Nő a terrorveszély lehetősége hazánkban, válsághelyzet kihirdetéséről dönt a kormány - Migránsválság percről percre

Rendőri kísérettel, gyalog mentek át a hegyeshalmi határon a vonattal érkező migránsok. Az osztrák vasúttársaság nem fogad és nem is indít járatokat a Bécs-Hegyeshalom-Budapest vonalon. Szeptember 15-ig el kell készülnie a határzárnak Röszkénél, A migránsok egy része értesült a szigorításról.

Sátrak Röszkén

(22:16) Egyházi felekezetek sátrakat állítottak fel Röszkén az eső miatt, ahol viszonylag nyugodt a hangulat – jelentette késő este az M1 tudósítója. Önkéntesek szendviccsel, gyümölccsel, teával kínálják a migránsokat. A közelben egy mezőgazdasági fóliasátorban tudnak aludni az érkezők.

Hegyeshalomnál csütörtökön mintegy 10 ezer migráns ment át a határon 

(22:15) Az osztrákok a határnál buszokkal várták a migránsokat.  Várhatóan ma még jön egy vonat Győrből és legalább ezer menekült  érkezik Hegyeshalomba. Ők is átmennek Ausztriába - jelentette az M1 tudósítója késő este.

Obama elrendelte a felkészülést 10 ezer szíriai befogadására

(20:20) Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy a kormányzat készüljön fel legkevesebb 10 ezer szíriai menekült befogadására az október 1-jén kezdődő pénzügyi évben - közölte a Fehér Ház szóvivője. Josh Earnest szerint a szám azt tükrözi, hogy az Egyesült Államok jelentősen fokozza elkötelezettségét a menekültek befogadása iránt a polgárháború sújtotta országból.

Németországban a munkanélküliség emelkedésére figyelmeztetnek

(19:50) Emelkedik majd a munkanélküliség a menekülthullám miatt - figyelmeztetett a német munkaügyi és szociális miniszter a Bundestagban elmondott beszédében.  Andrea Nahles a tárca 2016-os költségvetésről szóló vitához hozzászólva rámutatott, hogy "nem a szíriai orvos a meghatározó típus" a menekültek között, és még a 10 százalékot sem éri el a munkavállalásra vagy szakmai képzésre azonnal alkalmas emberek aránya.

A migránsok egy része értesült a határzár szigorításáról

(19:20) Értesült a határzár szeptember 15. utáni szigorításáról az MTI által csütörtökön, Röszkén megkérdezett menekültek egy része. A zöldhatáron át frissen Magyarországra érkezett menekültek közül többen azt mondták: hallottak arról, hogy szeptember közepétől szigorítások lépnek életbe. Mások, akik nem értesültek a tervezett intézkedésekről, szerencsésnek mondták magukat, hogy átjutottak Magyarországra.


MTI-fotó: Kelemen Zoltán GergelySzegedre értek Röszkéről

(19:06) Este 6 körül értek be Szegedre azok a migránsok, akik gyalog indultak el Röszkéről délután. Egy részük a vasúti sínek mentén igyekszik eljutni az állomásra, másik felük a városon keresztül indult el ugyanerre. Útközben német civilek álltak meg a gyaloglók mellett, és cipőket, meleg ruhákat osztottak a nejlon esőkabát alatt gyakran vékony ruhát, valamint papucsot viselő embereknek. A rendőrök autóbuszokkal próbálják összegyűjteni a migránsokat, akik közül több csoport is minden ellenkezés nélkül szállt föl a járművekre.

A dán rendőrség szabad utat enged a menedékkérőknek Svédországba, a svéd kormány bírálja a döntést


(18:55) Dánia szabad utat enged a menedékkérőknek, hogy területén keresztül Svédországba vagy más északi országba utazzanak - jelentette be csütörtökön a dán rendőrség főnöke, Svédország ugyanakkor "szerencsétlen" lépésnek nevezte Koppenhága döntését. Stefan Löfven svéd miniszterelnök bírálta a döntést.

Gyalog mennek át a hegyeshalmi határon a vonattal érkező migránsok

(18:10) Rendőri kísérettel gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásra érkező migránsok az 1-es úton lévő régi kishatárátkelőhöz csütörtök délután.

MTI-fotó: Krizsán CsabaAz utolsó Bécsbe tartó nemzetközi járatot 15 órakor indították el a hegyeshalmi vasútállomásról, azóta az osztrák vasúttársaság (ÖBB) nem fogad és nem is indít a Bécs-Hegyeshalom-Budapest vonalon járatokat.

Több vonattal utaztak nyugat felé migránsok a Keleti pályaudvarról

(18:02) Több vonattal utaztak migránsok Bécs, illetve délután Hegyeshalom felé csütörtökön a Keleti pályaudvarról. Este hat előtt mintegy százan álltak sorba a peronoknál, előtte, az öt óra után indult vonattal két-háromszázan indultak nyugat felé - tapasztalta az MTI tudósítója.

Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a rendőrök sorba állították az embereket egy kordon mellett, úgy engedték felszállni őket a nyugat felé tartó vonatokra.

Nincs áram és víz Presevóban

(17:01) Nincs áram és víz a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban, így a migránsokat nem tudják nyilvántartásba venni, és az ideiglenes befogadóközpont működése is akadozik - mondta az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója az MTI-nek.

A településen reggel óta nincs áram, így feltorlódott a sor a befogadóközpont előtt, a várakozóknak pedig további nehézséget okoz, hogy az eső is folyamatosan esik. Jelenleg valamivel több mint ezren vannak a befogadóközpont környékén. A tudósító nem tudta megmondani, hogy hányan vannak a befogadóközponton belül, mert egyelőre megtiltották az újságíróknak a belépést.

Röszkére folyamatosan érkeznek a migránsok

(16:43) Folyamatosan érkeztek csütörtökön Szerbia felől a migránsok a Röszke határában kialakított gyűjtőpontra - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A bevándorlók döntő többsége azon a résen érkezik Magyarországra, amelyet a Szeged-Szabadka vasútvonal üt a határkerítésen, de a kevésbé tájékozottak az ideiglenes pengekerítésen is átmásznak.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán GergelyAz MTI tudósítója látott a kerítésre terített hálózsákokat, amelyeket a menedékkérők azért használnak, hogy az éles drót ne sértse fel őket. Ugyanakkor jelentősen felgyorsult a migránsok elszállítása is a gyűjtőpontról. A buszok szinte ingajáratban közlekednek a gyűjtőpont, illetve a régi, hangárként emlegetett idegenrendészeti előállító, és az újonnan, a gyűjtőponthoz még közelebb felhúzott idegenrendészeti előállító között. Ez azt jelenti, hogy szinte közvetlenül azután elszállítják az embereket a mezőről, hogy átlépték a határt.

A menekülők áradatának mértékét egyébként jól mutatja: annak ellenére, hogy folyamatos a szállítás, mégis állandóan százak tartózkodnak a vonatsín melletti gyűjtőhelyen.

Hatalmas a zsúfoltság a Keletiben

(16:38) Folyamatosan érkeznek a Keleti pályaudvarra az újabb migránsok, akiket a rendőri sorfal között folyamatosan engednek fel a vonatokra. Az M1 élő bejelentkezésében is tömegjeleneteket lehetett látni.

Fidesz: a baloldal is nehezíti a rendőrök munkáját

(16:30) A Fidesz véleménye szerint nemcsak az egyre erőszakosabb bevándorlók, hanem a baloldal is nehezíti a rendőrök munkáját - reagált a kormánypárt az ellenzék nyilatkozataira.

A közleményben köszönetet mondanak a magyar rendőrség helytállásáért. Úgy fogalmaznak, hogy a rendőrök rendkívüli körülmények között, saját épségüket is kockáztatva dolgoznak nap mint nap, hogy megvédjék a magyar polgárokat és a határokat az illegális bevándorlók tömegétől.

Szlovéniából visszatoloncoltak Magyarországra migránsokat

(15:40) Egy csoport szíriai menekültet tartóztatott fel a szlovén rendőrség csütörtök hajnalban a magyar határ közelében, Lendva környékén, miközben az autópálya mentén Ausztria felé gyalogoltak.

A tizennégy menekült illegálisan lépte át a szlovén-magyar határt, hogy Ausztriába, majd azon keresztül Németországba jusson. A lendvai rendőrkapitányságon ellátták őket élelemmel és vízzel, majd a szlovén idegenrendészeti törvények értelmében visszatoloncolták őket Magyarországra - közölte a muraszombati körzeti rendőrkapitányság szóvivője. Hozzátette, hogy egyedi esetről van szó, nem nőtt a Szlovéniába érkező menekültek száma.

