keddi sajtótájékoztatóján a csongrádi megyeszékhelyen.

Tárkány-Szűcs Babett közölte: ugyanakkor a menedékkérelmek elutasítására benyújtott fellebbezések elbírálására illetékes Szegedi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság, ha azt szükségesnek tartja, távmeghallgatás, illetve távtolmácsolás keretében hallgatja meg az érintett migránsokat.

Jelentősen emelkedett a migrációval kapcsolatos eljárások száma 


(15:39) Jelentősen emelkedett az illegális migrációval kapcsolatos eljárások száma a Szegedi Járási Ügyészségen az elmúlt évhez képest - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI érdeklődésére. Szanka Ferenc közölte, a Szegedi Járási Ügyészégen 2014-ben embercsempészés bűntette miatt 148 eljárás indult, idén szeptember közepéig már 217 ügy volt, ezek közül augusztusban 36, míg szeptember első két hetében 16. Tavaly jogellenes tartózkodás vétsége miatt három, idén 167 esetben jártak el a Szegedi Járási Ügyészség munkatársai.

Szerbia nem akar a menekültválság egyedüli áldozatává válni


(15:38) Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint Belgrád számára elfogadhatatlan, hogy más államok visszaküldjék Szerbiába a menekülteket, miközben további menedékkérők érkeznek az országba. "Szerbia nem kívánja tovább élezni a menekültválságot, tovább kíván tárgyalni a közös megoldásról, de azt elutasítja, hogy egyedüli áldozatává váljon a helyzetnek" - jelentette ki a politikus kedden Prágában, miután vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel találkozott. A miniszter ezzel a magyar-szerb határ lezárására utalt.

Röszke, 2015. szeptember 15.Migránsok a lezárt M5-ös autópályán, a Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán 2015. szeptember 15-én.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Migránsok a lezárt M5-ös autópályán, a Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán 2015. szeptember 15-én.MTI-fotó: Máthé Zoltán


Bírál a Nemzetközi Migrációs Szervezet


(15:10) A Magyarország déli határát átlépő bevándorlók ügyének kezelése "úgy tűnik, mintha" szembemenne az országnak az ENSZ és az EU tagállamaként vállalt kötelezettségeivel a menekültek és a menedékjog szabályozását illetően - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden.

Magdalena Majkowska-Tomkin, a szervezet budapesti irodájának vezetője úgy nyilatkozott a Reutersnak, hogy Magyarországnak kötelezettségei vannak, és úgy látszik, az új szabályozás ezeknek ellentmond.
A nemzetközi kötelezettségek között említette az ENSZ menekültekre vonatkozó konvencióit és a menedékjogra, valamint a bűnügyi eljárásokra vonatkozó uniós előírásokat.

Több embercsempészt is feltartóztattak


(15:04) Négy migránst akart pénzért Szegedről Budapestre vinni autójával egy szarvasi pár hétfőn, és egy mikrobuszban szíreket fuvarozó férfi is fennakadt az ellenőrzésen Gyálon. A gyanúsítottak ellen embercsempészet miatt indult eljárás - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális bevándorlók az áteresztő pont közelében, a Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Illegális bevándorlók az áteresztő pont közelében, a Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán 2015. szeptember 15-én.  MTI-fotó: Máthé Zoltán


Hiányolja a magyar tájékoztatást a szerb miniszter


(14:50) A magyar kormány nem egyeztetett a szerb kabinettel arról, hogy mi fog történni a határvédelmi szigorítások után, és senki nem számított arra, hogy ennyi ember reked majd a "senki földjén" - jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden Horgoson. Hozzátette: arról sem tudtak, hogy lezárják a forgalom elől a horgosi és a királyhalmi átkelőt.  Elmondta, hogy attól tart, a dolgok "kicsúszhatnak a hatóságok ellenőrzése alól". Ugyanakkor reményének adott hangot, hogy Magyarország mégis megnyitja a határt. Közben a szerb rendőrség lezárta a horgos-röszkei nemzetközi határátkelőhelyre vezető autópálya egy részét, mert a migránsok több száz fős csoportja, megunva a várakozást a régi határátkelőnél, elindult a sztrádán az új felé.

