Ma ilyen e-könyv-olvasót érdemes venni

Sokféle E Ink kijelzővel kapható e-olvasó: megmutatjuk, melyik a legkorszerűbb – azaz legjobban olvasható – s nem is a legdrágább technológia.

Piacuk évről évre nő: felmérések szerint 2014-ben eladási számuk Európában 30-40 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest, míg a globális piac növekedési aránya elérte a 20 százalékot.

Az elektronikus papírt Nick Sheridan találta fel és mutatta be a nagyközönségnek még 1975-ben, Amerikában. A Gyricon elnevezésű technológia negatív töltetű fekete és pozitív töltetű fehér, 20‒100 mikron átmérőjű polietilén gömböket használ fel. A gömbök átlátszó szilikonlapon helyezkedtek el, és az éppen alkalmazott töltetű elektromosság szabta meg, hogy milyen irányba forduljanak, felfedve a fehér vagy éppen a fekete oldalukat. A technológia újdonsága ellenére azonban a hetvenes években még nem terjedt el széles körben.

Újra előtérbe került az E Ink a kilencvenes évek második felében. 1996-ban Joseph Jacobson újfajta elektronikus papírt hozott létre üveg helyett rugalmas műanyaglapok használatával. Három évvel később bejelentették az első papírszerű kijelző piacra dobását, mely az elektronikus tinta technológiáját alkalmazza.

2004-ben a Sony bemutatta az első e-könyv olvasót, a Librié EBR-1000EP modellt. A készülék a szürke négy árnyalatát jelenítette meg. Ezután 2007 az e-olvasók történetének egyik legfontosabb éve. Szinte egy időben jelent meg két új szereplő a piacon: megalakult a PocketBook, míg az Amazon a Kindle márkanév alatt szintén megkezdte az E Ink készülékek gyártását. 2008-ban jelent meg az első PocketBook e-olvasó, a PocketBook 301, 2009-ben pedig az amerikai Barnes & Noble könyvesboltlánc is saját készüléket dobott a piacra, Nook néven.
A hetvenes években feltalált elektronikus tinta a mai napig folyamatosan fejlődik, négy évtized után is újra és újra megújítva az e-könyv olvasók piacát.

A 2010 előtt gyártott olvasók többsége E Ink Vizplex kijelzővel került a boltokba, melynek kezdetleges verziója az újságpapírhoz hasonlított. Az E Ink kijelzők következő generációja az E Ink Pearl, mely élesebb kontrasztot biztosított, és elődjéhez képest feleannyi energiát használt. Ilyen képernyővel rendelkezett a Kindle 3 és 4, a PocketBook Touch és Touch Lux, vagy a por- és vízálló PocketBook Aqua.

Az általunk ajánlott, mai e-könyv olvasók többnyire a legkorszerűbb E Ink Carta kijelzőt használják: ezek már 15:1 arányú kontrasztot és 20 százalékkal hatékonyabb fényvisszaverő képességet kínálnak. Optikai tulajdonságait tekintve az E Ink Carta képernyő szinte megegyezik a papírral. A modern készülékek, mint a PocketBook Touch Lux 3, PocketBook Ultra, Kindle Voyage vagy a Tolino Vision mind ezt a technológiát használják.

e-ink-reader-olvaso-book-konyv_900-494

Meg lehet még említeni a különleges E Ink kijelzőket is. Ilyen például az akár 4096 szín megjelenítésére is alkalmas E Ink Triton vagy a hajlítható E Ink Mobius. Az E Ink Triton képernyő a Color Lux készüléken jelent meg először, de az E Ink Mobius technológiát is felhasználták a hajlékony CAD Reader Flex modell megalkotásakor.