Visszaszólt a németeknek a lengyel védelmi miniszter

Visszautasította a lengyel védelmi miniszter kedden azokat a bírálatokat, amelyek hazáját érték a menekültek befogadásával kapcsolatos álláspont miatt. Tomasz Siemoniak hangsúlyozta: Lengyelországnak nincs szüksége arra, hogy Németország kioktassa a szolidaritásról.

A tárcavezető a TVN24 lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: Ewa Kopacz lengyel kormányfő kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy a migránsok kvóták szerinti szétosztása nem vezet sehova. Siemoniak hozzátette, hogy ő is osztja ezt a véleményt, hiszen ha Lengyelország beleegyezik a kötelező kvótákba, akkor a menekültek első csoportját újabbak fogják követni.

Lengyelország elutasítja az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, hogy az Európát elárasztó menekülteket meghatározott kvóták szerint osszák el a tagállamok között. A lengyel kormány álláspontját mindenekelőtt a nyugat-európai államok bírálták.Siemoniak indokolatlannak nevezte a kormányát ért támadásokat. "A németeknek nem kellene kioktatniuk minket arról, hogy mi az a szolidaritás. Nem helyénvaló az, amit az újságok írnak és az, ahogyan Lengyelországot értékelik" - mondta.

"Az nem járja, hogy menekültek további tízezreit hívjuk meg Európába, csak mert Európa nem tudja, mitévő legyen" - fogalmazott. A lengyel védelmi miniszter szerint a problémákat inkább a menekültek származási országában kellene megoldani.