Trócsányi szerint minden államnak joga határainak védelme

Minden állam önrendelkezésből fakadó legalapvetőbb joga és kötelezettsége határainak védelme, ezért a magyar és az uniós állampolgárok védelmében minden megengedett módon fel kell lépni a nemzeti és európai normákat megszegőkkel szemben - jelentette ki az igazságügy-miniszter az MTI-nek pénteken Szegeden.

A schengeni határon felállítandó fizikai akadály, határzár - amennyiben a határátkelőhelyeket nem érinti - egyezik az uniós joggal és a schengeni szabályokkal, mert azok nem zárják ki, hogy a tagállamok a külső határokat fizikai akadállyal lássák el - közölte Trócsányi László.

A jogellenes határátlépés megakadályozása és a határátlépés kizárólag kijelölt határátkelőhelyekre való korlátozása pedig kifejezetten követelményként jelenik meg a schengeni jogban - tette hozzá a politikus.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a határvédelem követelménye összhangban áll az unió által elfogadott, úgynevezett Dublin III. rendelet szabályaival is.

Felidézte, hogy a nemzetközi menekültjog legmérvadóbb forrása, a menekültek helyzetére vonatkozó genfi egyezmény szerint az államok az országba való jogellenes belépés miatt nem sújthatják büntetéssel azokat a menekülteket, akik közvetlenül olyan területről érkeztek, ahol életük vagy szabadságuk veszélyeztetve volt.

A szerződés szövegéből az következik, hogy a Szerbia felől érkező menekültek - minthogy ott nem fenyegeti veszély őket - nem hivatkozhatnak e rendelkezésre - mondta Trócsányi László.

Összefoglalva megállapítható, hogy a nemzeti, a nemzetközi és az uniós jogot együttesen kell alkalmazni. A határvédelem elmulasztása veszélyeztetheti hazánk schengeni tagságát, illetve egész Európa biztonságát - hangsúlyozta a miniszter.

(MTI-fotó: Soós Lajos)

(MTI-fotó: Soós Lajos)Arról is szólt, a kormánynak az a törekvése, hogy az uniós tagsággal rendelkező Románia és Horvátország mielőbb tagjává váljon a schengeni övezetnek.

Az ukrán és a migrációval súlyosan érintett szerb határ esetében kettős, uniós és schengeni külső határról beszélünk, ahol Magyarország határőrizeti kötelezettsége is kettős - mondta a miniszter.A határvédelem pedig nem öncél, ugyanis a schengeni határ-ellenőrzési kódex is úgy fogalmaz: a határellenőrzés végrehajtása nem csupán azoknak a tagállamoknak az érdeke, amelyek külső határainál azt elvégzik, hanem valamennyi olyan tagállamé, amely belső határain megszüntette a határellenőrzést - mondta Trócsányi László.