A magyar-román határra építendő kerítésről döntött a kormány


(14:26) A magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól "ésszerű távolságig" húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter hozzátette: az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon lévő kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.

Migránsok zárják el az M5-öst


(13:19) Az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei, valamint az ásotthalmi határátkelőhelyen is szünetel a forgalom - A rendőrség azt tanácsolta az utazóknak, hogy válasszák a tompai vagy a tiszaszigeti határátkelőhelyet, ez utóbbi 7-től 19 óráig vehető igénybe. A  röszkei autópálya-határátkelőhely működését biztonsági okokból kellett felfüggeszteni, miután a szerb oldalon feltehetően egy külföldiekből álló csoport tagjai elzárták a ki- és a belépősávokat. Az ORFK korábbi közleménye szerint a régi 5-ös úton Röszkénél, illetve Ásotthalmon a határforgalom azért szünetel, mert a szerb területen kialakult helyzet miatt a határátlépés feltételei nem biztosíthatók.

Hatályba lépett a válsághelyzetről szóló kormányrendelet 

(12:48) Kedd déltől életbe lépett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet, a dokumentum megjelent a Magyar Közlönyben. A rendelkezés Bács-Kiskun és Csongrád megyére érvényes, legfeljebb március 15-éig.

A rendelet az idegenrendészetért és menekültügyért is felelős belügyminiszter feladatául szabja, hogy haladéktalanul gondoskodjon a rendelet és a válsághelyzettel összefüggő jogszabályi rendelkezések tartalmáról való tájékoztatásról. A tájékoztatást a közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint - lehetőség szerint - a körzeti, helyi műsorszolgáltatók és legalább egy országos napilap közreműködésével, a lehető legrövidebb időn belül közzé kell tenni.

Az országos rendőr-főkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője a válsághelyzet elrendelését követően legalább 15 naponként közösen tájékoztatja az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról - rendelkezett a kormány.

Görögöknek magyarázza a magyar miniszter a migránshelyzet kezelését


(12:17) A bevándorlás problémáját Európán kívül kellene kezelni, máskülönben folyamatosan újabb menekültszámokról és a menekültek elosztásáról fogunk beszélni - nyilatkozta Trócsányi László igazságügyi miniszter az in.gr című görög hírportálnak. A tárcavezető a Frontex - azaz az Európai Unió határvédelmi ügynöksége - megerősítése mellett foglalt állást, és olyan megoldásokat sürgetett, amelyek megakadályozzák a tömeg beáramlását Európába.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány két megyére


(11:25) Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet hirdetéséről döntött a kormány két megyére: Csongrádra és Bács-Kiskunra - ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő jelentette be. A rendelkezés 12.30-13 óra körül lép hatályba.


A szóvivő hangsúlyozta, a kormány azt várja, hogy az új határzár, az odavezényelt rendfenntartók és az új szabályok csökkentik a bevándorlást. Kovács Zoltán hozzátette, mindez, vagyis a migrációs helyzet kezelése sok pénzbe kerül – nem csak a  kerítés felépítése elsősorban, hanem az ilyenkor adódó feladatok ellátása. Idén ezekre Magyarország 200 millió eurót költött, míg az EU-tól eddig 7 millió eurós támogatás érkezett.

A sajtótájékoztatón részt vett Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki az elmúlt időszak adatait ismertetve elmondta, több mint hetven országból érkeztek idén Magyarországra migránsok.


Egyre feszültebb a helyzet Horgoson


(11:02) Fogy a migránsok türelme, mivel továbbra is zárva tart a Horgos 2 határátkelő. Reggel hét órakor kellett volna nyitnia az átkelőnek, ez nem történt meg. Segélyszervezetek a helyszínen ételt és italt osztanak az itt lévő bevándorlóknak - számolt be az M1 helyszínen lévő tudósítója.

Megnyílt az áteresztő pont Röszkén


(10:39) Megkezdték a menekültek beeresztését Röszke közelében, az autópályánál található határátkelő mentén a magyar hatóságok által kialakított áteresztő pontba. A NATO-kerítéssel körbevett és lakókonténerekkel berendezett tábor az a terület ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják annak elbírálását is.

