Migránsválság percről percre

Több busz viszi Vámosszabadiba a Röszkéről kitört migránsokat. Horgos felől több száz migráns jön a magyar határ felé. Kész az uniós javaslatcsomag: Magyarországtól 54 ezer menekült kötelező átvételét javasolja az európai bizottság.

Gyakorlattal készül a honvédség a várható feladatra

(21:06) A Magyar Honvédség a bevándorlási törvényjavaslat esetleges életbe lépésére készül egy szerdán kezdett gyakorlattal - mondta a vezérkari főnök az M1 aktuális csatorna esti Híradójában.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a honvédség megkezdte a felkészülést és kitelepülést a Határozott fellépés 2015 elnevezésű gyakorlatra, ami a technikai eszközök nagyobb számú megjelenését jelenti az ország közútjain. Fokozott katonai jelenlét tapasztalható többek között Hódmezővásárhelyen, Baján és a két város melletti településeken - írták.

Benkő Tibor vezérezredes a Híradóban hangsúlyozta, hogy ha a törvénymódosítás - amelynek értelmében katonaság is kaphat határőrizeti feladatokat - életbe lép, csak felkészült katonákat lehet küldeni a határra.

Simicskó István szerint a legfontosabb feladat a határzár elkészítése

(20:51) Az új, kinevezett honvédelmi miniszter az M1-en beszélt erről. A Simicskó István szerint nem elég megépíteni minél előbb a határzárat, de azt őrizni is  kell.  A legális pontokra kell terelni a határon átjövőket, megteremtve ennek jogszabályi környezetét. Úgy vélte, aki illegálisan akar belépni a határon, azt meg kell akadályozni, valamint ki kell szűrni a terroristákat. Cél az is, hogy ebben együttműködjenek a rendőrséggel. A katonaság segíteni fogja a rendőrség munkáját, erődemonstrációs feladata is lesz.

Ezrével jönnek át  a migránsok Röszkénél

(19:30) A migránsokat a szerbek átirányítják  a határon, és ők elindulnak a vasúti sineken Szeged irányába. A magyar rendőrök segítenek nekik abban, hogy eljussanak a hangárokba, ahol regisztrálni tudják őket. Ez nem mindig sikerül, mert a migránsok ellenállnak, kitörnek - számolt be az M1 tudósítója.

Dánia leállította a vasútforgalmat Németországból 

(18:00) A Németországból érkező menedékkérők százai miatt Dánia szerdán meghatározatlan időre felfüggesztette a két ország közötti vasúti összeköttetést.   Mindezt a dán vasúttársasság szóvivője jelentette be délután. A Németországból utazó menekültek nem akarnak Dániában maradni, hanem Svédországba akarnak tovább utazni. Emiatt közülük többen nem hajlandóak regisztráltatni magukat, illetve nem engedik meg, hogy ujjlenyomatot vegyenek tőlük.

Rendőrre támadt egy szír nő Röszkén 

(17:49) Betondarabbal dobott meg egy szökni próbáló migráns egy rendőrt szerdán Röszkén, a szír nő ellen büntetőeljárás indult – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs elmondta, a kordonok alatt átbújva akart kijutni a röszkei idegenrendészeti előállító területéről egy szíriai nő szerdán délután. Az őrszolgálatot ellátó rendőr megakadályozta a szökést, ezért a nő felkapott egy betondarabot, és a rendőrök felé dobta, ami eltalált egy egyenruhást. Személyi sérülés nem történt.

A rendőrség előállította a nőt, aki ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Szegedi Nyomozó Ügyészség - közölte az őrnagy.

A Keletiben egyre kevesebben váltanak jegyet Németországba

(17:30) A migránsok rájöttek, hogy Ausztriából ingyen viszik el őket Németországba, ezért a Keletiben már nem váltanak jegyet Münchenbe, csak Hegyeshalomig kell eljutniuk. A Keleti tranzitvárójában sokan pihennek, mielőtt nekivágnak az útnak, több beteg is van köztük - jelentette az M1.

Újabb migránscsoport indult el gyalog Hegyeshalomból Ausztriába

(17.02) Ők is azok, akik nem fértek fel a vonatokra és nem várták meg a következőt, körülbelül 300-an vannak.  Ausztriában külön választják azokat, akik Németországba mennek és akik Ausztriában maradnak.

