Orbán Viktor szerint alábecsülik Európában a kockázat mértékét

Nem százezrekről, hanem több tízmillió emberről van szó, a bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen - figyelmeztetett a kormányfő Kötcsén. Beszélt arról is, hogy le fogják terelni az autópályán menetelő menekülteket.

Mindenki sajnálja azokat, akikkel szemben fel kell lépni, hiszen a bevándorlók iránt nem vagyunk érzelmileg közömbösek, sajnáljuk őket, csak nem megoldás az, hogy megbénítják az ország életét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén. A kormányfő azt mondta, együttműködést és rendezettséget kell kikényszeríteni az ő oldalukról is anélkül, hogy közben fizikai erőszakot alkalmaznánk. Ez szerinte a magyar hatóságoknak sikerült, ezért köszönetet mondott elsősorban a közrendőröknek.

Beszélt arról is, hogy éjszaka többször is egyeztetett az osztrák kancellárral, a jövő héten pedig személyesen is találkozik Werner Faymann-nal. Mint mondta, van egy véleménykülönbség közöttük. Orbán szerint a határok megvédése nélkül semmilyen európai intézkedésnek nincs értelme, ellenőrzött keretek között kell tartani a bevándorlást, míg ezt nem tesszük, addig tízmilliók jönnek – hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint Európában haboznak a politikai vezetők, hogy ezt kimondják.

Úgy vélte: Európában alábecsülik ennek a kockázatnak a mértékét. Itt nem százezrekről, hanem több tízmillió emberről van szó. Az utánpótlása a bevándorlásnak kimeríthetetlen. Sokan nem menekültek, hanem azt az életet szeretnék élni, amit mi. Amit én megértek, de ez lehetetlen – fejtette ki a kormányfő hozzátéve, egyre többen jönnek nem háború sújtotta régióból, a jobb élet reményében. "Ha mindenkit beengedünk, tönkretesszük Európát" - mondta.

Arra a kérdésre, mi lesz a most a Keleti pályaudvarról Ausztria felé útnak indul menekültekkel, azt válaszolta: az autópálya forgalmának a megbénítása nem fogadható el, le fogják őket terelni róla.

Arra a kérdésre, támogatja-e a kvótarendszert, azt felelte: érveket szeretne hallani, az európai kultúra ugyanis érvek ütköztetésére épül. Mit old meg, ha tízezreket szétosztunk, miközben milliók jönnek számolatlanul? – tette fel a kérdést.

Szólt arról is, hogy szeptember 15-e után lépnek hatályba az új bevándorlási szabályok. A rendőröket és a hadsereget is a határra vezénylik, azt azonban nem tudta megmondani, mikorra áll be a biztonságos határvédelem. Hangsúlyozta: mindent megtesznek ennek érdekében.