Teherbírásának határához érkezett Németország a német közlekedési miniszter és az alkancellár szerint is

Németország teherbírásának határához érkezett a menekültek befogadása terén - jelentette ki vasárnap Berlinben Alexander Dobrindt közlekedési miniszter, aki úgy véli hosszú idő kell ahhoz, hogy a jelenlegi nehéz helyzeten úrrá legyenek. Az alkancellár szerint a menekültválságban tanúsított európai tétlenség a teljesítőképessége határára taszítja Németországot.

A bajor politikus - aki a konzervatív CDU/CSU pártszövetség kisebbik párta, a CSU egyik vezetője - a dpa német hírügynökség által ismertetett nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Németországnak félreérthetetlenül ezt a jelzést kell küldenie. "Hatékony intézkedésekre van szükség a menekültek áradatának megfékezésére" - jelentette ki.

Alexander Dobrindt. Fotó: EPA/Michael KappererAz általa javasolt intézkedések között említette a miniszter azoknak az országoknak a megsegítését, ahová a menekültek válsághelyzetükből először érkeznek, továbbá Németország határainak védelmét. Dobrindt szerint ez utóbbira azért van szükség, mert - mint fogalmazott - az Európai Unió teljes kudarca miatt az unió külső határainak védelme nem működik.

A menekültválság leküzdése érdekében Németország a sokszorosát tette annak, mint valamennyi más európai ország - hangsúlyozta. A bajor CSU több politikusa, köztük Horst Seehofer tartományi miniszterelnök az elmúlt napokban élesen bírálta Angela Merkel kancellárt a Magyarországról elindult menedékkérők befogadása miatt. Dobrindt nyilatkozatával egy időben a német tartományi belügyminiszterek - pártállástól függetlenül - a Németországba érkezett menekültek elszállásolásának területén kialakult káoszra figyelmeztettek.

Az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója elé időzített nyilatkozatban a tartományi belügyminiszterek konzultációs szervezetének vezetője, a szociáldemokrata Roger Lewentz a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva kijelentette: a tartományokat teljes mértékben meglepte a Magyarországon tartózkodó menekültek beutazásának engedélyezése. "Időre lett volna szükségünk ahhoz, hogy felkészüljünk erre" - hangoztatta szociáldemokrata politikus, utalva arra, hogy a tartományokat előzetesen kellett volna tájékoztatni.

A rajna-pfalzi belügyminiszter kijelentette, hogy a tartományok a menekültek elszállásolása terén teherbíró képességük határához érkeztek. "A menekültek beáramlásának sebességével egyedül már nem tudunk megbirkózni " - fogalmazott a szociáldemokrata politikus, utalva arra, hogy a szövetségi kormány részéről még több támogatásra lenne szükség.

A Welt am Sonntag információi szerint a tartományi belügyminiszterek a menekültek befogadásával kapcsolatban biztonsági kockázatokra is figyelmeztettek. Megfelelő regisztrálás nélkül beutazhatnak olyan személyek is, akik másokat veszélyeztethetnek - mutattak rá a lap szerint a miniszterek.

A német szövetségi bűnügyi hivatal olyan jelzések birtokában van, amelyek arra utalnak, hogy a menekültek között terrorista szervezetek harcosai is lehetnek - emlékeztetett a dpa, hozzátéve ugyanakkor, hogy erre vonatkozó konkrét bizonyítékokkal a hivatal nem rendelkezik. Sátrakat állítanak fel és az olimpiai csarnokban rendeznek be szükségszállást a menekültek számára Münchenben, miután egy nap alatt becslések szerint 13 ezren érkeztek a városba.

Német alkancellár: Németország eléri teljesítőképessége határait

Németország eléri teljesítőképessége határait a menekültek befogadása terén - jelentette ki vasárnap Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter a Der Tagesspiegel című berlini lapnak adott interjújában.  "Ez igaz: a menekültválságban tanúsított európai tétlenség a teljesítőképessége határára taszítja Németországot" - mondta a CDU/CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke.

Nem is annyira a menekültek száma, hanem az érkezésük sebessége jelenti a fő problémát a német hatóságoknak - hangsúlyozta Gabriel a lap honlapján megjelent interjúban.

A hazájukat elhagyó koszovóiak és albánok, valamint az Európába érkező szíriaiak, afgánok és eritreaiak legfőbb célpontja Németország, ahova a berlini kormány előrejelzése szerint az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet. Szombaton egyedül Münchenbe mintegy 13 ezren érkeztek.

Az alkancellár szerint Németországnak és Európának 1,5 milliárd euró azonnali segélyt kellene elkülönítenie a jordániai és libanoni menekülttáboroknak. A tárcavezető emellett arra sürgette az Egyesült Államokat és a Perzsa-öböl menti államokat, hogy hasonló mértékben járuljanak hozzá a menekültek ellátásához.

"Elfogadhatatlan, hogy néhány héten belül eurók százmilliárdjait lehet mobilizálni bankok kisegítésére, a nemzetközi közösség azonban ennek az összegnek a töredékét sem képes összeszedni emberek megmentésére" - hangoztatta Sigmar Gabriel.

Dieter Reiter, München főpolgármestere szombaton segítségnyújtásra szólította fel a többi német tartományt. Bírálta, hogy noha a helyzet alakulását napok óta előre lehetett látni, Észak-Rajna-Vesztfália kivételével más tartomány eddig nem vett át migránsokat Bajorországtól. "Csalódással tölt el, hogy olyan helyzet felé haladunk, amikor azt kell mondanunk: nincs több helyünk az érkező menekülteknek" - jelentette ki.Szombaton becslések szerint 13 ezren érkeztek a városba.

A főpolgármester felhívása nyomán több tartomány segítséget ajánlott fel. Az önálló tartománynak számító Berlin bejelentette, hogy Bajorország segítségére siet. A fővárosból különvonatot indítottak Münchenbe több száz menekült elszállítására. Alsó-Szászország tartományi kormánya pedig közölte, hogy szükségszállásokat hoztak létre a Bajorországból érkezendő menekültek elszállásolására. Értesülések szerint a német tartományok miniszterelnökei rendkívüli találkozót terveznek a kialakult válsághelyzet megvitatására.