Megérkeztek a migránsok Ausztriába

(15:25) Ők azok, akik nem fértek fel a vonatokra és ezért gyalog indultak útnak Hegyeshalomról. A túloldalon már várták őket, busszal viszik tovább Miklóshalmára, ahol egy csarnokot alakítottak át arra, hogy megpihenhessenek.

A Keletiből folyamatosan indulnak a vonatok nyugat felé. Eddig mintegy 1000-en hagyták el a pályaudvart a nap folyamán.- jelentette az M1 tudósítója.

Vámosszabadiba viszik Röszkéről a migránsokat

(14:25) Mintegy 150 emberről van szó, az első busz már el is indult Vámosszabadi felé. A buszok folyamatosan indulnak és viszik a migránsokat.

Újabb migránscsapat indult gyalog Ausztriába, 

(14:30) Hegyeshalomból elindult egy csapat az osztrák határ felé, mert a vonat megtelt és az osztrákok nem engedték őket a vonaton utazni. Mintegy 200-300 emberről van szó, akiknek nem volt türelmük megvárni a következő vonatot, inkább gyalogolnak.

Budapest, 2015. szeptember 7. Migránsok szállnak fel rendőrök mellett egy Hegyeshalomra induló menetrend szerinti vonatra a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI-fotó: Mohai Balázs



M1: Szállhatnak fel a migránsok a nemzetközi vonatokra

(13: 55) Korlátozott számban, de felengedik a rendőrök a bevándorlókat a Keleti pályaudvarról Bécsbe, illetve Németországba tartó nemzetközi vonatokra. Először az érvényes papírokkal rendelkező utasok szállnak fel, majd a migránsok, közülük is a családok. Az M1 Hegyeshalomból jelentkező munkatársa arról számolt be, előfordul, hogy a határra érkezve le kell szállnia a bevándorlók egy csoportjának, hogy a köztes állomásokon felszálló utasok elférjenek. A vonatról leszállított bevándorlók ekkor a következő nemzetközi járattal, vagy a Győrből az ausztriai Királyhidára közlekedő szerelvénnyel utazhatnak tovább.

Litvánia elfogadja az új befogadási kvótát

(13:45) A balti ország államfője azt mondta, országa számára elfogadható az Európai Bizottság kérése, hogy az eddig meghatározotthoz képest újabb 780 embert fogadjanak be. Korábban ennek a számnak kevesebb mint feléről volt szó: a balti államnak 325 migránst kellett volna befogadnia. Az újabb javaslattal együtt 1105 szíriait, irakit és eritreait várnak Litvániába. Dalia Grybauskaite hozzátette, ez a szám nagyjából annyi, amennyire a litván vezetés az európai migránsválság kezdetén, a kvóták meghatározásakor számított.

Az EP-frakcióvezetők európai megoldást szorgalmaznak

(13. 20.) Nem Európa, hanem a nemzeti önzés vallott kudarcot ebben a migrációs válságban - mondta Manfred Weber, a jobbközép irányzatú néppárti frakció, az EP legnagyobb létszámú politikai csoportjának vezetője. Gianni Pittella, a második legnagyobb EP-frakció, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője azt mondta, "az Európai Bizottság végre megszabadította Európát egyes nemzeti kormányok szégyenletes önzésétől". Syed Kamall, a konzervatívok frakcióvezetője szerint különbséget kell tenni a migránsok két fő csoportja között: akik az életüket mentve menekülnek, azoknak menedéket kell adni, akik azonban egyszerűen jobb életre vágynak, azok tekintetében világosan megfogalmazott szabályok szerint kell eljárni.

Járható az M5-ös

(12:22) Délelőtt egy időre le kellett zárni a röszkei autópálya-határátkelőhely belépőoldalát, illetve az M5-ös Budapest felé vezető részét, mert 200-250 migráns kitört a röszkei gyűjtőpontról. A régi 5-ös út illetve az autópálya felé indultak. A csoport végül az egyik benzinkútnál, illetve a Kisszéksósi úton állt meg. Fél 12 körül a rendőröknek sikerült a migránsokkal megegyezni abban, hogy megvárják azokat a kora délután érkező buszokat, amelyek a befogadóállomásokra viszik őket. A rendőrök a csoportot körülállják, és ennivalót adnak az embereknek.

Megugrott a menedékkérelmek száma Ausztriában

(12:22) Január-júliusban több mint háromszorosára nőtt az Ausztriában benyújtott menedékkérelmek száma az előző év ugyanezen időszakához képest - jelentette szerdán az osztrák közszolgálati televízió (ORF): 2015 első fél évében 37 ezer kérelmet nyújtottak be, míg 2014 első hat hónapjában 11 ezret. Míg az év elején főleg a koszovóiak, addig augusztusban már jellemzően afgánok, szíriaiak és irakiak jelezték igényüket.

