Simicskó István szerint a legfontosabb feladat most a határzár elkészítése

Az új kinevezett honvédelmi miniszter az M1-en beszélt erről.

A miniszter szerint nem elég minél előbb megépíteni a határzárat, de azt őrizni is  kell.  A legális pontokra kell terelni a határon átjövőket, megteremtve ennek jogszabályi környezetét.  Magyarország képes megvédeni a saját, illetve a schengeni határt, és ezt be is fogja bizonyítani - jelentette ki Simicskó István.Úgy vélte, aki illegálisan akar belépni a határon, azt meg kell akadályozni, valamint ki kell szűrni a terroristákat. Cél az is, hogy ebben együttműködjenek a rendőrséggel. A katonaság segíteni fogja a rendőrség munkáját, erődemonstrációs feladata is lesz.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarországon működik egy védelmi rendszer, és nem lehet fenyegetni a magyar emberek biztonságát, nem lehet milliószámra keresztül vonulni egy "új típusú népvándorlás" során egy uniós vagy NATO-tagországon, ezt meg kell akadályozni.

Arra a kérdésre, hogy a katonák pontosan mit csinálnak majd a rendőrség mellett, azt válaszolta, hogy segíteni fogják a munkájukat a határnál."Minden hadseregnek van alapfeladata, van országvédelmi feladata, van elrettentő feladata, van kényszerítő feladata és erődemonstrációs feladata is" - mondta.

Hozzátette, hogy az ide érkező emberek felé azt kell "sugároznia": aki törvényesen, a szabályokat betartva jön, azzal tisztességesen bánnak és bejöhet Európába, aki pedig illegálisan, azzal szemben fel kell lépni."Ez a határozott, kemény magyar álláspont, ez az üzenet el kell, hogy jusson a világ minden pontjára" - hangsúlyozta a miniszter.