Migrációkutató Intézetet alapít a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium

Migrációkutató Intézet néven kutatóközpontot alapít a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium - tájékoztatta a Századvég pénteken az MTI-t.

Az intézet célja a migráció jelenségének összetett szempontrendszer szerinti kutatása, valamint a migrációs mozgások európai és magyar következményeinek feltérképezése.

Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója. MTI Fotó: Kovács Tamás

Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója. MTI Fotó: Kovács Tamás



Az intézet főigazgatója Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója lesz, aki a szervezet felállítására és vezetésére vonatkozó feladatát jelenlegi munkája mellett látja el.

Az alapítók a Migrációkutató Intézet célját a migráció jelenségének összetett szempontok szerinti, tudományos igényű kutatásában, továbbá közérthető szakmai elemzések készítésében jelölték meg.

Az intézet interdiszciplináris megközelítéssel kívánja vizsgálni a ki- és bevándorlás magyar és európai jelenségét, továbbá kiemelt figyelmet fordít majd a származási és fogadóországok politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális helyzetének tanulmányozására, a migrációs politika jogi vetületére, illetve a bevándorlás geopolitikai és biztonságpolitikai összefüggéseire is.



A Migrációkutató Intézet most kezdi meg saját kutatói bázisának kiépítését, ahol a tervek szerint több, különböző tudományterületről érkező szakember, illetve a migráció szempontjából legjelentősebb kibocsátó régiók és fogadó országok specialistái is helyet kapnak - áll a közleményben.