Óvodai beszoktatás: mitől szorong a gyerek?

A legnagyobb szorongást a gyerekeknek általában az idegen hely és az idegen felnőttek, de a gyerekek is okozzák az óvodai beszoktatás idején. A sikeresség több tényezőn múlik.

Magyarországon a 2014/2015-ös tanévben 1 millió 758 ezer gyermek és fiatal – az érintett 3–22 éves korosztály 86%-a – vett részt óvodai nevelésben vagy valamilyen szintű nappali képzésben, közel 46 ezer fővel kevesebben, mint az előző tanévben. Óvodába 321,5, általános iskolába 748,5 ezer gyermek járt, középfokú oktatásban 471 ezer fiatal tanult, a felsőoktatási intézmények hallgatóinak száma 217 ezer volt. (Forrás: KSH)

Az óvodai beszoktatás nagy próbatétel gyereknek és szülőnek egyaránt, hiszen komoly életszakaszváltáson megy keresztül mindkét fél, ami bizonyos értelemben krízishelyzet. Ha a gyermek nem járt bölcsődébe, akkor a szülő szerepváltásban is van, hiszen az otthoni háziasszonyi szerep mellé újra belép a dolgozó nő szerepe, ez pedig sok esetben pluszterhet ró az anyára. Sok szülő úgy éli meg ezt a helyzetet, hogy itt és most kiderül, hányasra vizsgázik anyaságból. Ha egyke, esetleg beteg gyermekről van szó, akkor a túlzott féltés, a burokban nevelés is zavaró tényező lehet – mondta a hirado.hu-nak Bodó Katalin óvodapszichológus, tanácsadó szakpszichológus.


A szakember hangsúlyozta, hogy a legnagyobb szorongást ilyenkor az idegen hely és az idegen felnőttek, illetve gyerekek okozzák. Az óvoda és a csoportszoba megismerése, a felnőttekkel közös játék azonban mind-mind elősegítik a sikeres beszokást.

„A gyermeknek meg kell tapasztalnia, hogy megszólíthatja, kérhet segítséget a pedagógustól, és ha szükségét érzi, egy vigasztaló ölelést is kaphat. A közös játék, az ölbéli játékok és a zenélés mind-mind ezt szolgálja. A gyermekközösségbe kerülés további szorongást kelthet, leginkább abban az esetben, hogy a gyermek nem bölcsődéből érkezik vagy ha nincs testvére” – magyarázta el a szakember.

(MTI-fotó: Kálmándy Ferenc)2015. szeptember 1-jén lépett hatályba a 3 éves gyermekek óvodáztatásáról szóló törvénycikkely, mely szerint szeptember 1-jén óvodásnak kell lennie annak a gyermeknek, aki adott év augusztus 31-éig betöltötte a harmadik életévét. Aki augusztus 31-ét követően ünnepli harmadik születésnapját, az csak a következő nevelési évben, vagyis 2016. szeptember 1-jétől óvodaköteles. A szülőnek van lehetősége felmentést kérni az óvodavezető és a védőnő egyetértésével, amit a lakóhelye szerinti jegyzőnél tehet meg, de ebben az esetben is el kell indítani az óvodai beiratkozást. Legtovább, 5 éves korig hosszabbítható a felmentés, indokolt esetben.


A fokozatosság a kulcs


A beszoktatás elején minden óvoda hagy kellő mennyiségű időt a szülőknek és a gyerekeknek az elválásra. Az óvodák és ezen belül még akár az óvodai csoportok között is lehet eltérés a beszoktatás módjában, az egyéni szempontokat figyelembe szokták venni.

Az első pár nap alatt a szülő a gyermekkel együtt ismerkedik a csoportszobával, a játékokkal. Ezt követően lehet próbálkozni a rövid időre szóló elválással, majd fokozatosan elnyújtani ezt az időintervallumot, végül pedig az ebéd utáni pihenőidőt is az óvodában töltheti a gyermek – tanácsolja Bodó Kata, aki szerint a beszoktatás sikeressége több tényezőn múlik. Például azon, hogy az adott gyermek járt-e korábban bölcsődébe, valamint az is, hogy vannak-e nagyobb testvérei, milyen a családi háttér és a szülők attitűdje az óvodával kapcsolatban.

„Sokféle módszer, ötlet van, minden óvodapedagógusnak más és más. De nincs olyan technika, ami minden gyermeknél egyaránt működik. A siker kulcsának a szülő bizalmát tartom az óvoda intézménye és pedagógusai iránt. Ha a szülő 'le tud válni' a gyermekéről, akkor a gyereknek sem lesz nagyobb nehézsége a beszoktatás alatt” – mondta Bodó Katalin.
És hogy mi kell ehhez? „Bizalom a pedagógusok iránt, illeszkedés a szülő-óvoda-gyermek képzeletbeli háromszögben és hogy a szülő nyugodt szívvel adja át gyermekét reggelente az óvó néninek” – foglalta össze a szakember.

A sikeres beszoktatást az jelzi, ha a gyermek reggel már elpityeredés nélkül érkezik meg az óvodába, a szokás- és szabályrendszert elsajátította, társai felé nyitott és barátkozó. Persze néha előfordul, hogy a beszokás időszaka elhúzódik.
Az ennek hátterében meghúzódó okok feltárásában elsődlegesen az óvodapedagógusnak van szerepe. "Biztatom a szülőket, hogy bármilyen bizonytalanság esetén kérjenek tanácsot az óvó nénijüktől. Egyedi esetekben lehetséges megoldás, hogy ebéd után hazaviszik a gyermeket. Olyan esettel még nem találkoztam, hogy a teljes óvodai nevelést elhalasztották későbbi időpontra” – mondta Bodó Katalin.

A szakember leszögezte, hogy nincs teljesen sikertelen beszoktatás, az óvoda dolgozói a segítő szakemberekkel (például óvodapszichológussal) együttesen segítenek a szülőnek.

(MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)Amikor szükség van az óvodapszichológusra

Az óvodapszichológus belátogat a csoportokba, szükség esetén konzultál az óvodapedagógusokkal, és ily módon láthatóvá válik az új szülők számára. Az itt váltott pár szó megkönnyíti a szülőnek a későbbi kapcsolatfelvételt, hiszen már rendelkezik első benyomással a pszichológus személyét illetően. „Az egyszeri-kétszeri egyéni konzultációk sokat lendíthetnek a beilleszkedés sikerességén, hiszen a szülő megnyugtatása fontos lépés. Ezenfelül, ha a helyzet úgy kívánja, az óvodapedagógusok vagy a szülők kérésére csoportos konzultációs alkalmakat szervezünk és vezetünk a beszoktatás nehézségeinek minél sikeresebb áthidalására” – vázolta Bodó Kata.

„Ha a szülő jól van, a gyerek is jól van, ezt tanultam nálam bölcsebbektől pályakezdőként - avat be bennünket -, és ez nagyon is igaznak bizonyul. A szülő 'alkalmasságát' meghatározzák például a saját óvodáskori élményei, a családi helyzet, illeszkedése az óvodához és legfőképp a pedagógusokhoz. Egye többször hallom a szülőktől, miközben sorra látogatják a csoportokat beiratkozás előtt, hogy majd a gyermek választ csoportot. Egy 3 éves gyermek még nem hozhat meg egy ilyen súlyú döntést, a döntést a szülőnek kell meghoznia. Természetesen figyelheti a gyermek jelzéseit, de a saját reakciókról sem szabad megfeledkeznie. Nemcsak a gyermek, de a szülő is napi kapcsolatban lesz a pedagógussal, tudni kell bizalommal fordulni felé.”