Csapra verték a tűzcsapot kreatív fiatalok

Az „ivócsap” segítségével a Magyarországon található összes tűzcsapot a mindennapokban is használható ivókúttá lehet alakítani, miközben a tűzcsapok eredeti, tűzbiztonsági funkciója sem sérül.

Az elmúlt évtizedekben radikálisan csökkent a közterületen ingyenesen hozzáférhető ivóvíz mennyisége, hőségriadó esetén a helyi vízművek illetékesei zacskós ivóvíz osztásával segítik a lakosokat a kánikula átvészelésében. Nincs megfelelő számú ivókút a városokban, illetve a meglévő kutak is jellemzően leromlott állapotúak. Az ivóvízhálózat szinte csak egyetlen helyen tör fel közterületen az útburkolat fölé, ez pedig a tűzcsap.

Annak ellenére, hogy ezek a szerkezetek elsősorban tűzbiztonsági célokat szolgálnak, az ivóvízhálózathoz csatlakoznak, így ugyanolyan minőségű víz folyik bennük, mint amelyet a háztartásokban fogyasztanak.



Az Ivócsap Projekt tagjai, Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia és Zoletnik Zsófia ennek a gondolatnak a nyomán alkották meg új, magyar találmányukat, melyet a hirado.hu videóstábjának a budapesti belvárosban mutattak meg és a Fővárosi Vízművek Zrt. segítségével a forgatás kedvéért magát a prototípust kötötték rá alkalmilag egy tűzcsapra.