A pápa ismét a migránsok befogadására hív

(12:05) Ismételten a templomok és egyházi intézmények megnyitását szorgalmazta a rászorulók előtt Ferenc pápa a Szent Péter téren, szerdai általános audienciáján. A szavait hallgató húszezer hívő előtt úgy fogalmazott, hogy az ajtajukat bezáró templomokat és plébániákat nem lehet templomoknak nevezni, hanem múzeumoknak. "Az egyház (...) rendkívüli családnak számít, nem pedig különleges, zárt szektának" - mondta Ferenc pápa. Hozzátette, hogy az egyház "befogadó otthon, amelynek kapui mindig nyitva állnak".

MKIK: a migrációs válságnak gazdasági következményei is lesznek

(12.00) A migrációs válság gazdasági következményei még nem mérhetők, de lesznek kedvezőtlen hatásai, amelyeket a magyar vállalkozói kör jelentős része megérez majd - mondta az MKIK-elnök egy konferencián. A helyzet kezelésére a magyar költségvetés eddig is több tízmilliárd forintot költött, ami már érzékelhető tétel a büdzsében, befolyásolhatja a költségvetési egyensúlyt - hívta fel a figyelmet Parragh László.

Prága a kvóta ellen szavaz

(11:30) A cseh kormány szerdán felhatalmazta Milan Chovanec belügyminisztert, hogy az uniós tagországok belügyminisztereinek a migrációs válság megoldásáról szeptember 14-ére Brüsszelbe összehívott tanácskozásán utasítsa el a menekültekre vonatkozó kötelező befogadási kvótákat. A Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezette koalíciós kabinet megerősítette: továbbra is kitart a kötelező kvótákat elutasító álláspontja mellett, amely a négy visegrádi ország közös álláspontja is.

A Dugonyi úti rendőrségi gyűjtőpontot elhagyó migránsok az M5-ös autópályán Röszkénél 2015. szeptember 9-én. Mintegy 200-250 migráns elhagyta délelőtt a gyűjtőpontot. A bevándorlók később beleegyeztek abba, hogy buszokkal befogadóállomásokra vigyék őket. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Dugonyi úti rendőrségi gyűjtőpontot elhagyó migránsok az M5-ös autópályán Röszkénél 2015. szeptember 9-én. MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely



Vámosszabadiba szállítják a Röszkéről kitört migránsokat

(11:30) A rendőrök megegyeztek a röszkei gyűjtőpontról kitört és Budapest felé tartó bevándorlókkal, hogy buszokkal Vámosszabadiba szállítják őket - jelentette az M1 tudósítja a helyszínről. Korábban a gyűjtőponton kialakult zsúfoltságot kihasználva 2-300 embert indult meg az M5-ös felé, hogy Budapestre menjenek, de nem jutottak fel a sztrádára, mert azt lezárták.

Macedón kormányfő: időzített bomba

(11:20) Időzített bombának nevezte a migránshelyzetet a macedón miniszterelnök. Nikola Gruevszki azt mondta: Szíriából jelenleg a középosztály távozik, azok, akiknek van pénzük az utazásra. A legszegényebbek még nem keltek útra, amikor az is megtörténik, akkor a probléma tovább fog növekedni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint tegnap rekordszámú, hétezer szíriai menedékkérő érkezett Macedóniába.

Merkel hat pontja

(11:08) A menekültek beilleszkedését és a védelemre nem szoruló menedékkérőknek távozását is kiemelkedő fontosságúnak nevezte a német kancellár Berlinben a törvényhozás alsóházában elmondott beszédében. Angela Merkel kijelentette, a menekültek nem utasíthatják el a német társadalom szabályait és nem alkothatnak "párhuzamos társadalmakat". Ezen kívül kiemelte az idegenellenesség elutasítását és a közös európai fellépés fontosságát is. Angela Merkel a menekültválság kezelésének legfontosabb vetületeit hat pontban foglalta össze.