Zavartalan a forgalom Hegyeshalomnál az M1-esen 


(10:29) A határzár feloldásával a rendőrség megszüntette a terelést a 165-ös kilométernél az M15-ös autóút felé.

A rendőrség hétfő délután óta terelte az autókat Rajka irányába, miután az osztrák hatóságok hétfőn 13 óra 50 perckor mindkét irányban lezárták a sztrádát Hegyeshalomnál a menekültáradat miatt.

Időszakosan lezárják az M5-öst a határnál


(10:15) A rendőrség vaskordonokkal időről időre lezárja az M5-ös autópálya mindkét oldalát a magyar, illetve a szerb határellenőrzési pont közötti területen, amíg a határ szerb oldalán táborozó menekülteket átirányítják a határátkelő előtt az áteresztő pontra.

A hatóságok az autópályánál lévő határátkelő közvetlen közelében alakították ki azt a területet, ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket és meg is várhatják annak elbírálását.

Ugyanakkor a terület egyelőre még nem nyílt meg, és ezért több száz migráns "torlódott fel" a kapujában, beengedésre várva.

Több helyen is megrongálták a határzárat


(10:00) Az M1 Röszkén lévő tudósítója szerint már több helyen is megrongálták a határzárat. Eközben Hegyeshalomnál az 1800 nemrégiben érkezett migráns körülbelül fele már átért Ausztriába. Délután még érkezik egy vonat Röszkéről.

Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális bevándorlók az áteresztési pontnál Röszkénél, a röszke-horgosi magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Mohai Balázs

Illegális bevándorlók az áteresztési pontnál Röszkénél, a röszke-horgosi magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 15-én.  MTI-fotó: Mohai Balázs


Készül az egyik áteresztési pont Röszkénél


(09:49) Készül az egyik úgynevezett áteresztési pont Röszkénél, az autópályán található határátkelő közelében - tapasztalta a helyszínen kedden az MTI tudósítója. A magyar hatóságok konténereket állítottak fel, ám egyelőre senkit nem engednek be a területre.

Szünetel a röszkei és az ásotthalmi határátkelőhelyek működése


(09:20) Szüneteltetik a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelő működését kedd reggel 7 órától - jelentette be Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője. 

Az intézkedésre a szerb oldalon kialakult helyzet miatt került sor, mivel a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak. A határátkelőhelyek működésének szüneteltetéséről a szerb hatóságokat értesítették. Ha a működéshez szükséges feltételek biztosítottá válnak, akkor az ORFK vezetője dönthet arról, hogy az átkelőhelyeket ismét megnyitják a forgalom előtt.

Több mint másfél ezer migránssal futott be vonat Hegyeshalomra


(09:19) Újabb migránsokat szállító vonat érkezett Röszkéről Hegyeshalomra, a szerelvényről körülbelül 1800-an szálltak le az osztrák határnál fekvő településen - hangzott el az M1-en. Nickelsdorfnál húsz busz várakozik, hogy továbbvigye őket Ausztria belsőbb részei felé. A migránsok gyalog indultak a határátkelőhöz.

Közben a szerb-magyar határon Horgos 2 határátkelő továbbra is zárva van.

Egyre több migráns vár arra, hogy belépjen Röszkénél


(08:45) Növekvő számú migráns, mintegy háromszáz személy vár arra a régi horgos-röszkei, azaz a Horgos 2 nevű határátkelőhelyen, a szerb oldalon, hogy beléphessen Magyarországra.

Rogán: ki kell hirdetni a válsághelyzetet


(08:14) A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal szerint a lehető leggyorsabban ki kell hirdetni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A politikus erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt kedden reggel, órákkal azt követően, hogy hatályba lépett az e kategóriát bevezető jogszabály-módosítás.

Átvágták a kerítést a szerb-magyar határon


(07:30)  Migránsok megrongálták a határzárat kedden reggel, a röszkei átkelőtől néhány száz méterre - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában. A 16 tagú csoport tagjai először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak azon. Rongyokat tettek a drótokra, minden bizonnyal azért, hogy ne sérüljenek meg, amikor átmásznak az akadályba vágott résen.  Az ott járőröző rendőrök elfogták, majd előállították a csoport tagjait - hangzott el a műsorban.

