Juncker nagyobb szolidaritást szorgalmaz a nyitott határok megőrzése érdekében

A nyitott határok megőrzéséhez több Európára és szolidaritásra van szükség a menekültválság kezelésében - fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnap az egyik népszerű közösségi oldalon közzétett szöveges üzenetében.

Juncker azt is közölte, hogy telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral.

Mindezt a luxemburgi politikus mintegy félórával azt megelőzően tette közzé az interneten, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszter bejelentette: Németország a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a német-osztrák határon.

Nem sokkal korábban Martin Selmayr, Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke azt az üzenetet tette közzé ugyanezen a közösségi oldalon, hogy a schengeni övezeten belüli szabad mozgás kerül veszélybe, ha a tagállamok nem működnek együtt egymással gyorsan és a szolidaritás szellemében a menekültválság kezelésében.

Hétfőn a tagállamok belügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak a migrációs krízisről Brüsszelben. A megbeszélések középpontjában az a javaslat áll, melyet Juncker a héten jelentett be hivatalosan. E szerint a tagországoknak összesen 160 ezer menedékkérőt kellene elosztaniuk egymás között kötelező kvóták alapján Olaszországból, Görögországból és Magyarországról.

Vasárnap Juncker a közösségi médián keresztül azt is tudatta, hogy telefonbeszélgetést folytatott a magyar, a lengyel, a cseh, a szlovák, a lengyel, a lett és a román állam- illetve kormányfővel.