Erdő Péter reagált a mondatát ért sajtóvisszhangokra

A bíboros, esztergom-budapesti érsek közlése szerint a kifogásolt mondatával a menekültekkel való munka jogi környezetére utalt. Erdő Péter a vasárnap megjelent interjúban azt mondta, hogy a mondat ki lett ragadva az összefüggéseiből.

Erdő Péternek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csütörtöki sajtótájékoztatóján az RTL Klub kérdésére adott válasza, mely szerint embercsempészek lennének, ha befogadnák a menekülteket, komoly sajtóvisszhangot keltett, a bíboros szerint azonban ki lett ragadva eredeti összefüggéseiből - olvasható az Index.hu oldalon.

A sajtótájékoztatón nagyobb összefüggéseiben arról volt szó, hogy sok a jogi akadálya a menekültekkel való munkának. Ugyanekkor azonban arról is beszélt, hogy a jogi helyzet bizonytalansága ellenére a püspöki kar két ingatlant már kijelölt, és amennyiben lehetőség nyílik a menekültek fogadására, akkor abból ők is igyekeznek kivenni részüket - mondta a bíboros. Hozzátette, hogy ő maga járt közben egy húszlakásos ház ügyében, amelyet tulajdonosa kifejezetten a menekültek rendelkezésére kívánt bocsátani.

Erdő Péter szólt arról is, hogy a katolikus egyház nagyon sokrétű tevékenységet folytat a menekültek érdekében. A tevékenységek között van az élelmiszer-segélyezés, az egészségügyi, sőt a kiskorúaknak nyújtott pszichológiai segítség is, továbbá technikai eszközöket is felajánlottak a Karitászon keresztül a kiskorúakkal foglalkozó egészségi szervezeteknek. "Ezen kívül ott vagyunk a különféle szervezeteink révén nemcsak Budapesten, hanem az ország több pontján is. A Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Magyarországon már hosszabb ideje segíti a menekülteket" - mondta.



A bíboros kitért arra is, hogy "nem a magamutogatás a Karitász stílusa". Másrészt a jelvényében kereszt is van, és előfordult, hogy emiatt utasították el az élelmiszeradományt munkatársaiktól. "Több oka is van tehát, hogy miért nem kibontott zászlóval megyünk az ilyen akciókra". És nem csupán a Karitász, hanem más szervezetek emberei is kint voltak. "Tudomásom szerint a Szent Egyed Közösség sem tűzött ki semmilyen zászlót, de a tagjai mentek és segítettek - tette hozzá.

A magyar egyházat nemzetközi összehasonlításban jellemezve Erdő Péter kiemelte, hogy Magyarországon sűrűn változnak a feladatok. "Nekünk most kell készülnünk olyan természetű tevékenységre, amelyeket a nyugat-európai országokban már nagy tapasztalattal végeznek. A pillanatnyi segítségnyújtásból is igyekszünk kivenni a részünket - lehet, hogy mások jobban teszik ezt, - de nekünk továbbmenve előre is gondolkodnunk kell."