Ezt a cseles Facebook-trükköt kevesen ismerik

Pedig aki tisztában van vele, már nemigen posztol nélküle a néha túlzottan is nyilvános közösségi oldalon.

Hajlamos a fészbukoló megfeledkezni róla, hogy írásait-képeit mindenki látja, még csak nem is bármelyik más Facebook-felhasználó, hanem bárki a weben: a bejegyzések döntő többségét ugyanis nyilvánosan osztják meg. Pedig jelentős részüket szerencsésebb lenne kíváncsi szemek – főnökök, üzleti partnerek, kollégák, családtagok – elől elrejteni, a célközönség-választó az alapbeállításokkal nem kínál elegendő lehetőséget.

A „nyilvános” és a „barátok barátai” mellett választható ugyan az „egyéni” közönség is, de igazán bonyodalmas sok száz ismerős közül egyenként kiválasztani, hogy éppen kivel akar a felhasználó megosztani valamit. Elsőre ugyan nehézkesnek tűnik, de van rá megoldás.

Az „egyéni” opciót kell kombinálni a „lista létrehozása” lehetőséggel: ezzel csak egyszer kell dolgozni, utána elég karbantartani. Első lépésként a számítógépen megnyitott Facebook-oldalon lépjünk a „Kezdőlapra”, s a baloldali oszlopban kattintsunk az „Ismerősök” menüpontra. Ekkor feltűnik a „Lista létrehozása” opció.

Lista letrehozasa

Erre kattintva elérhető az „Új lista készítése”. Különféle összetételű csoportokat lehet létrehozni, az alábbi képen éppen az „Ezt ők ne lássák” lista készül. Elegendő a kívánt nevek kezdőbetűit beírni, a Facebook már fel is kínálja az adott személyeket, s rájuk kattintva bekerülnek az adott listába.

Uj lista keszitese

Kényelmes megoldás két böngészőablakban megnyitni a közösségi oldalt: egyikben legyen az összes ismerős, másikban az éppen létrehozandó lista. Természetesen az általános „Ezt ők ne lássák” mellett elkészíthető tetszés szerint például a „Családtagok ne lássák”, vagy a „Munkáltatómra nem tartozik” csoportosítás is. A kiválasztott személyek nem mindig jelennek meg rögtön a készülő listában, érdemes néha F5-tel frissíteni.

Ezt a posztot ne mindenki lassa

Legközelebb, bejegyzés megosztásakor – hacsak nem tényleg teljesen nyilvánosnak szánjuk – válasszuk az „egyéni” megosztást, majd a „Nekik látható” opcióban kattintsunk az „Ismerősök’’, vagy az „Ismerősök ismerősei” beállításra. Alatta pedig, a „Nekik nem látható” részben jelöljük ki azt a listát, melynek tagjai elől el akarjuk rejteni a közlendőnket: jelen esetben az „Ezt ők ne lássák” lista tagjait kíméljük meg a mondandónktól.

Persze a hallgatáson kívül tökéletesen biztos módszer nem létezik: ha például valamelyik ismerősünknek ismerőse a tiltó listánkon szerepel, akkor hiába szűrtük ki őt a mi beállításainkban, ha ismerősünk megosztja a posztot, akkor az ő ismerőseként mégis láthatja a mondandónkat. Az esetek döntő többségében azonban karbantartott listákkal remekül szűkíthetők a célközönségeink.