Családon belül vége a színlelt szerződéseknek, de sok kiskapu van

Az ajándékozásnak most a családi otthonteremtési kedvezménynél is nagy szerepe van. Amennyiben a gyerek nevén ingatlan van, megteheti, hogy elajándékozza ingatlanját valamelyik szülőjének, hogy jogosulttá váljon az otthonteremtési kedvezményre.

Megszűntek a korábban gyakorinak számító színlelt szerződések az öröklésnél. Ugyanis, amíg nem lett illetékmentes az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás, addig az adásvételi szerződés illetéke 4 százalék, míg az ajándékozási szerződés illetéke 5 százalék volt. Emiatt régen nagyon sok olyan szerződés született, ami adásvételként jelent meg, de ajándékot leplezett. Mégpedig azért, hogy az érintettek az 1 százalék illetékkülönbözetet megspórolják – mondta el a Napközben Kiss Endre ügyvéd.

Csúnya perek voltak a színlelet szerződésekből

Kiss Endre felhívta a figyelmet arra is, hogy régen nagyon csúnya perek voltak a színlelt adásvételi szerződések miatt. Példaként említette egyik esetét, amikor színlelt adásvételi szerződést készítettek a szülők a gyerekükkel, ám a gyerekük házas volt. A házas feleknél pedig a szerzett vagyon közös vagyonnak minősül attól függetlenül, hogy kinek a nevén van. Amennyiben a szülők ajándékozást foglalnak szerződésbe, akkor a gyerekük ajándékként kapja a vagyont és nem került volna bele a házastársi közös vagyonba, így nem lett volna joga a házastársnak követelni a vagyon felét.

A helyzet rendeződött, de vannak kiskapuk

Az ügyvéd arról is beszélt, hogy a helyzet rendeződött; bár most is vannak kiskapuk, vannak kibúvók, a családi helyzetekből adódóan. Példaként említette, hogy amennyiben két testvér együtt tulajdonosai egy ingatlannak, de az egyik el akarja ajándékozni a részét a másiknak, akkor azt nagyon magas, 9 százalékos illeték terheli.
Hallgass meg!

 

Viszont, ha az egyik testvér elajándékozza a részét a szülők egyikének vagy mindkettőnek, az az ajándékozási szerződés illetékmentes. Csakúgy, mint amikor a szülők elajándékozzák az ingatlanrészt annak a testvérnek, akinek a testvére amúgy is juttatni akarta. Ebben az esetben két szerződés készül, és mindkettő illetékmentes.

Ajándékozás a csok miatt

Az ajándékozásnak most a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) is nagy szerepe van. Amennyiben a gyerek nevén ingatlan van, megteheti, hogy elajándékozza ingatlanját valamelyik szülőjének, hogy jogosulttá váljon az otthonteremtési kedvezményre.

Az ingatlanközvetítők is azt tapasztalják, hogy ezzel a lehetőséggel egyre többen élnek. Kauker János, aki egy veszprémi ingatlanirodát vezet, azt tapasztalja, hogy sok fiatal visszaajándékozza ingatlanját valamelyik szülőjének, a családjukban is megtörtént már ez. „Egy budapesti ingatlan egy-egy negyede a fiam és a lányom nevén volt. A fiam visszaajándékozta nekem a tulajdonrészét, hogy igényt nyújthasson be a csokra” – mondta el az ingatlanközvetítő szakember a Kossuth Rádióban.