Nem indul több, illegális bevándorlókat szállító busz az osztrák határra

Kora reggel az utolsó buszok is elindultak az illegális migránsokkal a Keleti pályaudvarról, amely azóta ismét megtelt bevándorlókkal.

Ma hajnalban, fél háromkor érte el az első migránsokkal teli busz az osztrák határt, aztán folyamatosan érkezett a többi is – számolt be az M1 Híradója. A hirado.hu és a köztévé egész éjszaka tudósított az eseményekről.

Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal - jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Miután megérkezett az első busz, a migránsok gyalog mentek át a határon. Amint megérkeztek, értesítették azokat, akik még várakoztak az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál. Ők azért nem akartak elindulni korábban, mert attól tartottak, hogy nem Hegyeshalomra, hanem egy befogadó állomásra viszik őket.

Tegnap este Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője jelentette be, a kormány felajánlja a migránsoknak, hogy buszokkal az osztrák határhoz viszik őket. A központi operatív törzs azért döntött így, hogy fenntartható legyen a közúti és vasúti közlekedés biztonsága.

Zöld utat adtak az osztrákok és a németek

A migránsok, miután megérkeztek a határra, azért tudtak átkelni, mert szombatra virradóra Ausztria és Németország a kialakult helyzetre való tekintettel úgy döntött, beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. Erről Werner Faymann osztrák kancellár tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, miután beszélt Angela Merkel német kancellárral.

Kovács Zoltán: közös európai megoldásra van szükség

Kovács Zoltán kormányszóvivő a magyar-osztrák határnál azt mondta, folyamatosan tárgyal az osztrák hatóságokkal arról, hogy mi fog történni a migránsokkal. Kovács Zoltán hangsúlyozta: a helyzet kezelésére közös európai megoldást kell találni.

Nem indul több, illegális bevándorlókat szállító busz az osztrák határra a Keleti pályaudvarról - erről is beszélt Kovács Zoltán kormányszóvivő Hegyeshalmon. Hozzátette, hogy a migránsok elszállításáról született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet akarta elkerülni, vagyis az intézkedés csupán egyszeri volt.

Szijjártó: a gyalog menetelők miatt vészhelyzet alakult ki

Az éjjel Magyarországon történtek két dolognak tudhatóak be: az Európai Unió bukott migrációs politikájának, valamint európai politikusok felelőtlen kijelentéseinek - közölte szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tárcavezetők informális tanácskozását megelőzően.

A politikus újságírói kérdésre azt is mondta, hogy Magyarország az összes távozó menekültet regisztrálta, és a jövőben is be fogja tartani az uniós előírásokat. A miniszter úgy vélekedett, hogy a menekültek és a migránsok egyre agresszívebbé váltak, megtagadták az együttműködést a hatóságokkal, a regisztrációt és, hogy menekülttáborba menjenek, az uniós szabályok szerint viszont a kormány erre nem is kényszeríthette őket.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a gyalog menetelők miatt vészhelyzet alakult ki, ezért döntött úgy a kormány, hogy buszokat küld, és a határhoz szállítja a menedékkérőket. A tárcavezető úgy vélte, hogy mindaz, ami történt, megerősíti, hogy mennyire fontos az unió külső határainak hatékony védelme.

Ismét megtelt a Keleti

A Keleti pályaudvar szombat reggelre ismét megtelt bevándorlókkal. A helyszíni tudósító azt mondta: az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon.

Az operatív törzs ma reggel megállapította: a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik azt, hogy korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is.

A vasúttársaság hangosbeszélőn magyar és angol nyelven is folyamatosan tájékoztatja az utasokat az induló és érkező járatokról.

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője arra figyelmeztetett, hogy szombaton még számítani lehet kisebb fennakadásokra, késésekre a nemzetközi vonatközlekedésben.

Debrecenből vonattal indultak útnak a migránsok 

Több száz migráns indult útnak szombat hajnalban vonattal a debreceni nyílt befogadó állomásról - közölte az M1 aktuális csatorna szombaton.

A csatorna helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy csomagokkal felszerelkezett emberek hajnal óta folyamatosan hagyják el a befogadó állomást.

