30 nappal hosszabb lesz a nyár?

Egyre melegebb lesz az idő a következő évtizedekben Magyarországon - mondják szegedi kutatók. A Ma reggelben Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető-helyettese elemezte kutatásuk eredményeit.

Harminc nappal több nyári nap lehet 50-60 év múlva, vagyis egyre melegebb lesz az idő a következő évtizedekben Magyarországon - mondják szegedi kutatók.

Az SZTE kutatóinak modellezési és mérési eredményei országszerte segíthetnek a klímatudatos várostervezésben, vagyis az emberek időben felkészülhetnek arra, hogyan vészeljék át az egyre melegebb időt. A csütörtöki Ma reggelben Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető-helyettese elemezte a kutatás eredményeit.

A megelőzés feladatait a szakember két részre osztotta. Egyrészt a globális lépésekre (megújuló energiák használata, a háztartások energiafogyasztásának csökkentése) és a városszintű beavatkozásokra (zöldfelületek telepítése, várostervezési eljárások).

Emlékeztetett arra is, hogy a városokban a külterületen és a központban nagyon jelentős lehet a hőmérsékleti eltérés: az augusztusi, jócskán 30 fok feletti kánikulát hozó hőhullámok idején például nappal Szegeden nagyjából mindenhol ugyanolyan meleg volt, de éjszaka a hőmérséklet a külterületen 17 fokra csökkent, míg a belvárosban továbbra is 21-23 fokot mértek.