Nem tartja megoldásnak a hot spotokat a kormányszóvivő

A kormány mindent elkövet, hogy Magyarországon ne jöjjenek létre úgynevezett hot spotok - olyan migrációs táborok, amelyekben az Európai Bizottság emberei eldöntenék, hogy ki léphet be az unióba -, mert az illegális bevándorlás kezelésének "nem ez a módja" - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A hot spotok („forró pontok") olyan állomások, ahol az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO), a Frontex és az Europol a helyszínen működik együtt a leginkább érintett tagállamokkal, hogy gyorsan azonosítsa és nyilvántartásba vegye a beérkező migránsokat és rögzítse ujjlenyomataikat. Azokat, akik menedéket kérnek, azonnal bevonják a menekültügyi eljárásba, amelynek során az EASO támogató csoportjai segítik a menedékkérelmi ügyek lehető leggyorsabb feldolgozását. Azok esetében, akik nem szorulnak védelemre, a Frontex segíti a tagállamokat az illegális migránsok visszatérésének koordinálásában. Az Europol és az Eurojust támogatást nyújt a fogadó tagállam nyomozásaihoz az embercsempész és emberkereskedő hálózatok felszámolása céljából.

A politikus elmondta: a kormány több lehetőséget vizsgált meg, és végül elvetette a korábban tervezett tranzitzónák létrehozását az országhatár mentén.

"Van egy látható nyomás, hogy Magyarország is úgynevezett hot spotokat hozzon létre", de egészen biztos, hogy a helyzet kezelésének "nem ez a módja" - közölte. Kovács Zoltán elmondta: olyan pontokat természetesen kialakítanak, ahol az érkező migránsok, menedékkérők benyújthatják kérvényüket, és gondoskodnak mindenki ellátásáról, elszállásolásáról.

A kormányszóvivő leszögezte, hogy tarthatatlan állapotok alakultak ki, mert az Európai Unió területére bejutott migránsok nem működnek együtt a hatóságokkal. "Ezt a tarthatatlan állapotot nem a magyar hatóságok idézik elő, hanem az, hogy nem működnek velük együtt, nem várják ki a sorukat. Nemhogy nem türelmesek, végtelenül türelmetlenek ezek a migránsok, akik minél hamarabb el szeretnének jutni valahova" - jegyezte meg kiegészítve azzal, hogy nyilvánvalóan Nyugat-Európában sem tolerálják ezt a magatartást.

Kovács Zoltán közölte, ezek az emberek mindenképpen el fogják érni vágyott célpontjukat, az események pedig láthatóan nemcsak a magyar hatóságokat érik felkészületlenül, hanem az osztrák és a német szerveket is. "Ők is abból indulnak ki, amiből mi, hogy legalább az alapvető, minimális együttműködést az illegális migránsoktól megkapjuk" - mondta, ezek között említve a regisztrációt meg azt, hogy a bevándorlók kivárják a sorukat.

A kormányszóvivő szerint egyes osztrák politikusok a saját államuk által be nem tartott szabályokat kérnek számon Magyarországon, miközben "úgy tűnik, hogy ezen az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon lassan Magyarország az egyetlen, amely megpróbálja betartani az alapvető európai szabályokat, amelyek mégoly elégtelenek is".

Kovács Zoltán kiemelte, helyre kell állítani az európai határellenőrzés hatékonyságát, ami nem lezárást, hanem a zöldhatáron való átkelés megszüntetését jelenti."Az teljes mértékben tarthatatlan, hogy lassan most már az ideérkezők kívánsága szerint alakulnak a dolgok" - jelentette ki a kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában. Felemlítette, hogy ez a hullám mostanra elérte Ausztriát.

Kovács Zoltán kormányszóvivő. (MTI-fotó: Kovács Attila)"Dánia is elkezdi visszaküldeni azokat, akik minden szabályra fittyet hányva úgy gondolják, hogy nekik joguk van továbbmenni Svédországba" - tette hozzá megjegyezve, ezekért a szabadságokért nagyon keményen meg kellett küzdeniük a térség uniós tagállamainak.
Kovács Zoltán a 180 percben