Elkezdték a határzár építését

A munkát a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi alakulatának katonái végzik. A terepet egy lánctalpas munkagép rendezi a Csongrád megyei településen.

Megkezdődött a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építése; a mintaszakaszt Mórahalom külterületén állítják fel - közölte a belügyi és a honvédelmi tárca hétfőn az MTI-vel.

A Belügyminisztérium (BM) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) közös közleménye szerint hétfő reggel 8 órakor rendőri biztosítás mellett kezdte meg a munkálatokat a Magyar Honvédség. A feladatban jelenleg az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédjei vesznek részt összesen 43 fővel.

Határzár - Elkezdődtek a munkák


A katonák a technikai eszközöket nyolc járművel a hódmezővásárhelyi laktanyából szállították a helyszínre. A helyszínbejárás után a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építésének megkezdéséhez szükséges terepmunkálatokat - fakivágást, aljnövényzetirtást, talajmunkákat, útépítést - végeznek. Ehhez egy lánctalpas buldózert és egy univerzális földmunkagépet használnak.

A munkálatok jelenlegi szakaszában egy 150 méter hosszúságú mintaszakasz megépítését a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium illetékes szervei együttesen végzik.

A két tárca közleményében azt írta: Európát érintő problémává vált a kontinens felé irányuló illegális bevándorlás. Magyarországra Szerbián keresztül naponta átlagosan ezer illegális határátlépő érkezik, így súlyos problémává vált az illegális bevándorlás és kiemelt feladattá annak kezelése. Idén eddig 78 190 tiltott határátlépőt regisztráltak, közülük 77 600-an érkeztek a szerb határon keresztül.A közleményben felidézték azt is: a kormány 2015. június 17-én hozott határozatot a rendkívüli bevándorlási nyomás kezelésére, ebben elrendelte a magyar-szerb határszakaszon a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése érdekében egy 175 kilométer hosszúságú és 4 méter magasságú határőrizeti célú ideiglenes kerítés építését.

A Fidesz a mielőbbi megépítést szorgalmazza

A kormánypárti frakció hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy csak az elmúlt hétvégén közel háromezer illegális bevándorló szökött át Magyarországra, a bevándorlók áradata pedig egyre nagyobb. A határzár felépítését helyes és szükséges döntésként értékelték, hozzátéve: ezt igazolja, hogy a Magyarországtól délre fekvő határvárosok - Szabadka és Magyarkanizsa - önkormányzatai már rendkívüli helyzet bevezetését szorgalmazzák.

A határ menti és a migrációs táborokat működtető magyar települések lakói is egyre jobban szenvednek a bevándorlók tömegétől - írta a Fidesz, kiemelve: Magyarországnak meg kell védenie saját és Európa schengeni határait is.

Áder János köztársasági elnök az ideiglenes határzárra is vonatkozó törvénycsomagot szombaton írta alá a parlamenti információs rendszer szerint, a Magyar Közlönynek azonban azóta még nem jelent meg száma, így azt ott nem hirdették ki. A jogszabály augusztus 1-jén lép hatályba.

 PM: a szegénység felszámolására kell közpénzt költeni, nem kerítésre 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a szegénység enyhítése, a szociális dolgozók, orvosok és pedagógusok béremelése helyett "új vasfüggönyt" épít "35 milliárd forint" közpénzből a szerb határnál.

Az ellenzéki párt hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében felszólította a kormányt, hogy azonnal állítsa le az építkezést.

Javasolták azt is, hogy az állam üresen álló laktanyák megnyitásával biztosítson megfelelő ellátást az ide érkező migránsoknak.

Hétfőn megkezdődött a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építése; a mintaszakaszt Mórahalom külterületén állítják fel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a június 17-én tartott kormányülés szünetében jelentette be: a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy készítse elő a magyar-szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszának lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg.