Akár milliós összeget is követelhetnek attól, aki nem szerzi meg a diplomát

Vissza kell fizetniük az ösztöndíjat - erről kaptak levelet azok a hallgatók, akik nem szerezték meg időre a diplomát. Az Oktatási Hivatal szerint azonban a fizetés mellett létezhet más megoldás is.

Sok száz egykori egyetemi és főiskolai hallgató kapott levelet, hogy fizesse vissza az állami ösztöndíjat, mert nem tudta megszerezni a diplomát határidőre. Például nincs nyelvvizsgája, vagy nem írta meg a szakdolgozatát.

 

Akár milliós összeg is lehet, amit rövid időn belül vissza kellene fizetni. Az Oktatási Hivatalnál azt mondják, hogy valóban van ilyen szabály, de a fizetés mellett létezhet más megoldás is.

Ha valakinek még nincs nyelvvizsgája és emiatt nem tudott lediplomázni, akkor felfüggesztési kérelemmel fordulhat az Oktatási Hivatalhoz. Ehhez mellékelni kell egy felnőttképzési szerződés másolatát, ami igazolja, hogy a volt hallgató épp a nyelvvizsgabizonyítvány megszerzésén dolgozik - így legfeljebb két félév haladékot lehet kapni.

Van azonban más lehetőség is. Mentesítést kérhetnek a fizetési kötelezettség alól azok, akik tartós betegség, baleset, vagy szülés miatt nem tudtak lediplomázni. A volt hallgatók vállalhatják azt is, hogy annyi ideig dolgoznak itthon, amennyit állami ösztöndíjasként tanultak, ezzel kiváltva a visszafizetési kötelezettségét.

A felfüggesztési- és mentesítési kérelmek mintája az Oktatási Hivatal honlapjáról tölthetők le.