Megint átnyomták a sorfalat Röszkén

(10:30) Röszkén újabb, most több száz fő tört ki a gyűjtőpontról és indult el gyalog a régi 5-ös úton, Szeged felé, a rendőrök ugyanis reggel csak részben tudtak meggyőzni a mintegy 500 főből álló tömeget, hogy szálljon fel a buszokra, amelyek az egyszerűsített regisztráció után befogadóállomásra viszik őket - jelentette az M1 helyszíni tudósítója. Sokan, főként családok végül beleegyeztek, hogy együttműködjenek a hatóságokkal, a járművek körüli tolongást kihasználva tört ki aztán a több száz migráns. A rendőrök az M5-s autópálya melletti csomópontban igyekeznek megállítani a tömeget.

Juncker 160 ezer menekült kötelező átvállalását javasolja

(10:10) Az Európai Bizottság elnöke szerint Európának jobb védelmet kell biztosítania a menekülteknek, ugyanakkor meg kell erősítenie határainak őrzését. Jean-Claude Juncker Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén 160 ezer bevándorló kötelező átvállalását javasolta a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól.

Idén 4-5 ezer bevándorlót toloncoltak ki Magyarországról

(09:45) Mert nem terjesztettek elő menekültügyi kérelmet, illetve azt elutasították - mondta el az ORFK határrendészeti főosztályvezetője és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója. Eddig 172 821 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, 2770-nel szemben kedden. Éjféltől szerda reggel 8 óráig 691 bevándorlót állítottak elő. A hatóságok idén 990 embercsempésszel szemben jártak el, reggel hatig 160 275 menekültügyi kérelmet regisztráltak, a rendészeti intézményekben 2456 migráns tartózkodik.

Juncker évet értékel

(09:30) Európának jobb védelmet kell biztosítania a menekülteknek, ugyanakkor meg kell erősítenie határainak őrzését - mondta az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, első évértékelőjében. Jean-Claude Juncker várhatóan bejelenti, pontosan milyen intézkedéseket tart szükségesnek a brüsszeli testület az unióba irányuló bevándorlási hullám kezelése érdekében. Több adat már kiszivárgott: így például az, hogy 54 ezer Magyarországra menekült bevándorló átvállalását kéri majd a többi tagországtól.

Orbán Balázs: a kvótarendszer nem megoldás

(09:30) Az uniós jogszabályok többsége elavult, és nem képes a menekültek okozta súlyos gondok kezelésére - mondta a 180 percben a Századvég kutatási igazgatója. Orbán Balázs szerint a dublini rendelkezés óriási terhet ró a frontországokra, vagyis azokra a tagállamokra, ahová elsőként érkeznek meg a menekültek. A kutatási igazgató úgy fogalmazott: Brüsszel gyakorlatilag feladta azt, hogy Görögországgal betartassa a menekültügyi előírásokat, ezért történhet meg az, hogy a görögök nem regisztrálják a migránsokat. Az EU tervezte kvótarendszer ugyanakkor nem megoldás arra, hogy csökkentse a frontországokra nehezedő migrációs nyomást - összegezte Orbán Balázs.

Embercsempészeket ítéltek el

(09:20) Másfél év börtönre ítélt egy marokkói és egy román embercsempészt gyorsított eljárásban a Székesfehérvári Járásbíróság. Pénzért 38, érvényes úti okmánnyal nem rendelkező iraki és szíriai állampolgárnak nyújtottak segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez. A rendőrség közúti ellenőrzésen fogta el a gyanúsítottakat.

Rendőrre támadt egy bevándorló Kiskunhalason

(09:19) Az eset a Gábor Áron laktanya területén lévő gyűjtőponton történt kedd este, ahol az illegális bevándorlók a szerintük lassú ügyintézés miatt hangoskodni, elégedetlenkedni kezdtek. Egy férfi kilépett a tömegből, és rángatni kezdte az egyik rendőr ruházatát. A rendőr testi kényszerrel fékezte meg a támadót, majd tolmács segítségével sikerült megnyugtatni a tömeget. A 25 éves szír férfit őrizetbe vették.

Stratégiát készítenek a jezsuiták

(08:50)  A Jezsuita Szerzetesrend rövid és hosszú távú stratégiát készített a menekültválság enyhítése érdekében. Sajgó Szabolcs atya szerda reggel a Kossuth Rádióban kifejtette: a Hospes nevű program célja, hogy aki Magyarországra érkezik, ne ellenségeskedést tapasztaljon, emellett senki emberi méltósága ne sérüljön. A jezsuita szerzetes rövid távú célként jelölte meg a közvetlen ellátást, míg a hosszútávú tervek között említette a más kultúrájú, vallású emberek integrációjának elősegítését, a többi egyházzal és civil szervezetekkel együttműködve.