Szijjártó: a migránsokat visszaküldjük oda, ahonnan jöttek

(15:30) Magyarország nyilvántartásba veszi mindazokat, akik menedéket kérnek az országban, és akiknek a kérelmeit elutasítják, azokat visszaküldi abba az országba, ahonnan jöttek, akik pedig pozitív elbírálást kapnak, maradhatnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Novi Magazin című szerbiai hetilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában. Hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni menekültek és gazdasági bevándorlók között.

Jövő kedden tárgyal a kormány a válsághelyzet kihirdetéséről

(15:10) Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet jövő keddi ülésén dönt erről - mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy a nemzetbiztonsági kabinet kap olyan jelzéseket, hogy erősödik a térségben a szervezett bűnözői körök tevékenysége, és a terrorveszély lehetősége is nő Magyarországon. Egy kérdésre azt is mondta, hogy szeptember 15-ig el kell készülnie a határzárnak Röszkénél, a vasúti sínen is.

Gyűjtőpontot létesítenek Körmenden

(15:02) Újabb ideiglenes gyűjtőpontot létesít a Belügyminisztérium, a körmendi rendészeti szakközépiskola területén - erősítette meg a tárca az MTI értesülését. Az MTI tudósítója az intézmény kerítésénél azt látta, hogy az iskola területén sátrakat állítottak fel.

Bebes István, Körmend polgármestere az MTI-nek megerősítette, a nap folyamán kapott tájékoztatást a belügyi tárcától arról, hogy egy 600 ember befogadására alkalmas ideiglenes gyűjtőpontot terveznek a településen, átmeneti jelleggel.

Bővítik a befogadóállomási kapacitást 

(14.59) A kormány a befogadóállomási kapacitás bővítését tervezi a következő két hétben a bevándorlók folyamatos és biztonságos ellátása érdekében - jelentette be Lázár János. Hozzátette: nem zárkóznak el az ésszerű vitától a kvótarendszerről, de először alapkérdésekben kell egyetérteni, például Európa határainak megvédésében. Diktátumot a kormány nem tud elfogadni - hangoztatta.

A tárcavezető azt is kiemelte: a kormány teljes egészében elutasítja azt a felvetést, hogy az Európai Bizottság kontrollja alatt álló menekülttábor jöjjön létre Magyarországon.

A migránshelyzetről tárgyalt a magyar és a szerb belügyminiszter 

(14:50) A migránshelyzet kezeléséről, a megoldási lehetőségekről tárgyalt Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter Szabadkán. Pintér Sándor a találkozón kijelentette, hogy Magyarország azt szeretné, ha a migránsok helyzetét még a schengeni határon rendezi lehetne, azaz kideríteni, hogy kik a valódi menedékkérők és kik a gazdasági bevándorlók, akiknek nincs joguk belépni az Európai Unióba.

A szerb belügyminiszter úgy fogalmazott: a probléma megoldásához szükség van az Európai Unió segítségére, mert sem Szerbia, sem Magyarország nem tudja azt egyedül megoldani, sem pénzügyileg, sem kapacitások tekintetében.

A kormány együttműködést kínál a segélyszervezeteknek

(14:38) Együttműködési lehetőséget kínál a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek és a Magyar Vöröskeresztnek, hogy a határon várakozó bevándorlók megfelelő minőségű ellátást kapjanak - közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a kormány nem bánik emberségesen a bevándorlókkal.

Kiemelte, hogy nem a segítséget viszik az emberekhez, hanem őket szállítják a segítségnyújtási pontokhoz.

Lázár: Aki együttműködik, annak segítünk

(14:20) 176 ezer illegális bevándorló lépte át eddig a magyar határt - mondta Lázár János a kormányinfón. Kijelentette: Magyarország mindenki számára segítséget nyújt, aki együttműködik az állammal. Mindenkinek, aki benyújtja a menekültkérelmi dokumentumát, gondoskodunk az ellátásáról - fogalmazott.

A magyar határt szeptember 15-től a műszaki határzár, a rendőrség, szükség esetén a hadsereg és a jogrendszer is védeni fogja - jelentette ki.

A MÁV vonatai Hegyeshalomig járnak

(14:10) Átmenetileg csak Hegyeshalomig közlekednek a MÁV-Start Zrt. vonatai a Budapest-Bécs vonalon - tudatta a vasúttársaság.

