Nem akarnak táborba menni: patthelyzet Bicskén és Nagyszentjánosnál

Migránsokkal teli szerelvény indult el dél előtt a Keletiből Sopron felé, Bicskén megállt, leszállították az embereket, hogy a táborba vigyék őket, de nem hajlandók erre. A bevándorlók visszaszálltak a vonatra, amely azonban nem indul tovább.

A Bicskén veszteglő, a budapesti Keleti pályaudvarról indult szerelvényen maradt mintegy ötszáz ember a rendőri intézkedéssel szemben továbbra is passzív ellenállást tanúsít, és nem hajlandó együttműködni a rendőrséggel, a menekültügyi hatósággal - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság késő este a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint a jogszerű magyarországi tartózkodás ellenőrzése érdekében a Készenléti Rendőrség és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a bicskei vasútállomáson, pár perccel dél előtt, "kisoroltattak" egy vasúti szerelvényt. Annak hat kocsijában - a vonatkísérő rendőrök jelzése szerint - illegális bevándorlók tartózkodtak. Ez - a rendőrség szerint - lehetőséget teremtett az utasok jogszerű magyarországi tartózkodásának ellenőrzésére.

A rendőrség öt idegen nyelven tájékoztató anyagot adott át a vonaton tartózkodóknak, hivatalos tolmácsok segítségével a pályaudvar hangosbeszélőjén keresztül három idegen nyelven tájékoztatást adott a rendőri intézkedés céljáról. Az illegális bevándorlók közül tizenhatan önként leszálltak a szerelvényről, őket a rendőrség a bicskei nyitott menekültügyi befogadóállomásra szállította. A szerelvényen mintegy ötszázan maradtak.

A rendőrség palackos vizet és élelmiszert biztosított a vonaton tartózkodóknak, amit nem fogadtak el, illetve azoktól, akik elfogadták, az ORFK közleménye szerint egy hangadó csoport azt elvette, és kiöntötte vagy kidobta az ablakokon.

Ugyanez történt a vonaton tartózkodó gyermekek számára a helyszínre szállított üdítőkkel, frissítőkkel, élelmiszerrel és gyümölccsel is - írták.

A közlemény kitért arra is, hogy a rendőrség egy alkalommal kényszerült biztonsági intézkedésre. Egy, a szerelvényről nem sokkal délután egy óra előtt leszálló férfi a sínekre vetette magát, ahonnan felesége és gyermeke kérésére, a rendőrség felszólítása ellenére sem volt hajlandó távozni. A rendőrök a férfit előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra.

Az ORFK rögzítette azt is, hogy számos médiatartalom-szolgáltató közlésével ellentétben a rendőrségnek nincs tudomása arról, hogy az illegális bevándorlók közül egy nő öngyilkosságot kísérelt volna meg. A helyszínen két mentőegység tartózkodik, egészségügyi ellátást azonban egyetlen illegális bevándorló sem kért, így a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint aggályosak azok a közlések, amelyek a szerelvényen tartózkodó sérültekről tudósítanak - írták.

Az illegális bevándorlók közül egy férfi vizsgáltatta meg gyermekét az egyik mentőorvossal, majd miután kiderült, hogy a gyereket ajánlott lenne kivizsgálásra kórházba szállítani, saját felelősségére úgy döntött, hogy inkább mindketten visszaszállnak a vonatra. A rendőrség közleménye megjegyzi, hogy az orvos nyilatkozata szerint ezt a gyermek állapota lehetővé tette.

Korábban Balázs László rendőr ezredes, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a szerelvényen ülők nem vonhatják ki magukat az igazoltatás alól, ugyanakkor, ha leszállnak a vonatról és együttműködők, akkor az igazoltatást követően átadják őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársainak, és a bicskei nyitott befogadó állomásra kerülnek.

Kiss Attila, a BÁH főigazgató-helyettese azt mondta: amennyiben nem kívánják alávetni magukat az eljárásnak, úgy tekintik, hogy hallgatólagosan kivonták magukat a menedékkérelem alól, és ügyüket idegenrendészeti eljárásban bírálják el. Utóbbi akár kitoloncolással is járhat - közölte az MTI kérdésére.

Élelmiszert, vizet vittek a vonatonra

A rendőrség élelmiszert vitetett a bicskei vasútállomáson lévő migránsoknak csütörtök délután, azonban a bevándorlók nem fogadták el azt - értesült a helyszínen az MTI tudósítója, az információt Pálffy Károly, Bicske polgármestere is megerősítette.