Három busz érkezett Horgosra

(08:15) Szerdán reggel 8 óra körül három, helyi járatú, migránsokkal teli busz érkezett Horgosra, közvetlen a szerb-magyar határ szerb oldalára – jelentette az M1 tudósítója. A buszok itt a menetrend szerint nem állnának meg, de, hogy ne kelljen a migránsoknak a falun végigmenniük, itt teszik le őket. A bevándorlók elindultak Magyarország felé.

Szakértő: vissza az eredeti európai szabályokhoz!

(08:05) Az EU szorgalmazta kvótarendszer csak akkor fogadható el, ha sikerül visszatérni az eredeti európai szabályokhoz: sikerül elérni, hogy a migránsok regisztrálják magukat és benyújtsák menedékkérelmüket - mondta Gálik Zoltán külpolitikai szakértő, egyetemi docens a Ma reggelben annak kapcsán, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán évértékelő beszédet tart, amelyben indítványokat tesz a bevándorlási hullám kezelésére.

Ausztrália befogad 12 ezer migránst

(07:55) Ausztrália kész 12 ezer szíriai menekültet befogadni és állandó lakhelyet biztosítani nekik - jelentette be Tony Abbott kormányfő. Azok jöhetnek, akik a Szíriával és Irakkal szomszédos országokban - Törökországban, Libanon, Jordánia - lévő menekülttáborokban tartózkodnak. Nemcsak keresztényeket fogadnak be, hanem a muzulmán közösségeknek azokat a tagjait is, akik "már soha nem térhetnek vissza hazájukba". A kormány arról is határozott, hogy 44 millió dollárnyi (mintegy 12 és fél milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt a válságövezetben lévők megsegítésére.

Spöttle: komolyan kell venni

(07:55) A biztonságpolitikai szakértő tapasztalatai szerint nincs különbség a németországi és a magyarországi befogadóállomások körülményei és ellátása között. A szakértő az M1-en azt mondta: Németországban 800 ezer regisztrált és 100 ezer illegális bevándorló van, és folyamatosan érkeznek újabbak. Egy német regisztrációs központban és ideiglenes szálláson szerzett tapasztalatai alapján arról számolt be, hogy ugyanolyan a helyzet, mint Röszkén vagy Debrecenben. Georg Spöttle szerint komolyan kell venni azokat a híreket, hogy terroristák is beszivárogtak a bevándorlókkal.

Kedd: 2770

(07:35) Kedden tiltott határátlépés miatt 2770 főt fogtak el a rendőrök, négy személlyel szemben közokirat–hamisítás, 14 fővel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - olvasható a police.hu-n. Csongrád megye déli részén 2529 határsértőt - köztük 455 gyermeket - tartóztattak fel, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

Szerbiában nyugalom van

(07:35) Szerda reggelre szinte teljesen kiürült a presevói áteresztő központ, mindenkit kiengedtek – jelentette a helyszínről az M1 tudósítója. Szabadkán is nyugodt egyelőre a helyzet, a helyszíni tudósító mindössze tíz sátrat számolt össze, a kedden érkezett migránsok vagy már Magyarországra értek, vagy a buszpályaudvaron vannak.

Redőnyrendszer védheti a síneket a határon

(07:35) Röszkére folyamatosan jönnek a csoportok, hajnalban 100-150-en érkezhettek. Az M1 tudósítója azt is bejelentette, információi szerint egy redőnyrendszert építenek majd ki azon a határszakaszon, ahol most a síneken tömegesen jönnek át a migránsok, így lassan újra megindulhatnak majd a vonatok.

Többen rosszul lettek a Keletiben

(07:25) Hegyeshalomnál reggel továbbra is zavartalan a vonatforgalom, és egyelőre a gépkocsikat sem ellenőrzik. A Keletiből 7.15-kor elindult a Münchenbe tartó vonat, óriási volt a dulakodás, ketten rosszul is lettek. Legközelebb 8.10-kor indul egy szerelvény Győrbe, 150 embert engednek fel a vonatra, ismét nagy a torlódás.

Röszkén egyelőre nyugalom van

(06:55) Röszke csöndben ébredezik, nyugalom van, de folyamatosan érkeznek a zöldhatáron az újabb és újabb csoportok a gyűjtőpont felé, amely, úgy tűnik, mostanra kinőtte magát – jelentette az M1 Híradó tudósítója. A területen nagyon sok a szemét, amely már a sátrak elől veszik el a helyet.

