A sörünk is öregszik a napozástól – sörtárolás, sörkóstolás hőségben

Fáradságot és energiát nem kímélve védjük jól megérdemelt sörünket a tűző naptól, különben „megöregszik”!

Érdemes odafigyelni a sör tárolására és megfelelő hőmérsékleten való fogyasztására. A különféle típusú sörök ízeit 8-15 Celsius-fokon élvezhetjük a legteljesebb mértékben.

A vendéglátóipari egységek hordós kiszerelésű csapolt sörei 15 Celsius-fok alatti hőmérsékleten tárolva őrzik meg legtovább  frissességüket. (Fotó: MTI/EPA)

A vendéglátóipari egységek hordós kiszerelésű csapolt sörei 15 Celsius-fok alatti hőmérsékleten tárolva őrzik meg legtovább frissességüket. (Fotó: MTI/EPA)



A hőség gyorsítja a sör „öregedését”. Legjobb, ha a megvásárolt italt hűvös, száraz helyiségben tároljuk, ideális esetben 8-20 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, védve a naptól. Nem tesz jót a sörnek a gyakori és nagymértékű hőmérséklet-ingadozás sem, az extrém hideg vagy meleg zavarossá teheti. „A kánikulában ügyeljünk rá, hogy ha egy mód van rá, ne hagyjuk a sörünket huzamosabb ideig napon vagy éppen az utcán parkoló kocsink csomagtartójában” – tanácsolja Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A kánikulában jól esik a hideg sör, azonban ideális kóstolási hőmérséklete nem a jéghideg, az ugyanis eltompítja az ízelemeket. A világos sörök ízét 8 Celsius-fokon, a félbarna sörökét 10 Celsius-fokon, a barna sörökét 10-12 Celsius-fokon, míg a búzasörökét 12-15 Celsius-fokon lehet a legteljesebben élvezni.

A fejtetőn egyensúlyozással sem másodfokú hőségriadóban kell kísérletezni. (Fotó: MTI/EPA)

A fejtetőn egyensúlyozással sem a másodfokú hőségriadóban kell kísérletezni. (Fotó: MTI/EPA)



Ez különösen fontos akkor, amikor a söröket kedvenc ételeink mellé fogyasztjuk: „A Magyarországon gyakori erős, fűszeres ételek befolyásolják az ízérzékelést. Természetesen jól esik melléjük egy sör, de a profi sörkóstolók kóstolás előtt nem javasolják a fogyasztásukat” – tette hozzá Schillinger Attila.