MTI Fotó: Marjai JánosÁtmenetileg nem indulnak vonatok Bécsből Budapestre

(13:37) Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít vonatokat Bécsből Budapestre az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtöktől. A korlátozás érinti a Bécs és Budapest között közlekedő Railjet vonatokat, továbbá a határon átkelő regionális járatokat is. Az ÖBB egyelőre nem árusít jegyeket az érintett járatokra. Az ingázók és az iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg - áll a társaság közleményében. Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe.

München már nehezen bírja

(13:30) A német hatóságok szerint tegnap összesen 6200, Magyarországról indult menedékkérő érkezett vonattal Münchenbe. Szombat óta így már 30 ezernél is több migráns utazott a bajor fővárosba. A hét végén nagyjából 20 ezer, hétfőn további 4400, kedden pedig 3350 érkezőt jegyeztek fel. A müncheni főpályaudvaron viszonylag rendezetten fogadják a vonatokat a rendőrök és az önkéntesek, de a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetője szerint a bajor főváros már nem sokáig bírja a nagy migrációs nyomást.

Times: súlyos hiba a migránsok befogadása

(13:28) Súlyos hibának nevezi a The Times szemleírója az Európába érkező menekültek befogadását. Melanie Phillips a konzervatív brit napilap véleményrovatában közölt öthasábos cikkében azt írta: Orbán Viktor miniszterelnököt már "nácinak" is bélyegezték a menekültek befogadásával kapcsolatos álláspontja miatt, ám éppen az ilyen megbélyegzésekkel lehet elérni, hogy Európában a fasizmus realitássá váljék. Ha ugyanis a "liberális uralkodó osztály" nácinak bélyegez mindenkit, aki kultúráját akarja megvédeni, azzal az embereket az igazi rasszisták és fasiszták karjaiba hajtja - érvel a szerző.

A csehek nem tudnak terroristagyanús migránsokról

(13:21) A cseh hatóságoknak nincsenek olyan információik, miszerint a Csehország területén őrizetbe vett menekültek közül bárki is kapcsolatban volna az Iszlám Állammal - közölte a cseh miniszterelnök. Bohuslav Sobotka szerint ugyan valószínűsíthető, hogy az Iszlám Állam és szövetségesei valamilyen módon jelen vannak a menekültek körében, de tevékenységükről Csehországban a hatóságoknak semmiféle információ nincs birtokában.

Olaszország eritreai és szíriai bevándorlókat osztana szét

(13:20)A római kormány tervei szerint az Európai Unió tagállamai között szétosztandó mintegy 40 ezer olaszországi illegális bevándorló kizárólag eritreai és szíriai lesz. Ezzel egy időben további több tízezer bevándorlót osztanak szét országon belül is, az egyes tartományok között.

3700 migráns kelt át hajnalban az osztrák-magyar határon

(13:05) Tegnap 3300, ma hajnalban pedig további 3700 migráns kelt át Nickelsdorfnál az osztrák-magyar határon - közölte a burgenlandi tartományi rendőrség. Az Ausztriába érkező bevándorlókat folyamatosan szállítják tovább a határról. A település stadionjában 400, Parndorfban 250 bevándorló éjszakázott. A segélyszervezetek arra számítanak, hogy a következő napokban nagyszámú migráns érkezik Ausztriába, főleg amiatt, hogy szeptember 15-étől szigorodnak a menekültügyben alkalmazott magyar jogszabályok.

MTI Fotó: Szigetváry ZsoltSzír embercsempészt fogtak

(12:55) Egy szír embercsempészt fogtak el a rendőrök az M1-es autópályán Bicskénél. A gyanúsított négy honfitársát akarta Németországba vinni. A németországi letelepedési engedéllyel rendelkező férfit őrizetbe vették és embercsempészés bűntett gyanúja miatt indult ellene eljárás. A jármű utasai nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal befogadóállomására vitték őket.

Sürgősen át akarnak jutni a szerb-magyar határon a migránsok

(12:45) Minél hamarabb át akarnak jutni a szerb-magyar határon a zömében Közel-Keletről érkező migránsok, ezért egyre nagyobb számban érkeznek, és egyre rövidebb időt töltenek a határ közvetlen közelében fekvő vajdasági Magyarkanizsán. Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke, migrációért felelős helyi megbízott azt mondta: most már minden nap mintegy 4500 migráns érkezik a településre, hétfőn pedig rekordszámú ember érkezett, hiszen több mint ötezren jöttek 24 óra alatt. A szerbiai közszolgálati televízió információi szerint szerdán is elérte az ötezret a településre érkező migránsok száma.