Keddtől a korábbinál szigorúbb szabályok vonatkoznak a határzárat megrongálókra, akiket kiutasíthatnak az országból. A csatorna tudósítója arról is beszámolt, hogy a határ fölött rendőrségi helikopter köröz, a kerítésnél pedig táblák vannak, amelyek megmutatják, merre van a hivatalos átkelőhely.

Még zárva az M1-es Hegyeshalomnál


(7:20) Továbbra is zárva az M1-es autópálya a hegyeshalmi határátlépési pontnál, a forgalmat a rendőrség tereli. A forgalmat - ahogy hétfőn is - a 165-ös kilométernél Rajka felé az M15-ös autóútra terelik. Felhívták a figyelmet, hogy aki Ausztriába szeretne utazni, válassza a jánossomorjai vagy a soproni határátlépési pontokat.

Kiürült a Keleti pályaudvar


(06:44) A fővárosban teljesen kiürült a Keleti pályaudvar, megszűnt az elmúlt hetekre jellemző áldatlan állapot. Hajnalban még szalagkorlát volt az aluljáróban, mostanra - a korábban itt lévő sátrakhoz hasonlóan - ezt is elbontották. A segélyszervezetek még a helyszínen vannak.

Szerbiában több százan tartanak még a magyar határ felé


(06:10) Horgosnál a szerb oldalon mintegy kétszáz migráns várja, hogy beléphessen Magyarországra. Az út szélén végég sátrak láthatók, a bevándorlók itt várják a határátkelő megnyitását. A magyar határőrség hétfő este - nem sokkal a határvédelmi szigorítások életbelépése előtt - közölte a határátkelőhelyen tartózkodó migránsokkal: a zöldhatáron 35 méterenként egy-egy rendőr vagy katona áll, ezért ne próbáljanak meg ott átjutni Magyarországra.

Az M1 tudósítója szerint 3-4 ezer menekült érkezhet a nap folyamán a észak-vajdasági területekre. Jeleleg is több százan tartanak még a magyar határ felé Szerbiában: a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóba hétfőn kétezren érkeztek, ők még nem értek el Horgosig, az MTI tudósítója pedig több tucatnyi olyan migránssal találkozott kedd éjszaka, aki a síneken gyalogolt a határátkelőhely felé.

A határátkelő magyar oldalán nyugalom van, nem tudni, hogy a határátkelőhelyen vagy az áteresztőpontokon próbálnak majd Szerbia felül a bevándorlók bejutni az országba.

A röszkei vasútállomásra hajnali négy órakor érkezett egy vonat, amelyre azóta is folyamatosan szállnak fel a migránsok, a 16 kocsiból álló szerelvény a tervek szerint rövidesen indul Nyugat-Magyarországra. A gyűjtópont közben szinte teljesen kiürült, a segélyszervezetek egy része is elhagyta a helyszínt.

Hegyeshalomnál tegnap körülbelül 13 ezer migráns lépte át a határt, a hajnali vonattal mintegy 1500-an érkeztek. Rendőri kísérettel értek a határhoz, onnan a nickeldorsfi gyűjtőpontra mentek. Reggel nyolc óra körül érkezik az újabb vonat.

Éjféltől hatályba lépett a jogi határzár. Többek között önálló büntetőjogi tényállás lett a határzár tiltott átlépése, megrongálása és az azzal kapcsolatos építési munka akadályozása, emellett sokkal szigorúbb büntetést kaphatnak az embercsempészek.

Mindenki átjutott még éjfél előtt a zöldhatáron


(00:15) Éjfél óta nem a síneken indulnak meg a migránsok, hanem a közúti határon. A zöldhatár túloldalán várakozók közül mindenki átjutott még Magyarországra - jelentette az M1 tudósítója Horgosról. Hétfőn közel 72 autóbusz indult Szerbiából Magyarországra.

A hétfői eseményekről bővebben itt olvashat.