Buszok hozzák vissza a migránsokat Ausztriából

Az M1 Híradó korábbi információival szemben csütörtökön csak 40-50 illegális határátlépőt küldtek vissza Ausztriából Magyarországra egy osztrák-magyar egyezmény alapján. A győri határőrizeti szerv illetékese a hirado.hu-nak elmondta: naponta több tucat embert szállítanak vissza így a szomszédból.

Az M1 Híradó tudósítója korábban arról számolt be, hogy 100-120, Németországból visszatoloncolt migráns várakozik a hegyeshalmi határnál, hogy Győrbe szállítsák őket, a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azonban a hirado.hu-nak elmondta: csütörtökön 40-50 illegális határátlépőt küldtek vissza Ausztriából Magyarországra busszal egy osztrák-magyar egyezmény alapján.

Hozzátette: ebben semmi különös nincs, naponta ugyanis több tucat embert szállítanak vissza így a szomszéd országból. Elmondta azt is, a visszaküldeni szánt migránsokat Hegyeshalomnál, a határ osztrák oldalán egy "kontaktponton" gyűjtik össze, ezért láthatott itt nagyobb tömeget az újságíró. Naponta akár két alkalommal is indulhat egyébként vissza ilyen busz Magyarországra.

A rendszerint az osztrák határ és Bécs közt elfogott bevándorlókat azután küldik vissza, hogy meghallgatták őket, és bizonyítható, hogy tőlünk érkeztek Ausztriába. Magyarországon úgy bánnak velük, mint ha magyar rendőrök fogták volna el őket, és ügyükben ugyanúgy megindul az ilyenkor szokásos eljárás.