Románia ellenzi a kvótákat

(12:36) Románia elégedetlen azzal a "bürokratikus" megoldással, amelyet az Európai Bizottság elnöke javasolt a migrációs válságra, és továbbra is elutasítja a kötelező befogadási kvótákat - jelentette ki a román államfő. csütörtökön Klaus Iohannis azt mondta: Románia kinyilvánította már szolidaritását, felajánlotta, hogy lehetőségeihez mérten viszonylag nagyszámú menekültet befogad, de nem tartja megoldásnak, hogy "bürokratikus módon kiszámított" kötelező kvóták alapján, "könyvelői stílusban" osszák szét a menedékkérőket.

Meghalt az egyik elsodort menekült

(12:30) A kórházban meghalt az a férfi, akit éjszaka elsodort egy gépkocsi a régi 5-ös úton. A magát szíriainak valló határsértő éjféltájban indult gyalog, két társával, Szeged felé, a baleset a város határában történt. Két társát súlyos sérülésekkel kezelik. A rendőrség eljárást indított, hogy tisztázza a baleset körülményeit és a felelősség kérdését.

Sarkozy megoldása: háborúsmenekült-státus

(12:20) Újfajta, a politikai menekültstátustól megkülönböztetett "háborúsmenekült-státust" hozna létre az iraki és szíriai menekültek számára a volt francia államfő, aki az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert a migránsok befogadására továbbra is elutasítja.

Harrach: Nem állítható szembe a humanitárius segítségnyújtás és az európai önvédelem

(12:10) A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője közleményében úgy fogalmazott: aki most éhezik, annak most kell enni adni. Ezt teszik a hatóságok is az együttműködő migránsokkal. Hozzátette: hosszú távon a valódi üldözöttek és a biztonságukat féltő európai polgárok érdekei azonosak; békét kell teremteni a kibocsátó országokban, hogy mindenki szülőföldjén élhessen.

Több helyen is megrongálták a kerítést

(12:05) Több helyen is megrongálták a bevándorlók az újonnan épült kerítést - jelentette az M1 tudósítója Röszkéről. A gyűjtőponton egyébként rend van, mert az érkező migránsokat rögtön buszra szállítják, és regisztrálni viszik.

Betondarabbal dobott meg egy rendőrt egy bevándorló

(12:05) A nő tegnap a röszkei előállítónál a kordonok alatt átbújva próbált kijutni a táborból, de megakadályozták az egyenruhások, ezért felkapott egy betondarabot és a rendőrök felé dobta. Egy egyenruhást el is talált, hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárást indítottak ellene - számolt be az M1 Híradó.

Nincs káosz a Keletiben

(11:22) A Keletiben azért torlódott fel a tömeg, mert a rendőrök csak azokat engedik fel, akiknek papírjuk van, a családok pedig elsőbbséget élveznek - jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. A beszámoló szerint, bár a tömeg nagy, viszonylagos nyugalom van, és a vonatok is rendben járnak.

Migránsokkal teli vonat vesztegel Győrben

(11:22) Migránsokkal teli vonat futott be a győri állomásra - jelentette az M1 helyszíni tudósítója. A bevándorlókat leszállították a vonatról, és Hegyeshalomra viszik őket tovább, ahonnan gyalog mennek majd át az osztrák határon.

Embercsempészt köröznek
(11:22) Eljárást indított a Dabasi Rendőrkapitányság két férfi ellen, aki bérelt autóval 26 szír állampolgárt akart Röszkéről Budapestre szállítani. A migránsokat személyenként 150 euróért vitték volna a fővárosba, de a kisbusz az M5-ös autópályán defektet kapott. A leállt járműből a sofőr és társa elmenekült. Az egyik férfit elfogták, míg társa ellen körözést adtak ki.

Török nagykövet: minden országnak tennie kell a megoldásért

(11:19) A bevándorlási válság globális probléma, amelyre globális választ kell adni - jelentette ki Sakir Fakili budapesti török nagykövet. A diplomata beszámolt arról, hogy kétmillió szíriai menekült van Törökországban, ellátásukra eddig több mint hatmilliárd dollárt költöttek, miközben mindössze 417 millió dollár támogatást kaptak a nemzetközi közösségtől - közölte.

Megindult a vasúti forgalom a német-dán határon.

