Visszatér a román kormány élére Victor Ponta

Csaknem egy hónapos külföldi gyógykezelés után csütörtöktől visszatér a román kormány élére Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök, erről szerdán levélben tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt.

Ponta június 15-én, Törökországban operáltatta meg elszakadt térdszalagját, és lábadozása idejére is Isztambulban maradt. Politikai ellenfelei szerint semmi sem indokolta a hosszas külföldi gyógykezelését, szerintük a szociáldemokrata politikus a korrupcióellenes ügyészség (DNA) elől menekült "önkéntes száműzetésbe", miután a DNA bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene.

Klaus Iohannis államfő június 22-én Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfővé, amíg Ponta nem tudja ellátni feladatát. Ponta - aki a török klinikán a jelek szerint kis szakállt is növesztett - mankókkal érkezett szerdán a bukaresti kormánypalotába.

Victor Ponta román miniszterelnök a kormánya ellen indított bizalmi szavazáson, a bukaresti parlamentben. (MTI/EPA/Bogdan Cristel)Ion Bogdan Lefter politikai elemző a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélte: Pontának meglehetősen ingatag a helyzete politikai szempontból. Rámutatott: a korrupciógyanú nyomán az államfő és az őt támogató jobbközép ellenzék is hangosan követeli lemondását. Közben a kormánykoalíció is "recseg-ropog", Gabriel Oprea belügyminiszter pártja legutóbb már Iohannis mögé sorakozott fel az új kémfőnökről rendezett parlamenti szavazáson - idézte fel.

Az elemző megjegyezte, hogy a DNA további kellemetlenségeket is okozhat Pontának, hiszen a korrupciógyanúnak van olyan része, amely Ponta korábbi ügyvédi ténykedésével kapcsolatos, és amelyre nem terjed ki a politikus parlamenti mentelmi joga. A DNA így folytathatja a vizsgálatot, Pontát bármikor beidézheti kihallgatásra, sőt az sem kizárt, hogy bírósági felügyeletet alá próbálják helyezni, ellehetetlenítve kormányfői ténykedését.

A DNA június 5-én gyanúsítottként idézte be a román miniszterelnököt, 2007-2008-as ügyvédi ténykedésével kapcsolatban okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsítja. A vádhatóság azóta ismételten kihallgatásra rendelte be Pontát, helyette azonban ügyvédje jelent meg a DNA-nál, és arról tájékoztatta az ügyészt, hogy Ponta külföldi gyógykezelése miatt nem tud eleget tenni az idézésnek.A DNA szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor korábbi korábbi üzlettársát, Dan Sovát különféle miniszteri tisztségekbe juttatta. Ez utóbbi, összeférhetetlenségi gyanút illetően a parlament nem járult hozzá, hogy az igazságszolgáltatás lefolytassa a bűnvádi eljárást.