Nagy a tömeg a Keletiben

(06:55) Kora reggel óta ismét gyülekeznek a bevándorlók a Keletiben, a Híradó tudósítása szerint 200-an lehetnek, a 7.10-kor Bécsen keresztül induló vonatra szeretnének felszállni, a rendőrök kisebb csoportokban engedik be őket, az emberek meglehetősen türelmetlenek. Az aluljáróban sokan táboroznak, a tranzitzónában kevesebben, mint néhány napja.

Mindenki Junckert figyeli

(06:01) Az Európai Bizottság elnöke szerda délelőtt megtartja első évértékelő beszédét az Európai Parlament strasbourgi ülésén. A legnagyobb várakozás azt övezi, hogy pontosan milyen indítványokat tesz majd Jean-Claude Juncker az unióba irányuló bevándorlási hullám kezelése érdekében. Több adat már kiszivárgott: így például az, hogy 54 ezer Magyarországra menekült bevándorló átvállalását kéri majd a többi tagországtól.

Szijjártó: médiakampány Magyarország ellen

(05:55) Erőteljes nemzetközi médiakampány zajlik Magyarország ellen az illegális bevándorlással kapcsolatban- mondta Szijjártó Péter a Népszabadságnak. A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy a kvótarendszer szerinte elhibázott irány, mivel hatvanezer migráns elosztásáról van szó, miközben Magyarországra csak idén 170 ezren érkeztek. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy hazánk korábban ezres nagyságrendben fogadott be kopt keresztényeket, amikor Egyiptomban üldözték őket.

KEDDEN TÖRTÉNT:

Könnygázt vetettek be Röszkén

(05:35) Könnygázt vetettek be a rendőrök a bevándorlókkal szemben kedden este Röszkénél, egy nagyobb csoport ugyanis nem akart a gyűjtőpontra menni, miután illegálisan átlépte a zöldhatárt. Helyette rögtön vonulásba kezdtek a régi 5-ös úton. A rendőrök feltartóztatták őket, aztán tárgyalni kezdtek velük, hogy szálljanak fel a buszokra, amelyek a regisztrációs állomáshoz viszik őket. Egy hangos kemény mag még ezután sem ment el, és csatlakozni akart hozzájuk egy újabb csoport is. A rendőrök ezt próbálták megakadályozni. A bevándorlók egy része ezután megdobálta a rendőröket, ezért használtak végül könnygázt. A rendőrök két hangadót kiemeltek és előállítottak. Ahogy mondják: jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indult eljárás a migránsok ellen.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely



Forgalmas volt a Keleti

Rengeteg bevándorló indult tegnap Nyugat-Európa felé, a Keleti pályaudvaron keresztül, a vonatok fennakadás nélkül mentek, de a tömeg miatt a rendőrség kordonokkal biztosította azokat a vonatokat, amelyek Németország vagy Ausztria felé indultak. Kisebb-nagyobb tömegjelenetek még így is voltak.


Orbán Viktor: gyorsítani kell a kerítésépítést

Fel kell gyorsítani a kerítés építését, a déli határon - erről beszélt Orbán Viktor, miután hétfőn határszemlét tartott. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke pedig azt mondta: a munkát fel lehet gyorsítani. Közben elkezdődött az új, kijelölt honvédelmi miniszter meghallgatása is: Simicskó István szerint a honvédségnek segítenie kell megállítani a népvándorlást. A kijelölt honvédelmi miniszter, aki alapkérdésnek nevezte a magyarok biztonságérzetének növelését, kiemelt fontosságú ügynek mondta a biztonsági határzár megépítését és annak felgyorsítását.

Eltolható kerítés?

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Híradónak azt mondta: azzal szembesülünk, hogy határainkon naponta több ezren érkeznek illegálisan az országba, így az Európai Unió területére, ezért nem csak a magyaroknak, hanem az unió összes polgárának elemi érdeke, hogy az ideiglenes biztonsági határzár minél gyorsabban elkészüljön. Ásotthalom és a Tisza ártere között már végig kihúzták a gyors telepítésű drótakadályt, az illegális bevándorlók ennek ellenére tömegesen érkeznek. Főleg a Röszke melletti vasútvonal mentén jönnek, a sínekre ugyanis nem lehet kerítést tenni. Ezt a részt rendőrök őrzik, és járőröznek a drótakadály mentén is. A Híradó információi szerint a tervek között szerepel az is, hogy a szakaszt egy eltolható kerítéssel zárnák le, amit csak a vonatok érkezése előtt húznának el.

A tegnapi nap történéseiről itt olvashat.