(10:50) A közlekedést szerdán állították le a Svédországba igyekvő menedékkérők miatt. Az ARD köztelevízió jelentése szerint egyelőre csak regionális járatok közlekednek. A reggel elindult első vonaton nagyjából 50 menedékkérő utazott, őket a dán határvárosban, Padborgban több tucat rendőr fogadta, az ellenőrzés után a szerlvény továbbindult Koppenhága felé. Vasárnap óta körülbelül 3 ezer menedékkérő érkezett Padborgba. Sokan nem akarják regisztráltatni magukat Dániában, hanem szeretnének továbbutazni Svédországba, hogy ott kérjenek menedékjogot.

Négy latin-amerikai ország befogadna

(10:15) Chile, Brazília, Venezuela és Paraguay is felajánlotta, hogy befogad közel-keleti menekülteket - írja a Hszinhua hírügynökség. A chilei elnök közölte: országa felkészül arra, hogy képes legyen befogadni nagyszámú menekültet. A venezuelai elnök 20 ezer szíriainak ajánlott föl menedéket országában. Brazília, amely a szíriai konfliktus 2011-es kirobbanása óta kétezer menekültet fogadott be, ugyancsak nyitva tartja ajtaját a menekültek előtt.

Folyamatosan mennek a buszok Röszkéről

(10:01) Folyamatosan érkeznek a migránsok a szerb-magyar határon át a röszkei gyűjtőpontra, onnan a rendőrség továbbszállítja őket - jelentette a Kossuth Rádió tudósítója. A regisztrálás most nyugodt körülmények között zajlik. A déli országrészben jelenleg esik az eső, ezért a segélyszervezetek esőkabátokat osztottak a migránsoknak, a Katolikus Karitász orvosai pedig 60-70 beteget láttak el az éjszaka.

Büntetőjogász: a jogalkotó az államhatárt védi

(09:51) Nem a menekülteket kriminalizálja a törvényalkotó, hanem az államhatárt védi - mondta Borbély Zoltán ügyvéd, büntetőjogász a Ma reggelben. A jövő keddtől a határzárral kapcsolatban három új bűncselekmény kerül a Btk.-ba, önálló büntetőjogi tényállás lesz a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. A magyar jogalkotó szándéka egyértelműen a határzár és az államhatár védelme, az államhatárnak, határzárnak a megsemmisítése, kijátszása bűncselekmény lesz a jövő keddtől - szögezte le.

Tusk: Az EU együttműködik Törökországgal

(09: 44) Az EU Törökországgal együttműködve, a korábbinál hatékonyabban igyekszik fellépni a megnövekedett bevándorlás problémájának kezelésében és a terrorizmus visszaszorításában - jelentette ki az Európai Tanács elnöke, miután a török köztársasági elnökkel tárgyalt Ankarában. Donald Tusk hangsúlyozta: a helyzet megoldásának első feltétele a nemzetközi összefogás. Hozzátette: határozott lépésekre van szükség a terrorizmussal szembeni harcban, mindeközben a menekültek iránt továbbra is Európa és Törökország lesz a leginkább befogadó.

Kétezren várakoznak a Keletiben

Csaknem kétezer illegális bevándorló várakozik a Keleti pályaudvarnál - közölte Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője. Elmondta: a rendőrség folyamatosan dolgozik azon, hogy a bevándorlási hivatal befogadóállomásaira irányítsák őket. Az ezredes beszámolt arról is, hogy a magyar-szerb határnál jelenleg ezer rendőr teljesít szolgálatot, akik között a Készenléti Rendőrség és az ország valamennyi megyéjéből oda vezényelt rendőrök is vannak. A jövő héten, a határrendészeti igazgatóság felállításával, ez a szám változik majd, de erről részleteket egyelőre nem tudott mondani.

Kósa: Európa nem fogadhat be mindenkit

(09:45) Európának ki kell jelentenie, hogy nem tudunk mindenkit befogadni - mondta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a Ma reggelben. Szerinte a problémát a gyökerénél kell kezelni, a többségükben nem háborús övezetekből érkező emberek helyben maradását támogató programokat finanszírozó alapokat létrehozva, valamint felszámolva az embercsempészbandákat.

