Lecsapott a vihar az országra

Folyamatosan érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelemhez. A heves szél és a felhőszakadás elérte a fővárost is.

Pótkocsit borított fel, fákat is kidöntött a viharos erejű szél Veszprém megyében szerda délután. A viharban több épületbe villám csapott - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Ajka térségében mintegy tíz alkalommal kellett a tűzoltóknak kidőlt fákhoz vonulniuk, emellett Gyulafirátóton villanyvezetékre, Veszprémben pedig a vasútállomás közelében vasúti felsővezetékre dőlt fa. Hárskúton egy családi ház tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

Halimbán az Ifjúság utcában villám csapott egy családi házba, az épület 100 négyzetméteres tetőszerkezetének fele lángra kapott. A tűzhöz az ajkai tűzoltók vonultak. Szintén villám csapott Balatonalmádiban a Napsugár utcában egy 3 szintes épületbe, itt komolyabb beavatkozásra nem volt szükség - tette hozzá a szóvivő.

Komárom-Esztergom megyében jégeső és széllökések nélkül vonult át a vihar, felhőszakadást sehol nem tapasztaltak. A megyében este hat óráig a tűzoltók összesen két viharkáros esethez vonultak, egy kisebb fa dőlt ki, illetve egy pincéből kellett vizet szivattyúzni - mondta el a megyei katasztrófavédelem szóvivője, Benis-Völgyi Ágnes.

Felhőszakadás volt Zalaegerszegen, rövid ideig borsószem nagyságú jégeső esett. A vihar negyedórán belül átvonult a városon.

Budapestre is lecsapott a vihar

Budapest, 2015. július 8. Vihar Budapesten, a Fővám téren 2015. július 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry ZsoltA fővárosban is számos riasztást kaptak a tűzoltók - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Kolozsi Péter elmondta: jellemzően kidőlt fák, megrongálódott épületek miatt kérték a tűzoltók segítségét. Sok helyen a heves esőzések miatt az utakon hömpölyög a víz, emiatt áll, vagy csak lépésben halad a forgalom.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az útközben lévőknek pedig azt ajánlják, hogy biztonságos helyen parkoljanak le.

Budapest, 2015. július 8. Vihar Budapesten, a Fővám téren 2015. július 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vihar Budapesten, a Fővám téren 2015. július 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry ZsoltAz MTI helyszínről származó információi szerint a XIX. kerületi Wekerletelepen több mellékutca járhatatlan. A Határ út XIX. kerületi részén jelenleg egy-egy sávban haladnak a járművek, mert kidőlt fák és villanyoszlop akadályozza a közlekedést. A József Attila telepen is több fa kidőlt a viharos szél miatt.

Akadozik a tömegközlekedés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata is fennakadásokkal közlekedik a szerda délután a fővárost is elérő vihar miatt.

A BKK Facebook-oldalán közölte, hogy a Csepeli (7-es) HÉV nem közlekedik, mert fa dőlt a felsővezetékre, az 52-es villamos helyett pótlóbusz jár a Nagysándor József utca és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között, a 88-as, a 140-es, a 140B, a 172-es és a 272-es autóbusz a külső végállomások felé rövidített útvonalon közlekedik fakidőlés miatt. A Libegő sem jár.

Nem közlekednek a 3-as metró szerelvényei szerda este a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.

A kimaradó szakaszon pótlóbuszokat indítottak. A felszíni járatokon felfüggesztették az első ajtós felszállási rendet, a metróvonalakon pedig ideiglenesen elfogadják a MÁV bérleteit is - közölték. Szerda este számos HÉV-, villamos- és buszvonalon okoz fennakadást a vihar a fővárosban. itt>>

Fennakadás a budapesti repülőtér forgalmában 

A Wizz Air göteborgi járata csak második próbálkozásra tudott leszállni, a Ryanair Trevisóba tartó gépe a heves esőzés miatt negyed órán keresztül nem tudott felszállni, az easyjet londoni és a Lufthansa frankfurti járata jelentős kerülővel közelítette csak meg a repülőteret, a Wizz Air és a British Airways londoni, az Air France párizsi járata pedig jelenleg a légtérben várakozik.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője azt mondta, 20-30 perces késések vannak a forgalomban. Az induló járatoknál az okozhat késést, hogy vihar idején le kell állítani a földi kiszolgálást.Veszprém és Vas megyében már károkat okoz a vihar

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook oldala nem sokkal három óra után azt írta, hogy a Dunántúlon már érkeznek a bejelentések a vihar okozta káresetekről.Veszprém megyében a Noszlop-Bakonygyepes közötti útra dőlt egy fa. A vihar Ajkán háztetőket bontott meg, Kőszegen pedig lakóházba folyt be a víz.

A Vas megyei Nemescsóról kidőlt és megdőlt villanyoszlopokról érkezett bejelentés, Simaságon egy családi ház udvarán álló fa gyökerestől kifordult és a házra dőlt - a csepregi önkormányzati tűzoltók dolgoznak az eltávolításán.A szintén Vas megyei Nick közelében egy 15 méter magas fűzfa elektromos vezetékre dőlt, a répcelaki önkormányzati tűzoltók végzik a műszaki mentést.Az előrejelzés szerint  szerdán a Dunántúl északnyugati felén 24-26 fokos, másutt még 26-31 fokos átlaghőmérséklet valószínű. Csütörtökre mindenhol visszaesik a hőmérséklet. Az északnyugat felől délkelet felé helyeződő hidegfront éjszaka hagyja el az ország keleti határait.

12 fokot esett a hőmérséklet

Néhány órán belül mintegy 12 Celsius-fokkal csökkent a hőmérséklet Sopronban, miután elérte a nyugati határt a hidegfront.

Kiss Márton, a helyi meteorológiai állomás vezetője elmondta, hogy míg a legmagasabb délelőtti hőmérséklet 33,8 fok volt a városban, addig délután valamivel három óra utánra 21,2 fokra csökkent a beszivárgó észak-nyugati szél miatt.

Hozzátette: a hőmérséklet tovább fog csökkenni, az esti órákban várhatóan a 20 fokot sem fogja elérni.

Jelentős késések több dunántúli vasútvonalon 

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon, Pétfürdő és Hajmáskér között a vihar leszakította a felsővezetéket, Hajmáskér-Veszprém között elromlott a biztosítóberendezés. Jelenleg állnak a vonatok. A vasúttársaság megrendelte a buszokat, de a Veszprém Volán nem tud járműveket biztosítani, így áll azon a szakaszon a közlekedés. A vonatok utasainak 60-80 perces késésre kell számítaniuk.

A Boba-Ukk vonalon háromnegyed négy előtt néhány perccel meghibásodott az egyik személyvonat mozdonya. A vonatot egy másik mozdonnyal viszik majd tovább. Az arra közlekedő vonatok 40-50 percet késnek.

A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon, Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között - tartós felsővezetéki zárlat miatt - áll a forgalom. A vonatok 40-50 perc késéssel közlekednek a bél-balatoni vonalon.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, Budaörs és Biatorbágy között leszakadt a felsővezeték az egyik vágány fölött. A vonatok 50-60 perc késéssel közlekednek.

A pécsi vonalon a kelenföldi pályaudvar és Háros között Budafok megállóhelynél fa dőlt a vasúti pályatestre, és mindkét vágányon leszakította a felsővezetéket. Jelenleg áll a vonatforgalom. A vonatok 80-100 perces késéssel tudnak csak közlekedni.