Bemutatták az internetes jogok nyilatkozatát

Az internetes hálózathoz való hozzáférés joga, a személyes adatok védelme és törölhetősége, valamint a kultúrának és az oktatásnak az interneten keresztüli terjesztése is szerepel a nyilatkozatban.

A 14 cikkből álló dokumentumot Olaszország az Európai Unió tagállamai számára készítette. A nyilatkozat bevezetője leszögezi, hogy az interneten is biztosítani kell az ENSZ által megfogalmazott egyetemes emberi jogokat, valamint az emberi jogok európai egyezményében foglalt jogokat.A dokumentum szerint nem puszta jogszabályokról van szó, hanem a világhálót használók jogainak rögzítéséről. Mindez egyrészt segítséget nyújthat az internetezőknek ahhoz, hogy tudatosan használják a világhálót, másrészt útmutatásként szolgál a törvényhozóknak is. Ez az első alkalom, hogy az interneten való jogokat egy külön nyilatkozat tartalmazza -  emelte ki a dokumentum bemutatva Laura Boldrini, az olasz képviselőház elnöke.

Az olasz parlament tavaly felállított szakértői bizottsága dolgozta ki a nyilatkozatot Laura Boldrini, valamint Stefano Rodotá alkotmányjogász vezetésével. Első változata októberre készült el, internetes konzultációra bocsátották. A beérkezett javaslatok alapján készült el a kedden bemutatott, végleges változat.

Kidomborítja a nyilatkozat az internethez való hozzáférés jogát, valamint az internetet használók jogát arra, hogy a világhálón keresztül oktatásban részesüljenek. Hangsúlyozza a hálózat semlegességének jelentőségét, a személyi adatok védelmét, a saját adatokhoz való hozzáférhetőség vagy végleges törlésük szavatolását. Kiemeli továbbá a gondolati szabadság és a névtelenség biztosítását, a rendszerek (főleg a személyes számítógépek) sérthetetlenségét,  és szorgalmazza a digitális információmegosztást, valamint a szerzői jogok és az internetes szerződések védelmét.