Tegnap 11 sofőr akadt horogra

(09:40) Csongrád megyében szerdán tizenegy olyan sofőrt fogtak el a rendőrök, aki migránsokat szállított. Reggel az 55-ös főúton állítottak meg egy svájci rendszámú kisbuszt, amelyben 17 szír határsértő utazott. A szerb állampolgárságú sofőrt előállították, embercsempészés bűntett gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás. A hatóságok még tíz olyan sofőrt értek tetten Szegeden, Röszkén, Ásotthalmon és az M5-ös autópálya Csongrád megyei szakaszán, aki pénzért fuvarozott migránsokat a főváros irányába. Jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük büntetőeljárás.

Tuzson: Hat a határzár

(08:25) Már érezhető a gyors telepítésű határzár terelő hatása, hiszen a beérkezők nem a településeken, hanem csak egyes pontokon, például a vasútvonalak mentén jelennek meg - mondta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának szóvivője a TV2 reggeli műsorában. Hangsúlyozta: nem az érkezők uniós tagállamok közti elosztása, hanem a határ megvédése a legfőbb feladat, amelynek része, hogy ne engedjük be azt, aki nem menekült. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésével kapcsolatos kérdésre a frakciószóvivő azt közölte: erről a kormány dönt, de a kihirdetéshez szükséges feltételek ma fennállnak.

FT: A Juncker-terv teljes támogatást érdemel

(08:10) Az Európai Bizottság elnöke által szerdán bejelentett terv, amely 160 ezer menekült elosztását célozza az uniós tagállamok között kötelező kvóták alapján, teljes támogatást érdemel - írta csütörtökön szerkesztőségi állásfoglalásában a Financial Times. A brit gazdasági-politikai napilap európai kiadása szerint ez semmiképpen nem tekinthető átfogó megoldásnak, de létfontosságú lépés, amelyet Európának meg kell tennie.

Pelczné: Megbukik a kvótarendszer

(08:02) Meg fog bukni az uniós menekültügyi kvótarendszer, és minden államban határozottabbá válik a migránsokkal kapcsolatos rendőri fellépés - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő a 180 percben. A politikus hangsúlyozta: a migráció ügyében az uniós vezetőknek állást kell foglalniuk, a tagállamoknak, beleértve Görögországot is, vállalniuk kell saját felelősségüket.

Simicskó: a legfontosabb feladat a biztonsági határzár

(07:50) A legfontosabb feladat a biztonsági határzár megépítése - jelentette ki Simicskó István a Kossuth Rádióban. A ma hivatalba lépő honvédelmi miniszter a 180 percben azt mondta: ezzel nemcsak Magyarországot, hanem a schengeni határt is képesek leszünk megvédeni. A tárcavezető hangsúlyozta: a katonákat föl kell készíteni, hogy segíteni tudják a rendőrök munkáját a déli határnál.

Már nem tartanak a regisztrációtól?

(07:44) Horgoson, a határ szerb oldalán is nagyon sok a migráns, taxikkal, buszokkal érkeztek reggel, és rögtön indulnak is az alig két kilométerre fekvő magyar határ felé. A helyszíni tudósító arról számolt be, néhányan azt mondták, már nem félnek a regisztrációtól, mert hallottak a kvótarendszerről, és abban bíznak, hogy úgyis elviszik őket Németországba. Sokan panaszkodtak a hideg miatt - jelentette a tudósító.

Szakértő: rossz üzenet a kvóta

(07:30) Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az uniós befogadási rendszer azt üzeni a bevándorlóknak, hogy "jöjjenek csak nyugodtan, az Európai Unió majd megoldja" a helyzetet. Kovács István a Ma reggelben arról is beszélt, hogy a szeptember 15-én hatályba lépő törvénymódosítási csomag célja a törvényes rend helyreállítása, hiszen "az állam alapvető érdeke, hogy tudja kontrollálni, kik lépnek be a határán", és követhesse az érkezők mozgását.

Rekordszámú határsértő Csongrádban

(07:10) Minden eddiginél több, 3011 határsértőt fogtak el a rendőrök tegnap Csongrád megye déli részén. A legtöbb embert ezúttal is Röszke környékéről állították elő: többségük szíriai, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Országszerte tiltott határátlépés miatt 3321 embert fogtak el a rendőrök. Húsz gyanúsított ellen embercsempészet, három esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Győr csendes

(07:05) A győri vasútállomás is szinte üres volt csütörtök reggel, még nem érkezett vonat, a reggel itt is takarítással kezdődött, mert hatalmas a szemét - jelentette a tudósító.