A migránsok feltehetően Budapest érintésével próbálnak nyugat felé haladni, azt követően, hogy pénteken Ausztria és Németország is bejelentette, beengedik a migránsokat.

Továbbra sem alkalmaz erőszakot a rendőrség

Tegnap éjfélig 164 926 fővel szemben intézkedett a rendőrség tiltott határátlépés miatt, 2180 személyt fogtak el, ma 8 óráig pedig további 416 főt. Tegnap éjfélig 913 embercsempésszel szemben intézkedett a rendőrség, 8 óráig további 6 főt fogtak el emiatt – tájékoztatott Dr. Kiss Attila, a Bevándorlás és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese.

Hozzátette: a rendőrség 104 buszt állított ki, mellyel 4500 menekültet szállítottak az osztrák határhoz.

Hangsúlyozta, hogy a rendőrség továbbra sem alkalmaz erőszakot, a migránsoktól pedig toleráns magatartást vár el.

A Vámosszabadiból Hegyeshalom felé elindult menekültek ugyanabban az elbánásban fognak részesülni, mint akik korábban az osztrák határra érkeztek – jelentette ki Giró-Szász András.

Magyarország továbbra is azon az alapon cselekszik és intézi a migrációból fakadó problémákat, amelyet a nemzetközi szerződések előírnak. Akár a schengeni kódex, akár a dublini szerződés – mondta a kormányszóvivő.

A tegnap esti, az operatív törzs által elhatározott cselekvés annak volt köszönhető, hogy olyan helyzet állt elő Magyarországon, mely az élet és a közlekedés biztonságát is veszélyeztette.

Több ezer további érkezőre számítanak Nickelsdorfban

További több ezer Magyarországról érkező menekültre számítanak az osztrák Burgenland tartományban - közölte a tartományi rendőrségi szombaton. Kora délelőtti becslésük szerint Nickelsdorfnál eddig már mintegy négyezer migráns lépte át a határt. Helmut Marban, a burgenlandi rendőrség szóvivője az APA hírügynökségnek nyilatkozva hozzáfűzte, hogy még mindig nem ért véget a Magyarország felől migránsokkal érkező buszok áradata.

A menedékkérőket a szövetségi rendőrség munkatársai a német határ átlépése után regisztrálják, ellátják, majd a menedékkérőket befogadó állomáshelyekre szállítják.

Illegális bevándorlók szállnak fel buszokra a fővárosi Keleti pályaudvarnál 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Migránsok ezrei érkeznek Szerbiába

A várakozások szerint szombaton több mint ötezer migráns érkezik Macedóniából Szerbiába.

A szerb-macedón határhoz közeli, presevói ideiglenes befogadóközpontban jelenleg mintegy másfél ezren várakoznak arra, hogy elkészüljenek a 72 órás tartózkodást biztosító dokumentumaik - mondta Muci Attila, a magyar közmédia televíziós tudósítója az MTI tudósítójának.

A migránsok feszültek, és láthatóan mindenre elszántak, a magyar határzár, illetve a megerősített határvédelem híre sem ijesztette el őket attól, hogy megkíséreljenek átjutni a szerb-magyar zöldhatáron.

Tíz kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalomnál

Tíz kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombaton délelőtt - közölte a rendőrség a honlapján. A rendőrség azt javasolja, hogy a torlódás fokozódásának elkerülése érdekében a határon átlépni szándékozók Szlovákián és Sopronon keresztül kerüljenek.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója azt tapasztalta, hogy visszafordítják a feltorlódott járműveket az M1-es autópályán Hegyeshalomnál.

A személyautók vezetői kizárólag a 172-es kilométerszelvénynél, a határátlépési pontnál megfordulhatnak. Az autósok Rajkán keresztül Pozsony irányába, illetve a 85-ös számú főúton, Sopronon keresztül léphetik át a határt.

Leégett egy sátor a röszkei hangárnál 

Leégett egy sátor az idegenrendészeti előállítóként használt röszkei hangárépület mellett szombaton reggel - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A lángok azt követően csaptak föl, miután a tábort őrző rendőrök váltása reggel 7 óra körül megérkezett a létesítményhez. A tüzet poroltóval néhány perc alatt eloltották.

Az éjszakai és hajnali eseményekről szóló tudósításunkat itt olvashatja.