A bicskei vasútállomáson előzőleg önkéntesek próbáltak élelmiszert eljuttatni a migránsoknak, de a rendőrség senkit sem engedett a közelükbe. Később megérkezett a rendőrségi szállítmány, az élelmiszert a rendőrök próbálták feljuttatni a vonaton lévőknek, de ők elutasították azt.

A migránsok főként az állomáson veszteglő vonaton vannak, néhányan a peronon üldögélnek.

Nagyszentjánosnál is migránsokat szállítottak le egy vonatról

Migránsokat szállítottak le egy vonatról rendőrök a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánosnál is. Budapestről Győrbe tartó vonatról leszállított emberek egy csoportját buszokkal vitték el a község vasútállomása mellől először Győrbe, ahol felveszik az adataikat, majd továbbutaztatják őket a vámosszabadi befogadóállomásra.

Egy 20-30 migránsból, főleg férfiakból álló csoport ugyanakkor nem volt hajlandó felszállni a buszokra, leültek és azt skandálták, hogy "We want to go to Wien!", azaz "Bécsbe akarunk menni!".

Azt mondták, nekik vannak papírjaik és nem értik, hogy miért akarja őket ellenőrizni a rendőrség. Körülvették és arról próbálták meggyőzni őket a rendőrök, hogy szálljanak fel a buszokra. Egy tolmács is érkezett, hogy segítse a tárgyalást.
A helyszínen még két busz várakozik, amely elviheti a migránsokat. Mintegy negyven rendőr több mint tíz járművel érkezett - jelentette az MTI tudósítója.

Bicskén többen rosszul lettek

A vonathoz a mentősöket kellett hívni, mert többen rosszul lettek. Az M1 tudósítója szerint egy kislányt hoztak ki a vasútállomásról.

Az ORFK cáfol

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határozottan és kategorikusan cáfolja, hogy műveleti területté nyilvánította volna a bicskei vasútállomást az országos rendőr-főkapitány. Az ORFK ezt csütörtök délután közölte a honlapján.

Előzőleg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy erre hivatkozva küldték el a munkájukat végző újságírókat a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök a bicskei vasútállomás 3-as peronjáról, ahol jelenleg is vesztegel a budapesti Keleti pályaudvarról Sopronba indult, ám Bicskén megállított szerelvény, amelyen migránsok nagyobb csoportja tartózkodik.
Az MTI helyszíni tudósítója szerint valamennyi újságírót elküldték a helyszínről, így most a vasútállomás épületétől figyelik az eseményeket.

Patthelyzet a vasútállomáson

Sorra szállnak vissza a rendőrség sorfala között a bevándorlók a Bicskén veszteglő vonatra - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói csütörtök kora délután. A síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróból a rendőrök visszaterelték a peronhoz az addig leszállt mintegy 100 bevándorlót, akiknek a zöme felnőtt férfi, de a csoportban néhány nő és gyerek is látható volt. A bicskei pályaudvar fogad vonatokat, Győr felől már több szerelvény is áthaladt, illetve megállt az állomáson. Az arról leszálló utasokat rendőrök kísérték ki a pályaudvarról a bevándorlók között - számoltak be az MTI tudósítói.

 

"No camp!"

A budapesti Keleti pályaudvarról csütörtök reggel indult el egy szerelvény nyugati irányba, a vonat azonban Bicskén megállt. A rendőrök tolmács segítségével tájékoztatták a migránsokat, hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni, a bicskei táborban ugyanakkor étellel és szállással várják őket. A migránsokat megpróbálták buszokhoz terelni, azonban ez nem járt sikerrel, mert a síneket a pályaudvar előtti parkolóval összekötő aluljáróból nem mentek fel és azt skandálták, hogy "No camp!" vagyis azt, hogy nem akarnak a táborba menni. Csütörtökön, dél után egy újabb a vonat indult el a Keletiből, amelyet nem sokkal azelőtt toltak be a pályaudvarra. Migránsok előbb tömegesen szálltak fel a szerelvényre, később azonban többen leszálltak - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.A migránsokat csütörtök reggel engedték be a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába. Ezzel egy időben visszavonták a rendőröket, akik korábban lezárva tartották a főbejáratot és az oldalbejáratokat is ellenőrizték. A csarnokban a 8. vágányon állt a GYSEV-szerelvény, amelynek elején egy olyan mozdony van, amelyen a matricázás magyarul és németül az 1989-es határnyitásra emlékezik, és német zászló is látszik rajta. A migránsok erre a szerelvényre szálltak fel és indultak el a pályaudvarról. A hangosbemondó folyamatosan tájékoztatást adott arról, hogy a Nyugat-Európába induló nemzetközi járatokat törölték, a belföldiek azonban elindulnak. A belföldi vonatok menetrend szerint közlekednek, a hangosbeszélő folyamatosan tájékoztatja az utazókat az induló és érkező szerelvényekről. A rendőrök eltávolították az eddig a pályaudvart az aluljárótól elválasztó rácsot, így már az aluljáróból is be lehet jutni a pályaudvar épületébe.

Csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába

A Mávinform közleménye szerint a vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, "további intézkedésig". A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják. Váczi Viktor, a MÁV Zrt. helyettes szóvivője arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi helyzetben Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról. Azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. A döntés miatt ezek a járatok külföldi szakaszukon is késhetnek - tette hozzá.Nyugodtan indult a nap

Az M1 Híradó tudósítója kora reggel viszonylagos nyugalmat tapasztalt a pályaudvarnál, a migránsok többsége az aluljáróban, tranzitzónákban pihent, a rendőrsorfal továbbra is a főbejáratnál állt, oldalról pedig csak azokat engedték be, akik igazolni tudták, hogy az EU állampolgárai. A közterület-fenntartó munkatársai takarítanak, és megjelentek a külföldi tévéstábok is. Reggel egyébként már indultak vonatok Németország felé, a szerelvények gond nélkül gurultak ki. Szerdán folyamatosan tüntettek a migránsok a pályaudvarnál. Továbbra is azt követelték, hadd mehessenek tovább Nyugatra, főként Németországba, az uniós szabályok értelmében azonban a regisztráció előtt Magyarország ezt nem engedheti meg.MTI Fotó: Máthé ZoltánMa megkezdődik az új migránsközpont építése a fővárosban

A bázis a Keleti pályaudvartól nem messze, a volt Verseny utcai piac helyén lesz. A tervek szerint 10-12 nap alatt elkészül majd, és ezer embert tudnak elhelyezni, de arra nem lehet kötelezni a bevándorlókat, hogy oda el is menjenek. A mostani három tranzitzónát várhatóan két héten belül bezárják.

Kétnapos rendkívüli ülést tart a parlament

Összeül a parlament

Az illegális bevándorlókat érintő jogszabály-módosításról tárgyal csütörtöktől kétnapos rendkívüli ülésén a parlament. A törvényjavaslat szerint szigorúbban büntetnék a határsértőket és az embercsempészeket is, a déli határszakaszon pedig tranzitzónákat alakítanának ki, a migránsok oda kerülnének először. Ott bírálnák el a kérelmüket is, és amíg az ügyük le nem zárul, nem hagyhatják el a tranzitzónát. A szigorításhoz a parlamentnek várhatóan 13 törvényt kell módosítania.

Új gyűjtőpont épül

Tegnap egyébként bejelentették: újabb rendőrségi gyűjtőpont létesül Röszkénél, néhány száz méterre a már meglévő hangártól. Az új létesítmény kialakításán a munkások mellett elítéltek is dolgoznak, büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett. Az utóbbi hetekben Röszke térségében érkezett az országba a legtöbb illegális bevándorló.

Orbán Viktor: robbanás fenyegeti Európát

Akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelenő vendégkommentárjában. A konzervatív német lap szerint a miniszterelnök írásában figyelmeztetett, hogy robbanás fenyegeti egész Európát, és védelmébe vette az ideiglenes műszaki határzár felépítését. Orbán Viktor azt írta, hogy az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikát folytat, és felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt.

Tarlós István: Budapestet meg kell védeni

Meg kell védeni Budapestet a bevándorlók kontroll nélküli áradatától - mondta Tarlós István a fővárosi közgyűlésben. A főpolgármester hangsúlyozta: Budapest a mozgásteréhez és jogosítványaihoz mérten segíti a migránsokat, de az önkormányzatoknak törvény szerint nincs feladatuk a migránsprobléma kezelésében. Tarlós István közölte: a főváros 300-500 ember befogadására alkalmas sátrakat szerzett be és a Verseny utcai tranzitzóna napokon belül elkészül.