Röszke nyugodt

(06:50) A röszkei gyűjtőpont csütörtök hajnalban szinte teljesen kiürült, mert a bevándorlókat buszokkal elszállították a befogadóállomásokra, de reggel már elkezdtek szállingózni a csoportok – jelentette a helyszínről az M1 tudósítója. A rendőri jelenlét folyamatos a bázison, ahol rengeteg a szemét - derült ki a beszámolóból.

Embercsempészt fogtak el a 86-oson

(06:20) Összesen harminc embert akart Ausztriába csempészni egy kisteherautóban egy magyar-román kettős állampolgárságú férfi. A rendőrök a 86-os úton, Hegyfalunál igazoltatták. Az autó rakterében 16 iraki, 13 szír és 1 tunéziai migránst találtak. A rendőrök velük együtt a teherautó vezetőjét is elfogták és előállították.

A franciák többsége már támogatja a menekültek befogadását

(05:40)A franciák többsége már támogatja a migránsok és menekültek befogadását. Az álláspont radikális változását a tengerbe fúlt kisfiú, Aylan Kurdi tragédiája váltotta ki, amelynek képe bejárta a világsajtót - derült ki a felmérésből, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a BFM hírtelevízió. Miközben szeptember elején a franciáknak még csak 44 százaléka támogatta, hogy Franciaország befogadjon menekülteket, most már 53 százalékos ez az arányszám, alig egy hét alatt kilencszázalékos a növekedés.

(MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely)Három bevándorlót elsodort egy autó Röszkénél

(05:35) A baleset a régi 5-ös úton történt, ahol több illegális bevándorló sétált, a mentők a sérülteket kórházba vitték, a csoport többi tagja elszaladt a helyszínről.


Éjjel is jöttek

(05:33) Nem sokkal éjfél előtt újabb buszok indultak Szabadkáról a zöldhatárhoz. Az M1 vajdasági tudósítói mintegy tucatnyi buszt számoltak össze. Ezek mind-mind bevándorlókat vittek Magyarország irányába, éjjel és kora hajnalban több száz újabb illegális határátlépő érkezhetett a zöldhatárra. A buszok mellett tucatnyi taxis is vett fel bevándorlókat Szabadkán. Mindőjüket a magyar határhoz vitték.

SZERDÁN TÖRTÉNT

Röszke megtelt

(05:31) Szerdán országszerte 3321 migránst fogtak el a rendőrök, még most is százak vannak a gyűjtőponton. Napközben megint le kellett zárni az M5-ös autópályát egy időre, mert ott akartak vonulni. Még mindig az a gond, hogy sokan nem akarják megvárni a hivatalos regisztrációt, hanem gyalog indulnak Budapest felé.

Kósa: Alkotmányos és szükséges a honvédség bevetése

Támogatta a honvédelmi és rendészeti bizottság azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a honvédség bevonását a határvédelembe. Ezt a testület elnöke, Kósa Lajos jelentette be. Szerinte alkotmányos és szükséges a honvédség bevetése a mostani helyzetben. A javaslatot a Jobbik is támogatta. A többi ellenzéki párt ellenzi a törvénymódosítást.

Magyarország megvédi a határait

Magyarország képes arra, hogy megvédje saját határait és a schengeni határt is - mondta az új honvédelmi miniszter tegnap az M1-en. Simicskó István szerint a honvédségre azért van szükség, hogy biztosítsa és segítse a rendőrök munkáját. Szavai szerint minden hadseregnek vannak országvédelmi, elrettentő, kényszerítő és erődemonstrációs feladatai is. Szerinte ez üzenet is a bevándorlóknak és az embercsempészeknek.

"Határozott fellépés"

A Magyar Honvédség megkezdte a felkészülést a Határozott fellépés 2015 gyakorlatra. Ez azt jelenti, hogy több technikai eszköz jelenik majd meg az országutakon. Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke az M1-nek azt mondta: a gyakorlattal a bevándorlási törvényjavaslat esetleges életbe lépésére készülnek.

Kész az uniós csomag

Szerdán megtartotta évértékelőjét Jean Claude Juncker. Sokan azt várták, hogy konkrét és új javaslatai is lesznek a migrációs válság kezelésére, de az Európai Bizottság elnöke továbbra is a kötelező kvótákat szeretné bevezetni, amit korábban elvetettek. 160 ezer migránst osztanának szét, Magyarországról elvileg elvinnének migránsokat.

A tegnapi nap eseményeiről bővebben itt olvashat.