Ezzel aztán felpörög a Firefox

Egy nemrég fejlesztett „Tracking Protection” funkció bekapcsolásával nem csak a böngészés sebessége nő, hanem a felhasználókövetés is visszaszorítható.

A Firefoxot fejlesztő Mozilla szerint, úgy tűnik, nem elég a felhasználók aktivitását követő, illetve a reklámoldalakkal szembeni passzív ellenállás. Mert a böngészőkbe beépített „Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek” megoldás igazából csak egy jelzés (a böngésző által küldött adatok fejlécében) a felhasználó akaratáról, de ez semmilyen korlátozó erővel nem rendelkezik az említett weboldalak részéről. (Mint ismert, az asztali és mobil Firefox verziójának is része a „Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek” privát szféra védelmét célzó funkció.)

A Firefox 35 megjelenésével azonban a Mozilla aktivált egy jóval hatásosabb, kliensoldali szűrésen alapuló megoldást is. A „Tracking Protection” funkció bekapcsolásával nem csak a felhasználókról gyűjthető adatok mértéke csökken, de jótékony hatással van az oldalbetöltődés sebességére és a letöltött adatmennyiségre is. A Georgios Kontaxis és Monica Chew által jegyzett „Tracking Protection in Firefox For Privacy and Performance” című cikkből kiderül, hogy a magánszférára védelme mellett az Alexa TOP 200 híroldalon végzett mérések során az oldalak betöltődési ideje 44 százalékkal, miközben a letöltött adatmennyiség 39 százalékkal csökkent.

Firefox tartalom blokk1

A Tracking Protection a Google Safe Browsinggel kompatibilis API-t használ, és a Disconnect magánszféra védelmét szem előtt tartó, 45 percenként frissülő listáját használja. A hálózatkezelésbe finoman beszőtt funkció blokkolja a nem kívánt tartalmakat, és a pajzs ikon jelzéssel tájékozatja a felhasználót a blokkolt tartalomról.

Firefox tartalom blokk

A Tracking Protection beállításához

- írjuk a címsorba: about:config,

- a megjelenő oldalon ígérjük meg, hogy óvatosak leszünk,

- majd a privacy.trackingprotection.enabled kulcs értékét egy dupla kattintással változtassuk true-ra. (A kulcsra rákereshetünk a Keresés mező használatával.)

Azoknak, akik csak követni szeretnék a böngészési szokásaikat követőket, ajánlatos beszerezni és telepíteni a Mozilla által fejlesztett Lightbeam böngészőkiterjesztést, amely vizuálisan könnyen értelmezhető módon jeleníti meg a böngészésünket követő megfigyelő oldalakat.